Artikel arkiv | 2019

KustNytt 10/2019 Tema: Vintertid

Det lackar mot jul, kom ihåg att också njuta av tiden och inte stressa allt för mycket. Sätt dig och varva ner med nyaste numret av KustNytt. Läs om Kaisa Nyroos och Conny Nyqvist som med kärlek och humor får den ibland utmanande vardagen att kännas lättare. Vi har besökt Yttermalax skolas nya fina utrymmen och hälsat på Emelie Sandelin och Lucas Nordberg som berättar om dottern Jennies dramatiska födsel. Vi bjuder på resereportage, kolumner och julkryss. Samt barnen i Kottebo daghems finurliga tankar kring julen. Om det och mycket mera kan du läsa i KustNytt nummer 10.

Vi önskar er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt År!

KustNytt 9/2019 Tema: Närpes

Som brukligt varje höst har vi en Närpesbilaga och vi får höra historien om Ulf Bölings morfars stuga i Kalax och på samma tema berättar Pörtom hembygdsförening om renoveringen av ett gammalt soldattorp. Siv Harf i Nämpnäs visar upp sin vackra glaskonst och vi hänger med de glada barnen i gymnastikföreningen Artistica. I Malax har vi träffat Janne Sjöström som berättar om hur det är att vara synskadad och vi har besökt vindkraftsbygget i Långmossa. I Korsnäs har vi gått på både utställning och ”Kara-Kvinnosamling”. Vem som tog hem pokalen i Petalax Rally får du också läsa om plus en massa annat skoj. Vi önskar dig en skön lässtund!

KustNytt 8/2019 Tema: Skogen

Oktober månad börjar med omväxlande väder, något som Mattias Gästgivar på Bergö får känna på i sitt arbete i skogen. Längtan efter frisk luft fick honom att byta från kontorsjobb till naturen. Vi har besökt den nya motionsstigen i Malax, perfekt för den som inte jobbar i skogen men väl vill spendera fritiden där. Tina Lindell bjuder på recept med inspiration av våra inhemska läckerheter. Blommor tillför trevnad hemma, vi får tips om vilka växter som gäller av Carina Lagerström i Korsnäs som firar 10 år som företagare inom branschen, vi gratulerar jubilaren! Mats Antell berättar om nyrenoverade Wasa Teater och så har vi varit på både hästhoppning, skattjakt och graffitiutställning! Missa inte detta välfyllda nummer!

KustNytt 7/2019 Tema: Hus & Hem

KustNytt nummer 7 finns ute nu med massor av roligt innehåll. Temat är Hus & Hem, vi imponeras av Nina Nordmyr och Jan Lindbergs nybygge och hälsar på hos Annika Nordman-Ilmarinen och Kari Ilmarinen i deras vackra orangeri. En annan som vänligt öppnar dörrarna till sitt trivsamma hem är Lena Jakobsson som är ett nytt ansikte i Malax. Vår reporter Anna Sand har besökt Gotland och bjuder på hisnande vackra bilder från den karga men mångfacetterade ön. En annan som skickligt fångar naturen genom sin lins är fotografen Jannike Nynäs i Korsnäs, vi träffar henne för ett snack om kommande utställningar och tips hur man lyckas med sina bilder. Vi uppmärksammar också några som premierats för sina fina insatser i samhället, läs om årets Storjetari, Årets kulturbärare och Årets Bergöbo. Vi önskar dig en riktigt trevlig läsning! Har du bort något lösnummer så finns de att köpas digitalt här på hemsidan och såklart kan du även köpa löpande prenumerationer till dig själv eller som gåva för att hållas uppdaterad om vad som händer i bygden.

KustNytt 6/2019, Tema: Skäriliv

I nyaste numret av KustNytt har vi fokus på sommar och skäriliv. Vi har träffat Katarina och Jens Lidman som har flyttat ett helt hus ut till skären. Nu har de skapat ett paradis där både barn och barnbarnen ryms. Vi har varit på Smuggelrodd i Molpe, som verkar bli en återkommande höjdpunkt. Anita Storm från Marthaförbundet bjuder på flera recept i anknytning till projektet Smarthfisk, så passa på att ta till vara även de så kallade skräpfiskarna i sommar. Vi har varit på rundtur kring Bergö, och träffat Carola West vid Bergö Café & Hantverk. Vi har också träffat Anette Engsbo som fick cancer mitt i småbarnsvardagen. Hon berättar om resan i cancerns värld, med svåra tankar, god vård och överväldigande stöd. Och Rune Söderman berättar om sin flytt från Närpes till Amerika och tillbaka igen. Mycket intressant att läsa var du än befinner dig i sommar, kanske på skären eller annars bara för en stund avkoppling.

 

KustNytt 5/2019 Tema: Trädgård & Lantbruk

Vi har fått sol och sommarvärme och KustNytt nummer 5 finns till försäljning. Temat är Trädgård och Lantbruk, och mycket intressant läsning i anknytning till detta. Vi har bland annat träffat Kjell Väglund som berättar om livet som lantbrukare. Årets vårbruk är klart och det grönskar redan på hans åkrar. Trädgårdsmästaren Fredrik Skeppar i Övermalax har som sitt specialintresse stenläggning, och kan berätta att en välplanerad trädgård sparar både tid och pengar.  Vi fick träffa Göta Uusimäki vid hennes kolonistuga i Närpes, som är en riktig oas. Där finns växter i olika färger och former, och varje blomma är ett konstverk. Vi fick också delta i Apolloprojektets avslutning, som firades en solig dag i maj med eleverna i högstadiet och gymnasiet i Petalax. Och så har vi träffat Helmer Lindqvist som har firat sin hundraårsfest.