Artikel arkiv | 2015

KustNytt 10/2015 Julnummer

Det är både smart och trendigt att återvinna kläder och i senaste nummer av KustNytt berättar vi om Klädbytardagen vid Malakta. Targahallen är invigd för alla vänner av en ishall nära sig och titeln ”Oboschta Korschong” tilldelades i år Mats Korsbäck. Dessutom får den som läser KustNytt veta om vad som egentligen händer vid den före detta Hattula-fastigheten i Långåminne.

Välkommen i vårt sällskap och till årets sista KustNytt, som är ute nu. Stöd lokala företagare vid dina julklappsinköp. Många av dem sänder sin julhälsning till sina kunder i tidningen. Vi kan också erbjuda ett fint julklappstips – en prenumeration på KustNytt och/eller ByaNytt! Ha det bra nu alla – och det som inte ”hinns” före jul ”hinns” säkert efter...

KustNytt 9/2015 Närpesbilaga

I nya KustNytt, med Närpesbilaga, berättar Lisa Bäckman-Perälä om sin väg från noll till att erövra den åtråvärda utmärkelsen Svenska Klassikern. Respekt! I tidningen presenteras vidare Daniel Björkstrand och hans företag, nya fullmäktigeordförande Marcus Nordmyr, Övermark Servicestation, Malaxdagen och Tora som berättar om när karelare kom till byn. Det här och fler ”blommor” i en bukett av mångfald i reportageväg. Vi önskar er alla trevlig läsning! Vi har också prenumerationserbjudanden på gång och fram till jul kommer vi att synas i flera affärer och på två marknader. Vad vill Du läsa om i KustNytt? Tipsa oss gärna på telefon: 0500 267 119.

KustNytt 8/2015 Resor & Fritid

Välkommen till nyaste KustNytt! Inom ramen för tema Resor och Fritid kan ni läsa ”Tio dagar längs Dalmatinens kust” i Kroatien, som var Patrick och Linns resmål för sin bröllopsresa. Johanna har vandrat i England och Emelie Lytz har vikingatiden som hobby. Riktigt häftig läsning.

Rasmus Backlund jobbar, i rakt nedstigande led, vid Dermoshop rubriken lyder: ”Han bryter ny mark i Baltikum åt familjeföretaget”. Maria Aldén vill hålla byandan levande och ja, bland annat det i tidningen, där det också ingår två uppslag med klipp från tidigare årgångar. KustNytt har utkommit i trettio år i år och därför har det varit roligt att bläddra i äldre årgångar. 

I nästa nummer har vi Närpes som tema. Tipsa oss gärna om vad ni vill läsa om! 

KustNytt 7 / Hus & Hem

I höstens första tidning har vi temat "Hus & Hem". Där kan man bland annat beundra Jessica Rönnlunds nybygge i Öjna, vilken utsikt hon har! Och vilket ljus! Det där med ljus diskuteras också på s. 9. Michael Bendtsen tipsar hur man belyser hus och trädgård.

KustNytt har också träffat Årets Bergöbo, varit med på raggardag för äldre och beundrat talkoarbete i Harrström. I personporträttet möter vi bl.a. Malax Stojetar Janne Sjöström, Sofie Svenns som utbildar sig till drömyrket veterinär och Gun-Marie Nordling i Petalax som bytt riktning i livet. 

Självklart har KustNytt deltagit i en massa annat som hunnit hända under sommaren - och nu tidig höst - och mer om det kan ni läsa i vår nyaste tidning. Du hittar den fr.o.m. 9.9 i postlådan eller i din butik.

Nästa nummer utkommer 14 oktober 2015. 

KustNytt 6 / Sommar & Semester

Grattis säger vi till KustNytt som fyller 30 år i sommarnumret som utkommer 1.7! På sidorna 6-7 och 14-15 kan du se bildcollage av gångna tider. Dessutom presenterar vi vårens studenter från Gymnasiet i Petalax, en fin bild av dem hittar du på s. 13.

Sommaren till ära har vi mött upp med glassförsäljarna i Yttermalax och konstaterat att båthamnarna och badstränderna i Malax är i skick. Ordning och reda råder också på Brinkens museum i Malax, talkoandan är god när man städar.

Vi har också träffat Magdalena Sigg, född i Pjelax, som är en aktiv kvinna med många järn i elden och torghandlarveteranen Caj-Gustav Bäcklund från Malax. Korsnäs Handelsträdgård bjuder på blomsterfröjd och Amanda Byskata driver sommarcafé i Jossinas stugon i Petalax. Sommarkryss hittar du på s. 18 och på sista sidan tuffar Bergö daghemsbarn fram i ett litet tåg byggt av bl.a. initiativtagaren Torolf West. Härliga lässtunder önskar vi!

Nästa nummer utkommer 9 september 2015. Glad sommar!

KustNytt 5 / Trädgård & Lantbruk

KustNytts juninummer har temat "trädgård och lantbruk", men som vanligt ryms mycket annat intressant med i tidningen. Som Libbi skriver i sin ledare: Alla har en historia. Malaxbon Johnny Risberg kombinerar trädgårdsarbete med musik, mer om honom på s. 9. Kjell Nyström i Petalax diskuterar lantbruk och i Åminne drar säsongen igång pånytt. Mikael Antell axlar ansvaret för tredje året irad och berättar om sommarens projekt.

KustNytt har besökt Nybo´s, mångsidigt servicecenter i Töjby. Nytt servicecenter blir det också i Korsnäs (och tack till Anita Ismark som gjorde sin sista arbetsdag som kommundirektör första juni). Vi har dessutom besökt Viitaniemi, den lilla Korsnäsbyn som idag har 13 invånare, och träffat Linda West som är ny kyrkvaktmästare på Bergö. Hanneles bilddagbok bjuder på härliga foton från fjärran land och Jim Videgård från Petalax är skivaktuell. Allt detta och mycket mer hittar du i tidningen, en härlig lässtund önskar vi!

Nästa nummer utkommer 1 juli 2015.

KustNytt 4 / Fixa festen

Majnumret av KustNytt har temat Fixa Festen. Bland annat får du festfixartips i form av fina dukningsidéer, trendspaning om presenter och blommor, dessutom några goda recept (vad sägs om kardemummatårta med blåbär eller rabarberkompott med citronmousse), Recepten har Julia Lindholm, hemma från Korsnäs, tipsat oss om. Hon är utbildad bagare och konditor, mer om henne på s. 10. 

KustNytt har också fått en pratstund med Korsnäs nya kommundirektör som ser fram emot att lära känna sitt nya arbetsområde bättre. Vi har dessutom träffat Åminnebon Kalle som sköter skogsarbetet utan maskiner, Nina i Molpe som tipsar om smink och kroppsvård och lyssnat till BB-Brothers i deras replokal i Molpe. 

Ville Hatanmaa startade nytt, flyttade till Malax och började återvinna metall. Närapå flytt har det också blivit för helsingforsaren Seppo Leppä, som tillbringar allt mer tid på Bergö. Hälsningar också från en som dragit upp bopålarna helt och hållet, Hannelses bilddagbok är tillbaka med sköna marockanska vyer. Dessutom massor med annat läsbart - vi önskar sköna lässtunder och en härlig vår! 

Nästa nummer utkommer 3 juni 2015.