Vilken programsommar i Österbotten!

tors, 08/06/2017 - 13:41 -- emilia

När nu månadens tidnings material var samlat mellan pärm och slutsida tyckte jag det var intressant att läsa de olika artiklarna, som belyser så vitt skilda ämnen och olika människor.

Det blir sommar till sist i år också. Under mina lediga veckor i juli blir det tid för annat och så passligt med lite avbrott från arbetet. Dagarna, veckorna och månaderna är så intensiva nu för tiden. Och det är något som verkligen inte gäller bara mig utan så är det för många, många. Det är viktigt att landa ibland – ska både jag och ni komma ihåg och vara uppmärksamma på.

Samtalet med Lena Talvitie, som kämpar tillbaka efter stroke, gör mig påmind om att det gäller att vara ödmjuk inför livet och att hälsa inte alls är givet. Vann över stroke gjorde Yle-profilen Kaj Kunnas, som är programledare när Korsnäs ordnar med stora folkfesten den första juli. Det är den dag då hela Österbotten hälsas välkommen till Korsnäs.

Jag märker att jag bygger upp den här texten på bryggor ”jag inte visste fanns” för precis från Korsnäs kommer ju också de tre unga högstadiepojkarna som ingår i gruppen ungdomar inom frivilliga brandkåren i Malax. Ett härligt gäng med stort mod, åtminstone när de övade att klättra ner längs en vägg. De ”brinner” för verksamheten och ser sig själva som vuxna aktiva inom brandkårsverksamhet. Brinner för sina jobb gör flera som vi skriver om den här gången: bönderna Jari Smulter och Anders Genberg, prisbelönta Köttdiskengänget, Ulf Häggvik med sin moderna maskinpark, Kenneth Enlund som ändrade inriktning i växthuset, Michaela West och Ulf Stenlund som satsar på delikatesser inom MatBiten, Sonja Nyback som fokuserar på sinnenas samspel och Christian Brandt som polerar fordon inom sitt nya företag.

Läs också kolumnerna i månades tidning. Den här gången skriver Johanna Granlund, Carita Nyström och Lucas Snellman.

Jag säger som jag brukar – ljuva Österbotten. Jag har läst evenemangskalendrar i ÖP, Vasabladet och i tidningen Korsholm Informerar. Det finns mycket man kan säga om Österbotten men kom inte och säg att det inte finns sommarprogram och aktiviteter att välja bland. Vilken programsommar!

Till sist anknyter jag till ordet sommarprogram. Till en speciell ”programkväll” i sommar har jag lovat att spela dragspel. Själva dragspelet fick jag i julklapp och det ingick dragspelslektioner. Jag har tre veckor på mig att både gå på kurs och öva. Vad gick snett? Eller får man be om uppskov till nästa år?

 

Var rädda om varandra och om andra!

Smedsby den 1 juni 2017