Jag tycker att vi räcker långt

ons, 07/11/2018 - 14:50 -- emilia

Det är mitt i höstterminen med allt vad det innebär. Mycket av den programhöst som planerades tidigare i år verkställs nu och mycket ska förverkligas ännu och helst före jul. Eller tidigare än så för att inte försöka nå ut till folket mitt i julyran.

 

Folk räcker inte till för det som ordnas och ”varför kommer det så få när aktiviteter sker”. 

Är det så? Att folk inte räcker till? När jag ser mig omkring tycker jag att folk räcker till så det nästan inte är klokt. Så pass att det ibland skulle vara bra att prioritera lugn och ro.

Jå. Arrangörer tappar av förståeliga skäl modet ifall de ställer till och publiken uteblir. Men tänk på hur mycket som ordnas, bara här i svenska Österbotten, och hur många människor som engagerar sig och deltar – varje vecka. ”Alla” sitter verkligen inte ”alltid” hemma framför datorn eller tv:n.

 

Underskatta inte dem som i hundratal samlas när det ordnas välgörenhetstillställningar, byafester, idrottsevenemang eller allmänna föreläsningar inom vuxen- och medborgarinstitut. Säg inte att folk inte bryr sig då presidenten kommer på besök, när sjukhusets fulljour behöver stöd, när skolmusikkåren jubilerar, när KAJ spelar musikal eller vargsituationen ska diskuteras.

Många deltar i mycket. För att de vill och kan förstås. Inte för att de måste. Många hjälps åt vid arrangemang och många ställer upp när ideella krafter bjuder in. En del program är också kostnadsfritt så allt är inte fast i pengar.

Senaste veckoslut var jag hjälpreda vid Get Together i Solhem med över hundra matgäster, på hockeymatch i Targahallen i Malax med 350 andra på läktaren, gäst vid ett fullsatt Strampen där kören Nonen uppträdde, ByaNyttperson vid en av två fullbokade brunchtillställningar i Karperö till förmån för PET-röntgen.

Eller inkommande veckoslut som biljettkvinna/besökare vid konserten i Åminne, också den till förmån för PET. Nära 600 biljetter bokade på förhand.

Jag tycker att vi räcker långt.

Likväl är det inte så enfärgat och det finns människor som inte kommer sig för, som inte har sällskap, som ”gruvar sig” eller har andra begränsningar. Låt oss vara där för dem, eller för någon av dem. Någon gång. Fråga om de vill komma med dig eller er. Den här gången.

 

Välkommen till Närpestema i KustNytt.

Heja alla pappor på Farsdag och snart är det jul igen. Oj oj.

Sköt om Er!

Smedsby den 2 november 2018