Det beror på ”bakerskan”

fre, 12/02/2016 - 10:31 -- nina

”Jag är ju uppväxt med mommo Anna Flemming jag, så här får du”, sa Charlotta Kansa och överräckte en påse med en halv nygräddad limpa när jag var dit och intervjuade deras skidåkarpojke.

Två reflektioner om det: Ja, så var det på Anna Flemmings tid och så gör vissa än. Min mamma bakade stora satser rågbröd och delade ut minst hälften varje gång till grannar, vänner och släktingar. Utöver att det är roligt att få ett bröd tycker jag om att man pratar om dem som inte längre bor på jorden. Så lever de vidare hos oss.

Det var nyligen tio år sedan min mamma dog. Hur nära hennes färskbröd känns ändå! Hon knådade i ett stort rosa fat och gräddade i två lager i ugnen. Det doftade bröd i hela huset och både köksbordet och arbetsbänken var mjöliga.  Brödet var inte tjockt så där så man skär det på mitten. Ganska tunna modeller och med hål i mitten. En del hängdes upp på tork till ”skarpbrö”. Själv tyckte jag de var allra godast som nygräddade eller när de legat i brödkorgen ett halvt dygn och blev så där sega. Ett ordentligt lager riktigt smör på och smörgåsen var fulländad.

Även om man använder samma recept blir bröden ändå olika. Det beror liksom på ”bakerskan”.

Ibland bakar jag bröd. I bullabak behärskar jag jästen men sällan när jag bakar bröd. Jag mäter temperaturen, jag är noggrann med att ha färsk jäst – och ändå slutar det oftast med att jag kastar hela plåten för brödet är både hårt och platt. Jag har bakat enligt instruktioner från ”mommor” som kan det här, utan framgång. Därför har jag övergått till matsoda och bakpulver som jäsningsmedel i bröd – troligen för gott.

Vi har fyllt årets första tidning med artiklar kring temat Hälsa & Välmående, aktuella händelser och intressanta personer. Något för alla eller för de flesta. Vi är också igång med andra tidningar och andra projekt. Det kommer att bli ett intressant år igen.

Jag hoppas också att ert år har börjat bra. Nu märks det att vi går mot ljusare tider, vi har blivit mera vana med vinterkölden och solen lyser så fint vissa dagar.

Sköt om Er alla. Nästa KustNytt utkommer den 9 mars med Bygga & Renovera som tema. Vi ses då!

Smedsby den 4 februari 2016