Stöd medborgarinitiativet!

ons, 08/02/2017 - 13:34 -- emilia

Årets första KustNytt finns nu i butik.  Även om det uppmärksammas på olika håll känns det angeläget att också här slå ett slag för medborgarinitiativet, den pågående namninsamlingen som behöver femtio tusen namn för att riksdagen ska ta upp dess initiativ till behandling: initiativet som kräver att Vasa centralsjukhus får omfattande jour. Initiativet som kräver att lagen ska ändras så att Vasa läggs till förteckningen över sjukvårdsdistrikt med omfattande jour dygnet runt.

Utöver möjligheten att stöda initiativet på internet och vid olika servicepunkter knackas det dörr i byarna och pappersblanketter finns utplacerade på olika ställen. I går besökte jag skolan i Taklax och där fanns blanketter alldeles innanför dörren som exempel. Det är glädjande att läsa i dagstidningarna att namninsamlingarna håller högt tempo, över tusen namn i Malax på sju dagar till exempel. I skrivande stund handlar det om mellan 25 000 och 30 000 personer totalt som skrivit under eller gett sitt digitala stöd. Namninsamlingen pågår i ett halvt år. Det är bra och det är viktigt. Vi kämpar vidare.

 

KustNytt innehåller artiklar från olika hörn av vårt utgivningsområde. Vi skriver om glutenintolerans, kommande memoarer, bybor i förskingringen, Bergöfärjan, promenader i sällskap, ekologisk hårvård, en handelsepok som närmar sig slutet, ett resereportage från Zanzibar med mera.

Året har börjat bra på Kustmedia och att det är valår innebär speciella utgåvor inom vår bransch. Rekryteringen av kandidater i kommunalvalet är inne på slutrakan och jag önskar att duktigt folk ställer sig till förfogande. Samhällsförändringen just nu kräver sina män och kvinnor vid förhandlingsborden. Jag skriver att jag tycker att det är viktigt att stöda medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. När det drar ihop sig till kommunalval i april är det också verkligen viktigt att vi röstar, alla vi som kan och får göra det.

Jag har haft två semesterveckor under Afrikas sol i Zanzibar nu i januari. Det var skönt och avslappnande att göra ingenting. Emellanåt behövs det också sådana dagar.

Sköt om er alla, ät vitaminer och var mycket ut i friska luften. Det är skönt nu när dagsljuset återvänder mer och mer för varje vecka som går. KustNytt utkommer nästa gång om en månad. Den 8 mars på internationella Kvinnodagen. Ha det bra till dess!

Smedsby den 2 februari 2017