En ny bukett av artiklar

fre, 14/10/2016 - 15:33 -- Tomas Bäck

Johanna Granlund bidrar med resekolumn i KustNytt 8/2016 och skriver att hon egentligen aldrig tyckt om att flyga. Hon är inte flygrädd så det beror inte på det utan på att vänta. Vänta på boarding och vänta i flyget och vänta vid byten. Plus att man sitter trångt och har få möjligheter att röra sig.

Jag håller med om allt det där och kan nästan föredra tåg idag de gånger jag färdas, åtminstone inom landet. Men klart att flyg är världens bästa när man reser längre bort hemifrån! Jag är tacksam för den gåva till sömn jag fått och jag brukar i regel sova mig genom flygresor. För snart två år sedan flög jag tio timmar från Helsingfors till Miami i USA. Ungefär sju av timmarna sov jag gott och jag var så glad över den Vasakvinna som satt intill mig som försiktigt väckte mig inför varje servering av kaffe eller mat.

I dag är det torsdag 13.10.2016. I morgon är det fredag och då ska jag för första gången sitta i ett litet, litet flygplan och flyga över Kvarken. Det har jag aldrig gjort tidigare och jag hoppas på klar sikt så att jag får se höstliga Österbotten från luften. Om en vecka flyger jag till Stockholm och i januari flyger jag till Afrika. Vilken härlig resevinter jag har framför mig. När det blir vår vill jag också flyga till Skottland, dit Julia flyttade tidigare i höst för arkitektstudier i Dundee, alldeles vid kusten. Bilderna därifrån ser fina ut och där vill jag både möta våren och där vill jag möta henne.

Jag underskattar inte alls heller de korta resorna – upplevelser i närheten av hemma. Eller själva livsresan jag får vara med om. En av rubrikerna i tidningen lyder: ”Varje dag har ett eget värde”. Det är fint sagt tycker jag.

Libbi flyger

Andra sätt än att flyga är att resa med husbil, som Veikko Enberg gör, eller resa med motorcykel, som Sven-Olof Hydén gör. Om dem båda skriver vi i den här KustNytt. Att få ta del av Hydéns liv på två hjul var en maffig historia att knyta ihop. Vi pratar ändå om uppemot miljonen kilometer, över fyrtio säsonger och många, många resmål och länder.

Vi skriver också om en annan sorts resa – en tidsresa tillbaka till början av 1900-talet, som anordnades för högstadiets åttondeklassister vid Arstu. Där fick eleverna tillsammans med ett tjugotal funktionärer pröva på sysslor på en bondgård från förr i världen.

 

Det händer mycket på höstarna och egentligen vill KustNytt bevaka mer än vad både utrymme och resurser medger. Välkommen till den här gångens bukett av artiklar. Och tipsa gärna om vem och vad du vill läsa om i kommande nummer.

 

Tills nästa tidning reser vi vidare – var och en på vårt sätt. Sköt om Er!

Smedsby den 6 oktober 2016