En bra tur i skogen

ons, 13/02/2019 - 15:27 -- emilia

Välkommen till 2019 bästa läsare, som redan låter lite förbrukat som siffra men det är årets första KustNytt – med hälsa och välmående i fokus. Nytt år och nya artiklar. Helt rätt i tiden är Hannu Riiki, en mästare på att valla skidor. Efter många år tog jag fram mina egna skidor och åkte till Pixne. Det var en helt bra tur i skogen trots att jag hade varken fäste eller glid. Så någon slags valla och mindre lager på lager i klädväg hade gjort upplevelsen ännu bättre. Efter x antal år utan skidåkning och dessutom nyss fyllda ”flera år över femtio” känns det också som om det har hänt något med balansen. Men, men, jag hoppas det blir flera turer i skidspåret i vinter. För det var roligt. Och så finns det snö i spåren just nu.

 

Snö finns det överallt annanstans också. Jag filmade snön som lagt sig på den del av terrassen som är under bar himmel och visade Julia i Skottland. Hennes studiekompisar kring bordet där hon satt ”wauwade” över mängden snö och nu när det blivit mildare, alltså tyngre snö, kan jag tycka att jag borde ha skyfflat mera och filmat mindre…

 

Tajmningen med januaristormen, vindfällen och snön i skogen är så där tycker jag. Det är så många som både önskar sig möjligheten och borde vara i skogen nu och reda upp vindfall. Jag pratade med en som hade gått runt sina skiften och redan det var en utmaning i snön. Tänk därtill att börja arbeta. Många gör det i alla fall och förstås, ju mera som är uppstädat till sommaren - desto mindre skadedjur i virket. Skogsvårdsföreningen Österbotten har tillfälligt anställt personer som enkom skapar bild över situationen i skogarna. De får verkligen traska i snö.

Hälsa och välmående-faktorn brukar vara hög i början av året. Jag inspirerades till att börja simma i simhallen och tycker det känns så bra. Hoppas intresset håller i sig. Det började med att jag pratade med en som sa att han börjat simma, klappade sig på magen och sa att han ville ta bort några kilon. Där och då tänkte jag: ”Jaaag å vill he”.

 

Tack för att ni är med oss i KustNytt.

Var snälla med varandra och var snälla med andra.

Smedsby den 7 februari 2019