Artikel arkiv | 2014

KustNytt 10 / Vinternöjen

Det har blivit dags för årets sista KustNytt, lagom till lucia och en lång rad festligheter som fortsätter ända in på det nya året. Vi hoppas att Du njuter av alla helgdagar på det sätt som passar Dig!

Vi har bland annat träffat Isabella i Köttdisken, Malax. Hon tipsar oss om vad vi behöver tänka på som köttkonsumenter, bra att lägga bakom örat så här inför julens godsaker. Isabella delar också med sig av några recept på gravad lax och klassisk senapssås. KustNytt gjorde också en utflykt till Stundars traditionella julmarknad, dit folk vallfärdar från hela Österbotten, och besökte stickcafé i Åminne. I personporträttet möter vi Boris Storback från Övermalax, som driver företaget Storbacks Transport. Mycket skolor har det blivit också, Bergö får ny och i Molpe prövar man på ekolunch.

Nu är också julkonserternas och revyernas tid, bland annat blev det julsånger i Petalax kyrka. I Pörtom finslipar man årets revy. Några resereportage har det också blivit, Kappadokien i Turkiet och Hanneles Bilddagbok från Marocko. Apropå bilder, nuförtiden är det digitala bilder som gäller, det jobbar man med på Malax TV. Där digitaliseras hela deras arkiv. Mer om detta samt fler reportage i nyaste KustNytt!

Nästa nummer utkommer 11 februari 2015. Vi säger god jul och en härlig start på det nya året!

KustNytt 9 / Närpes-bilaga

En ny KustNytt finns ute nu, tema Närpes.

I Närpes-bilagan får vi bl.a. träffa Nämpnäs-paret David och Camilla Khalili som jobbat med lägenhetsstyling och driver två egna renoverings- och byggföretag. KustNytt har dessutom besökt Norrbro gård i Övermark, en modern och ekologisk lantgård. Vi vill också tacka så mycket för läsartipset, som tog oss till Närpes Skepparklubb som firat 50 år.

På s. 6-7 kan man läsa om Conny Nyqvist i Övermalax som berättar om hur det är att leva med MS, han är en glad och inspirerande person som aldrig ger upp. Inspiration i massor fick vi även under Korsnäs fritidssektions inspirationskväll, fokus låg på att må bra, ha en sund livsstil och vikten av mental träning. Man hade också möjlighet att bekanta sig med olika motionsformer. 

På Malakta i Malax har man ordnat seminarium och diskuterat konst och konstnärskap. Apropå konst så har vi firat en av Finlands största konstnärer, Tove Jansson fyller 100 i år och det uppmärksammades av barnen och personalen vid Knattebo daghem i Malax. Det här är bara en bråkdel av allt som Du kan läsa om i vår nyaste tidning - och tack för alla läsartips, tänk att det händer så mycket och finns så många fina, intressanta, spännande, roliga, gripande människoöden i bygden!

Nästa nummer utkommer 10 december 2014.

KustNytt 8 / Mode & Skönhet

I KustNytt som utkommer 15.10 har vi temat mode och skönhet. Spontant tänker man på kläder och skönhetsvård, men mode kan också vara det som är trendigt i tiden, dvs. samhällstrender. Detsamma gäller för skönhet, skönhet kan vara välmående, man kan vara skön så väl på insidan som på utsidan.

Hanna Holmgren i Malax skapar egna silversmycken, något hon brunnit för i många år. Hon inleder varje morgon med en stund vid arbetsbordet. Emma Svahn i Petalax har även hon ett brinnande intresse, hon drömmer om att öppna en egen salong. Emma studerar just nu vid Make Up Institute Stockholm, där hon är den enda deltagaren från Finland. Vi får också veta mer om "preppy", en tidlös stil som fungerar såväl för kvinnor som för män och barn. 

KustNytt har också träffat Jens Storsved i Petalax som jobbar inom sopservice, ett yrke som ligger i släkten och som verkar intressera hans egen son Elias. Vi har även besökt Göran och Pirjo från Pörtom som skapat sitt eget gårdsmuseum. Dessutom har vi tagit en tur i svampskogen, fått vara en del av Baltikumvännernas aktivitetsdag, träffat Röda korset i Korsnäs, druckit bokkaffe och lärt oss mer om "Malax I Form För Livet". 

Bilderna nedan är i stående format, men visas i bildspelet i liggande format. Klicka gärna på förstoringsglaset för att se hela bilderna. Apropå bilder, på s. 17 i tidningen hittar du "Hanneles Bilddagbok".

Nästa nummer utkommer 12 november 2014.

KustNytt 7 / Hus & Hem

Härligt med höst! Nu är KustNytt tillbaks efter sommaruppehållet och vi bjuder på bygg- och inredningsinspiration inför hösten. För visst känns det väl lite som nystart så här i september? Kanske sitter skolstarten fortfarande i ryggraden och gör att man vill börja på med nya projekt...

