Havet öppnar sig. Välkommen vår!

tis, 18/04/2017 - 09:54 -- emilia

Det är ett par, tre dagar kvar till kommunalvalsdagen när jag skriver det här. Och nu när du läser har rösterna räknats, valdeltagarprocenten fastslagits och nya konstellationer av fullmäktigegrupper väntar på att få tillträda. Jag hoppas på engagemang från röstberättigade på valdagen (alltså de som inte förhandsröstat) och jag hoppas på engagemang bland de invalda under den kommande mandatperioden. Det är så mycket som planeras, ändras och händer. Den som lever får se hur det blir, hur det ser ut i kommunerna om tre, fem och tio år.

 

Bilar och Båtar är vårt tema i månadesn tidning och en av de saker som lyfts fram är Solruttens stora projekt med att under de senaste åren djupsäkra och märka ut gamla och nya farleder längs vår kust. I vår kommer det nya sjökortet ut. När man läser artikeln får man en inblick i vilket omfattande arbete som ligger bakom ”att det kommer ut ett nytt sjökort i vår”. Solrutten gör ett mycket värdefullt arbete. Köp sjökortet och använd det.

 

Sen finns de där sjöfararna, som tycks känna till farleder, också utan teknisk navigering eller sjökort. Vana båtfarare som kan ”läsa” naturen.

Ett minne dyker upp. En synnerligen fin sommardag i närheten av Mickelsörarna för ett antal år sedan. Ombord på en relativt sett ganska stor båt fick jag vara med och kryssa i de ganska små vikarna, på ganska grunda vatten, utanför de angivna farlederna och där remmare är mera undantag än regel. Jag var så imponerad av kaptenen som bara visste hur man skulle ta sig fram där. Han frågade om jag kunde ställa mig i fören och hålla upp ögonen efter en stor sten som är utmärkt och jag frågade på vilket sätt stenen är utmärkt. Du ser en filkopp, sa han. En vit filkopp. Ungefär en meter UNDER vattnet.

Jag gör vågen för sjövana människor som kan och vet och har varit med förr. Det tycker jag är så häftigt.

Vågen gör jag också åt Botnia Marin, Malax kommun största privata arbetsgivare, som firade fyrtio år i fjol och som tillverkar båtar mest för stora världen. I fabriken i Malax eller i Nykarleby bygger duktiga österbottningar Targabåtar som polisen trafikerar med i London eller som Prinsessan Viktoria sitter i när hon är på utflykt med familjen för att nämna två exempel. Botnia Marin riktar sig hela världen men säljer mest båtar i Skandinavien och länder som England, Tyskland och Frankrike. Det tycker jag också är så häftigt!

 

Havet öppnar sig igen. Välkommen vår säger jag. Och välkommen bästa läsare i KustNytts sällskap. Tipsa mig gärna om vad du vill läsa om i nästa nummer. Var rädd om Er!

Smedsby den 7 april 2017