Det jämnar ut sig i längden – visst!

tors, 06/07/2017 - 11:26 -- emma

Juli är här och det känns riktigt bra tycker jag. För en del är det årets mesta bråttom-månad och för andra är det semester. Må det jämna ut sig under året så att det blir passligt för alla.

Jag läste ett pressmeddelande från Naturresursinstitutet (Luke) om mat: finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 166 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 80 kilo spannmål, 67 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Bland annat.

Vi åt tolv kilogram ägg per person i medeltal men för egen del tror jag inte att jag klarade mig med det. Jag äter massor med ägg för jag tycker de är goda, liksom färdigt förpackade och mångsidiga att tillaga. I jämförelse med tidigare år har intag av vissa livsmedelsgrupper ökat och andra minskat hos finländarna. Må det jämna ut sig…

Själv tycker jag att jag i tid och otid äter. Det serveras så väldigt mycket gott där jag rör mig och det är ganska roligt att själv göra mat. De inhemska grönsakerna är sommargoda och nya recept och tips finns det gott om. Den personliga karaktären och förmågan att tacka nej till kalorier haltar fast jag i princip tycker att jag gör ganska bra och hälsosamma val. Lagom är bäst, mindre portioner, mättnadskänsla och det där…fungerar bara ibland eller sällan. Därför att det är en så stor källa till glädje i att äta gott. Att känna goda, rena smaker och den sociala aspekten kring ett middagsbord, som vi inte alls ska underskatta.

Suomi Finland 100 fortsätter och det är så att österbottningarnas intresse för att arrangera program och evenemang är större än på andra håll i Finland. Så säger i alla fall Österbottens förbund. Antalet programprojekt är störst i Österbotten. Jag tycker det är så trevligt att jubileumsåret verkligen uppmärksammas i många, många sammanhang. På sidan nitton i tidningen puffar vi till exempel för Malax kommuns Budkavle från by till by – läs mera om det i tidningen.

Heja Österbotten och heja Finland!

Välkommen till den här sommarens KustNytt. Jag hoppas att ni finner innehållet i tidningen intressant att läsa. Kustmedia släcker ner i juli och alla i personalen har semester. I augusti är vi här igen och i september utkommer nästa KustNytt. Tipsa mig om vad ni vill läsa om så ska vi se om det kan ordnas.

Sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 29 juni 2017