Bland annat får vi veta mer om homestyling av White Rose Design, ett företag som hjälper dig förnya ditt hem. Vi får besöka Merja och Jan-Erik Fogdes nybyggda hus i Övermalax och Sofia Storfors tipsar om höstpyssel till hemmet,

Läs också om Stig Höstmans miniatyrhus, Carita Winberg-Westerlund som skräddarsyr vård i hemmet och ett 60-årskalas som blev ett välgörenhetskalas. KustNytt har även besökt Stenarnas Rike, Petalax skärgård och Storskär. Upp till diskussion är också: Storkommun för Malax och Korsnäs? Vad tycker du?

Nästa nummer utkommer 15 oktober 2014.

KustNytt 6 / Sommar & Semester

KustNytt med temat "Sommar och semester" utkommer 2.7. Det har varit en kall början på sommaren, men enligt experterna så ska det vända nu i juli. Vad kan väl då vara bättre än att ta en paus från gräsklippningen / rabattrensandet / fasadmålandet / korvgrillandet, sträcka på benen och slå upp en tidning?

I KustNytts sommartema får vi träffa många jubilarer. Neste, Pappadagis, i Malax har fyllt 30, kommunala försöksmellanskolan i Petalax kan blicka tillbaks på 50 aktiva år och Camillas Fiskdelikatess firar 20-årsjubileum. Grattis till er!

Nu är trädgårdens tid. Lars-Göran Sperring i Malax satsade på en robotgräsklippare och på s. 4-5 berättar han mer om hur den fungerar. KustNytt har också besökt Marika och Sami Koski från Petalax och kastat suktande blickar över deras vackra trädgård (och fått många fina idéer till den egna gården). I personporträttet träffar vi Max "Måka" Jansson som tar emot oss i sitt Öjna-paradis. Allt detta och mycket mera i vår nyaste tidning.

Kom ihåg att delta i vår sommartävling, vinsten är en middag för två på Strand-Mölle! Vi som jobbar med KustNytt tar nu semester och vill därför passa på att önska alla läsare, medarbetare och samarbetspartners en riktigt härlig sommar!

Nästa nummer utkommer 10 september 2014.

KustNytt 5 / Trädgård & Lantbruk

Välkommen till en ny KustNytt med temat trädgård och lantbruk. Bonde, kan det va' nåt? Självklart, det tycker åtminstone Sören Stenroos i Övermalax - bonde var det enda han ville bli. Vi har också träffat Lars-Erik Söderholm, som är fårfarmare på Bergö, och träffat Molpebon Björn Höstman, som bl.a. hjälper till med trädgårdsskötsel via företaget Byggtjänst Björn. Ja, nu växer det så det knakar i trädgården. Istället för ett varv med trimmern, varför inte ta vara på nässlorna och maskrosorna? KustNytt bjuder på olika recept, t.ex. maskrosmarmelad och nässelpesto.

Vi har också träffat tuffa damerna Anna Strömdahl och Lisa Österholm, båda fyller 96 i år och har mycket att berätta. Du kan också läsa om mångsysslaren Joakim Nygård, bosatt i Petalax, och om företagarna Pia och Åke - golvläggare, kollegor och äkta par. Eva Ramstedt ger tips om vad du ska tänka på om du ska ut och vandra, och du har väl förresten inte missat att Molpe Motorklubb är aktiv igen? Nytt inslag är Hanneles Bilddagbok där vi får ta del av Malaxbördiga Hanneles färgglada liv i Marocko, dit hon flyttade i slutet av 2013. 

Nästa KustNytt utkommmer 2 juli 2014.

KustNytt 4 / Fixa festen

Våren är festernas tid, därför har vi traditionsenligt vårt festtema på gång. Tidningen utkommer 7.5, lagom inför Morsdag, studentfester, konfirmation etc. Har Du nån som ska firas nu i vår eller senare i sommar? Skicka in en grattishälsning till oss!

I KustNytts festtema får vi pröva vackra "gåbortkläder" i Malax första klädaffär Sparkz. Vi har också träffat Artistfixarna som förmedlar festmusik. Högtidlig kalasstämning var det också när kommunerna Malax och Korsnäs uppmärksammade nationella Veterandagen, det både flaggades och sjöngs.

I "Personporträttet" kan ni denna gång bland annat läsa om Per-Henrik Lundfors från Yttermalax, Mikael Holtlund från Korsnäs och Tage Svahn från Petalax. Vi har också träffat HITZ-gänget för ett eftersnack i Bygdegården. Allt detta och mycket mer i KustNytts majnummer.

Nästa KustNytt utkommer 4 juni 2014.