Libbis ledare: Världen är så stor – eller?

tis, 13/10/2015 - 20:49 -- nina

Världen är så stor. Men nog har den minskat väl? Jag tänker på bara från min lilla horisont sett.

Jag får e-post från Hannele i Marocko, Emelie som jag ska intervjua ber att jag kommer före lördag för hon ska till Afrika. Clas skickar sin adress från Spanien för jag ska skicka en tack-tidning åt honom ungefär samtidigt som Marjo i Karibien också ska få en ByaNytt. Rasmus Backlund på Dermoshop hinner med en intervju innan flyget till Ryssland lyfter och min Fannys svärföräldrar från Koskö bosätter sig i Jakarta, Indonesien ett par år genom hans jobb. Gunilla i Florida gratulerar jag på födelsedagen via gratistelefon. Fast det ska jag erkänna om gratulerandet... just i den stunden trodde jag att det är Smedsby som har ”världstiden”. Jag ringde upp henne utan framgång och ringde på nytt på kvällen. ”Ja, sa hon. Jag såg att det var du som ringde kvart före fem i morse”.

Ojdå. ”Fölååt, ja håxa int”.

Julia Maria Tomasdotter Bäck, som kom direkt ur min mage för tjugo år sedan, reser som volontär till Fiji-öarna i januari och ska arbeta i en förskola. Jag kunde säga ”bara såde” men jag vet också vilket moget beslut, stort mod, vilken byråkrati och vilka utgifter som ligger bakom. Hon kommer hem i april via Nya Zeeland och/eller Australien. Häftiga unge!

Under oktober har jag själv varit i Helsingfors, Hemavan och i Åbo. Veckoslutsresor med kulturellt och bra program. Sånt ger mersmak och ny energi.

Från närmare håll och resmål, från R-kiosken vid tågstationen i Seinäjoki, fick jag en fråga av Liisa, som jobbar där. Omkring den 10 augusti har någon glömt boken ”Malax historia – del 2” där och eftersom ”kirja on varmasti jollekin tärkeä eikä mikään halpa kirja” hälsar hon att den fås tillbaka därifrån av den som vet med sig att han eller hon glömt. Så snällt av Liisa att höra av sig om det.

Resor är också ett deltema i den här tidningen. Patrick skriver om Kroatien och Johanna har vandrat i England. Här presenterar vi också andra delen av vår tidsresa med KustNytt. De första två uppslagen med klipp ur gamla tidningar hade vi i somras och nu kommer två uppslag till. I år är det KustNytt:s trettionde årgång.

Och så har vi en tävling på facebook där man kan gilla oss, kommentera vilken tidning man vill ha och delta i utlottningen av valfri prenumeration på ByaNytt eller KustNytt. Vi drar en vinnare varje månad under ett halvår och först ut att gratulera är Gunilla Hellman som får friprenumeration på ByaNytt. Grattis!

Till sist: i tid och otid uppmanas vi att använda reflex i höstmörkret. Men på riktigt – gör det! Jag mötte en cyklist i Malax häromkvällen som cyklade mera mot mitten av körbanan än mot diket. Utan reflex. Inte bra.

Nästa tidning utkommer 11 november. Sköt om Er tills dess.
 

Smedsby den 8 oktober 2015

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer