Libbis ledare: Vad säger ni om Libbisvägen?

ons, 09/09/2015 - 13:28 -- Gäst (ej verifierad)

Välkommen till en ny höst, hösten 2015. Vädermässigt var sommaren lite ruskig från början men så fint det blev till sist. Sommartid är utmärkelsernas tid. I höstens första KustNytt läser vi att Janne Sjöström blev Årets Stojetar i Malax i sommar, Britt-Mari Söderholm utsågs till Årets Bergöbo och Daniela Lindström blev Årets kulturbärare i Korsnäs. 

Vid premiären av Ur Bykiston vid Arstu överräckte Finlands svenska hembygdsförbund sin högsta utmärkelse – hembygdsmedaljen i silver – till Martin Nordman i Petalax. Kanhända har andra premieringar skett inom KustNytt-området som jag inte känner till. De har var och en på sitt sätt gjort bra ifrån sig, arbetat för hembygden och inte sparat på sig själva och sin tid för de goda ändamålen. Att uppmärksammas betyder att andra också uppskattar det man gör och den känslan sitter bra. 

På många år har jag inte fått något pris alls, men jag fick faktiskt Svenska kulturfondens ungdomspris när jag var ung och jag minns ännu hur stort det kändes. Jag träffade Janne Sjöström och sa åt honom att jag också vill bli Stojetar och att jag också vill ha en väg uppkallad efter mig i Malax – som Fredrik Smulter har. Enligt Janne finns det två sätt att få en egen väg. Han sa: för det första måste du flytta till Malax tillbaks och för det andra måste du utmärka dig på något sätt. Antingen gör du något stort som gör att du förtjänar det eller så kör du i diket på samma ställe tre gånger. Då kanske det stället börjar kallas ”Libbis kurvo”. Ok. Jag förstår. Och tänker på att det också finns en sten på Åminnefjärden som kallas ”Nyback”. Stenen är numera utmärkt och upplyst så den syns långa vägar men innan det lär det vara så att en vid namn Nyback i tiderna körde på stenen med båt och därför fick stenen det namnet. Medge ändå att Libbisvägen låter lite snärtigt...

Plock från Genom Libbis Lins:

Österbottens Kött hade grillfest / Min hallonskörd / Med på Swimrun i Åminne

Nästa tidning utkommer 14 oktober. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer