Samma ansiktsdrag i generationer

ons, 06/06/2018 - 15:18 -- emilia

Maj månad har nästan varit för bra för att vara sann i Finland i år – för vänner av värme och sol. I skrivande stund är det torrt så det sprakar och vattennivån sjunker en centimeter om dagen hörde jag i radion – och har också sett vid stränderna. På Kustmedia drar vi ihop det första halvåret men juni återstår innan det är dags för lediga dagar. Vi fyller tidningen med våraktiga reportage och med annat. Intressanta personer igen med mycket att berätta och informera och säga. Annonsörer med bra varor och tjänster till försäljning. Tre kolumnister kryddar innehållet med varsin rubrik: Filtens namn stavas sorg, ”I pärolandi” och En vänlig grönskas rika dräkt. Jag önskar er en bra lässtund.

 

Släkten är med. Anita Storm på sidan tolv hör till min släkt från mammas sida. Mommo Elsa och Elis var syskon, mamma Anna-Lisa och Carita var kusiner och då blir Anita och jag småkusiner. På bilden, som Johanna fotat här i tidningen är Anita riktigt, riktigt lik min mamma. Jag kan nästan inte tro att det är sant att Anita på allt sätt ser ut som min mamma gjorde i Anitas ålder. Man ”brås” på varandra – eller är ”brås” ett riktigt ord eller är det dialekt?

Det är häftigt med gener och arvsanlag. Hur man kan se på en person i vilken familj denne hör hemma, att en hel släkt kan ha ansiktsdrag som följer dem generation efter generation.

Sommar är tid för släkter att träffas och också i år har jag hört talas om släktträffar, fast det inte rör min egen släkt. Det är fint att det ordnas, fint att man träffas och att det finns tillfällen utöver begravningar att mötas och umgås. För begravningar har kommit att bli nutidens släktmöten.

Tillbaka till Anita. Hon berättar om hur man gör mat av vilda växter: Kirskål, älggräs, mjölkört, granskott och nässlor. Vad säger ni om glass på älggräs? Du milde, säger jag men vi ska absolut pröva innan vi tycker att det ”inte låter klokt”. Det är andra artikeln av tre i en serie där Anita Storm delar med sig av hur vi kan skörda och ta tillvara mat enligt säsong.

Nästa KustNytt har ”Skäriliv” som tema. Tipsa jättegärna och skäriaktig läsning!

 

Ta hand om varandra och om andra!

Smedsby den 31 maj 2018