Om vänlighet och goda smörgåsar

tors, 10/11/2016 - 11:38 -- Tomas Bäck

Välkommen till november och till KustNytt 9/2016. I senaste numret skrev jag på den här platsen att jag skulle flyga över Kvarken med ett pyttelitet flygplan. Det gjorde jag också och föremålet för den resan var en Landsbygdsdag i Burträsk, där jag ingick i delegationen som representerade Aktion Österbotten. Det är viktigt att nätverka bland. Impulser behövs och utbyte behövs för att vi ska kunna ta del av varandras erfarenheter. Det visade sig att vi pratar om samma hotbilder och möjligheter för landsbygden, oavsett om vi kommer från Norge, Sverige eller Finland.

Vi från Österbotten hade ett eget bord med möjlighet att ställa ut publikationer och broschyrer. Det kändes bra att få representera och informera om vad vi är och kan och vill. Jag är en så stolt Svenskösterbottning!

Så kom en fräsch kvinna fram till vårt bord, mest därför att hon såg en tidning från Åminne Folkpark. Hon sken upp som en sol. Och började berätta.

Hon heter Gun Rehnman, har spelat i ett band som hette Jubilee, trubadurar numera med en medlem från dansbandet Max Fenders och ja, visst mindes hon Åminne Folkpark - som i går.

Jag fäste mig speciellt vid det hon berättade först. Det är alltså nästan fyrtio år sedan och det första hon minns är känslan av att komma till folkparken i Malax, stiga in i artistrummet bakom scenen och där – där mötas av servering med smörgåsar på en hel bricka, bara ämnad för dem. Hon nämnde också gästvänligheten och grillmaten på småtimmarna som Åminne bjöd på.

Se där – tänkte jag och fick vatten på min kvarn. Det har förflutit decennier sedan hon senast besökte Åminne och det hon först kommer ihåg är vänlighet och smörgåsbrickorna.

Så lite just den saken kostar arrangörer – men kan betyda så mycket att man länge efteråt minns och blir varm.

Jag tycker att Gun Rehnman och hennes Max Fenders-kompis kunde underhålla i Åminne igen. Åtminstone jag har idolkorten kvar från åttiotalet, trodde jag och hittade Max Fenders men inte Jubilee.

Precis nu, när jag skriver det här, googlade jag hennes namn för att se att jag hade stavat det rätt. En av de första träffarna på internet visade sig vara Österbottniska Posten, ÖP, från 1981. Där läser jag att ”Toppenorkestern från Sverige” Jubilee, skulle spela i Petalax…

 

KustNytt har Närpestema den här gången. Välkommen i vårt sällskap.

Hans- Erik Lindqvist

Och tills årets sista nummer utkommer ska ni sköta om er själva och sköta om varandra.

Var extra snäll på Farsdagen söndagen den 13 november.

Smedsby den 3 november 2016