Låt tiden komma istället för gå

tors, 12/05/2016 - 14:05 -- nina

Det är mycket nu för många. Trädgårdsarbete som väntar, såningstider för jordbrukare, solen som lyser in genom dammiga fönster, vårterminen som ska dras ihop och en del som förbereder examensfester. Maj bjuder också på kursavslutningar, ”räfsantalko” och de som har sommarstugor i skärgården inleder den säsongen med allt som hör därtill. Det är en härlig tid och vi har hela ljusa sommaren framför oss. Naturen slår snart ut i blom och det är väl här och nu skäl att sända en tanke till pollenallergiker.

Jag hade möjlighet att träffa och intervjua en flyktingfamilj. De kom till Österbotten för ett och ett halvt år sedan. Familjefadern utryckte på ett vänligt och moderat sin syn på vår kultur. Att vi finländare känns ”tysta” och att vi har en stor integritetszoon. Jo, det känns säkert konstigt och så är det nog.Är det just det som är det mest konstiga, eller finns det något som känns ännu mera underligt när en afrikan kommer till Finland, frågade jag. Jo, det är det där med tiden. Att vi är så punktliga och att det är så viktigt. Att tid är pengar i Finland. Så fälls en kommentar som är så vacker att jag borde sy en korsstygntavla av det: Tiden går i Finland och tiden kommer i Afrika. Vi har att lära av varandra.

I den här månadens tidning möter vi ”flyktingmammorna” i Malax. De som, likt många andra, hjälper och stöder asylsökande. Vid mottagningen i Malax finns irakiska män som gärna vill jobba, också gratis. Hjälpa till med exempelvis bil- eller hushållsarbete. Några av dem har getts möjlighet att hjälpa till på jordbruk och det är önskvärt att fler får chansen. Jag har hört om en tillsatt talkogrupp i Malax och att man via den själv kan få hjälp i vardagen + att flyktingarna sysselsätts. Någon av Röda Korsets frivilliga kan säkert berätta mer om det här – kom jag på nu när jag ändå har skrivit om hur mycket sjås det är varje vår innan vi känner oss färdiga för sommaren. Det skulle ge oss en stund av känsla av att tiden kommer – istället för att stå och trumma med pekfingret på armbandsuret och känna att tiden går...

Sköna vår!

Smedsby 4 maj 2016