Vi ska fira Finland i år – och alla andra år!

ons, 10/05/2017 - 13:53 -- emilia

Bästa läsare, att Finland firar hundra år av självständighet har knappast undgått någon och det är bra. Vi ska fira Finland i år – och alla andra år också. Jag är nöjd över att det faktiskt syns, hörs och märks i många olika sammanhang och på många plan. I månadens KustNytt råkade det sig så att det är flera reportage med anknytning till Finlands jubileumsår. Skoleleverna i Övermalax har under en temavecka fått bekanta sig med vardagen i Finland för hundra år sedan. Nationella veterandagen uppmärksammades med fest i Korsnäs, Alfons Lindqvist berättar om sina krigshistoriska resor till Ryssland, Arbetsgruppen för Petalax ordnade ganska nyligen med programeftermiddag i UF-lokalen, med program som kretsade kring hundra år ur Petalax-perspektiv. Och så bjöd Övermalax byaråd in till hantverkardag i Knösgården, också ett evenemang som bar signaturen Suomi-Finland 100.

Året sjuder av jubileumsprogram och mera lokala aktiviteter kommer vi också att skriva om i KustNytt.

Just den här KustNytt råkade också bli väldigt bildrik då många reportage återger just festligheter och evenemang. Så blev det den här gången och andra gånger, när sidavdragen ligger på mitt bord alldeles före den sänds till tryckeriet, tycker jag att det kunde ha varit mera bilder. Nu hoppas jag i alla fall att ni ser många bekanta ansikten.

Maj är månaden då det händer mycket. Mycket ska dras igång inför sommaren och mycket som ska avslutas efter vintern. Därtill röda dagar i almanackan som ”råddar” bort oss. I sköna maj ska jag bara vara hemma. Jag har haft en så programrik vårtermin med flera resor och många fina kulturella upplevelser. Senast med döttrarna i Skottland. Fina minnen att bära med mig i livets ryggsäck.

Här och nu ska jag också välkomna Katarina Vestersund som ny kolumnist i tidningen. Hennes flicknamn är Forsberg och födelsekommunen är Malax. Den här gången bär hennes text rubriken ”Hemma”. Det ska bli trevligt att få ta del av en liten del av dig i KustNytt.

Morsdag infaller den 14 maj i år och den ska jag inleda kvällen före i Vasa stadshus där Wasa Sångargille har vårkonsert och på Morsdag vill jag åka på konsert till Malax kyrka på kvällen.

Njut av våren alla – den som är nu - med eller utan musik och med eller utan solsken.

 

Smedsby den 4 maj 2017