Uterum – som att sitta ute men ändå inne

tors, 08/09/2016 - 15:44 -- Tomas Bäck

Välkommen höst och välkommen till KustNytt bästa läsare och vänner av tidningen! Sommaren kom och gick och hur mycket det regnade kommer att falla ur minnet när vi haft tillräckligt många solskensdagar igen. Det är ju som det är.

 

I KustNytt nummer 7/2016 slår vi bland annat ett slag för uterum. Ros-Marie Bogren och Mats Juthström i Molpe har förlängt sommaren med ett orangeri – ett glasväxthus där de, i skydd från väder och småkryp, kan känna att de sitter utomhus. Så fint ni har byggt och så mysigt det ser ut!

 

I våras besökte jag Påras i Kronoby, som tillverkar impregnerat virke och stolpar. Har stolpar en framtid undrade jag med tanke på all den trådlösa tekniken som finns idag? Jo, fortfarande behövs stolpar men stolpar har också vunnit en ny marknad – i trädgården och uteplatser, berättade de. I Sverige har man hunnit längre än oss och det byggs uterum och trädgårdsarrangemang som aldrig förr. Visst är det så också här. Det är trots allt inte så länge sedan som det var naturligt att placera ut trädgårdsmöblemanget direkt på gräsmattan. Numera är terrass ett givet inslag vid nybyggen och de som inte har bygger till ett golv för utevistelsen. Som sedan kanske glasas in. Och då vill man bygga ut lite till för att kunna sitta under bar himmel när det är solskensdagar…

 

Och ja, visst är de för härliga. Rummen där man känner att man sitter ute fast man inte gör det fullt ut. Där man kan sitta fast det regnar, blåser eller under värsta myggtiden. Rummen där man möter årstidsväxlingarna på ett helt annat sätt än inomhus. Jag gillar dem skarpt. Vill ha.

Uteköken vinner också terräng och möjligheterna är många. Precis som Ros-Marie och Mats säger så finns en uppsjö av idéer på sociala medier och olika slags återbruk ger byggena en alldeles speciell charm.

Uterum

Vi skriver också om möjligheten att bli stödperson, om medmänskliga nygrundade föreningen Myrstacken, om diakoniarbete och lite om Röda Korsets aktuella hungerdagsinsamling. Låt oss bli bättre på det – att hjälpa andra och att våga möta dem som behöver mera medmänsklighet. För sådant spelar roll. Vi kan inte hjälpa alla men att göra något för någon är en speciellt fin sak. Gör det.

Smedsby den 1 september 2016