Du har en röst. Använd den.

ons, 08/03/2017 - 09:47 -- emilia

Dagen för kommunalvalet äger rum söndagen den 9 april 2017. Det har ju blivit ändring här, så att kommunalvalet från och med nu ska vara den tredje söndagen i april istället för på hösten – fast det gäller inte de år som påsken infaller den helgen – då blir det söndagen före – som i år alltså.

Du har en röst. Använd den.

När jag skriver det här var det i går kväll som kandidatlistorna skulle lämnas in. Vi har kandidaterna i Malax och Korsnäs listade i månadens KustNytt och Joakim Snickars har pratat med nyckelpersoner i partierna. Det är viktig dokumentation tycker jag och en påminnelse om vikten av att rösta. Eloge till alla kandidater som ställt sig till förfogande och till de politiska partierna och lokalavdelningarna som arbetat med att nominera.

Förhandsröstningen inleds onsdagen den 29 mars inom landet och den som bor utomlands kan förhandsrösta 29 mars -1 april.

Kommunalpolitik intresserar mig även om jag inte deltagit aktivt i den någon gång. Jag följer med vad som händer på det lokala planet. Jag hör till dem som kan se ett helt fullmäktigemöte som streamas på internet - för att jag tycker att det är intressant. Jag har åsikter och jag har förståelse för att det inte är ”så bara” att se till helheter och krassa omständigheter när man helst vill bädda om sina egna skötebarn. Där ställs krav på de invalda tycker jag, att de ska ha förmåga att se till helheten i kommunen. Under kommande mandatperiod händer det saker i Finland. Kommunernas roll kommer att ändras under valperioden bland annat i och med att ansvaret för social- och hälsovården flyttas till landskapsnivå år 2019.

I förra kommunalvalet, år 2012, var valdeltagandet i hela landet 58,3 procent. Tema för kommunalvalskampanjen i år är ”Du har en röst – använd den”.

Självklart om du frågar mig.

Månadens KustNytt är fylld med artiklar som berör temat Bygga & Renovera samt andra reportage. Vintervädret varierar från dag till dag och så småningom kommer våren. Och efter det kommer hela härliga sommaren. Fast det är inte riktigt än.

Sköt om er och var rädd om varandra. Nästa KustNytt utkommer den 12 april.

Smedsby den 1 mars 2017