Jag och mitt hundliv

ons, 09/03/2016 - 10:20 -- nina

Husdjur är humörhöjande på många sätt, speciellt när de är friska och glada. I månadens KustNytt får vi möta Sakineh och Petter i Petalax som har huset fyllt av katter. De fungerar som uppfödare av raskatter. Vilket liv det måste vara där om dagarna med tre vuxna katter och åtta småungar!

I mitt liv har det funnits x antal katter och av ”fäuskatterna” i föräldrahemmet minns jag främst Kristina, som blev över tjugo år och hängde ut tungan konstant på äldre dagar. I Karperö hade vi Olivia och Fia. Fia fick flera kullar ungar och Micke var en av dem. Micke blev över tio år och är förövrigt den mest sympatiska katt jag träffat. Nulevande i Karperö är Monique, som är grymt egensinnig och högfärdig – helt speciell och som föddes av en kattmamma i Solf. Efter min flytt därifrån var det inte henne jag saknade om jag ska vara ärlig. Det var hunden.

För om jag ska välja väljer jag hund framom katt. Hundar i mitt liv var spetsen Maja, som mina föräldrar hade före min tid och som jag hörde mycket talas om. Sen kom en Prissi, som blev nio år och så en Prissi till som blev sjutton år. När jag flyttade till Korsholm ärvde vi Kamrat Veikko, som blev 21 år och när barnen skulle börja komma hem själva efter skoldagens slut flyttade lapphunden Viktor in.

Viktor skulle ha fyllt femton nu till Valborg men efter att han blev akut sjuk nyligen fortsatte han till hundhimlen. Jag har inte bott med Viktor de senaste åren men jag har älskat honom på distans.

När hans sista kväll kom hade jag full kontroll över både förstånd och förnuft. Ändå är det så jobbigt när det ska göras. Låt oss aldrig underskatta att det ”bara är en hund”.

Jag har haft hund kring mig en stor del av livet. Och tyckt om det. Just nu känns det likväl inte aktuellt att ha en egen hund men man ska aldrig säga aldrig. Tillsvidare nöjer jag mig med att träffa andras hundar och jag har hundgodis hemma åt de hundar som hälsar på.

Det är härligt att åter en gång få vara med om längre ljusa dagar och bara vi har tålamod kommer nog värmen också.

Sköt om Er alla och ha en fin påskhelg i slutet av månaden. 

Smedsby den 3 mars 2016