Blogg

Grattis Finland till hockeyguldet!

ons, 05/06/2019 - 10:49 -- maria

Jag skulle också vilja prata hockeyguld, fast jag varken kan särskilt mycket om ishockey eller följde VM från början i år. Jag skulle vilja prata om att det känns fint att bo i samma land som årets världsmästare i ishockey. Laget, som tidigt dömdes ut och som - utan dyrköpta spelare och favorittippningar – herregud vann alltihopa! Visade vad hockeyvärlden har att göras med liksom. Underbart. Ett sådant kämpas på isen och sådan sammanhållning och vilja. Jag är stum av beundran.

 

Så slås jag igen av tanken att allt stort börjar från något smått. Och därför skulle jag också vilja säga att jag är så nöjd över den hockeyverksamhet som finns i min egen hemkommun Malax – och ger en stor eloge till dem som var med och förverkligade Targahallen där både unga och mindre unga ges chans att spela ishockey och utöva andra is-sporter. Vad vet vi om Targajuniorernas framtid och hur långt de når? Grattis Finland till världsmästartiteln 2019!

Det grönskar så vackert nu. Jag var några dagar i Skottland hos Julia den sistfödda, som ju studerar där, och det var så vackert grönt på kullarna i det öppna landskapet. I Skottland är det flera olika sorters väder – varje dag. Det är varmt, blåsigt, soligt och regnigt om vartannat. En av dagarna besökte vi en liten stad mitt i landet, Aviemore. Föresatsen var att vandra i en nationalpark men regnet var ihållande den eftermiddagen så i stället gjorde vi en tvåtimmars resa på Strathspey järnväg som passagerare på ett tåg från 1950-talet. Vi serverades eftermiddagste och en bricka med gott i flera våningar. Den autentiska inredningen, ljudet och den långsamma farten påminde om gamla filmer. Det var en trevlig dag.

 

Annars är det olika saker mellan hägg och syren. Jag har blivit hackad av en tärna i huvudet, glömt en frissatid och sett ut som en interrailare på Arlanda med Julias ryggsäck som skulle hemåt. Jag har jobbat hårt med olika Kustmediaprodukter, röstat i EU-valet och tyckte om att träffa Malax tidigare kommundirektör Mats Brandt i Nykarleby. Jag har fått rabarberplantor av snälla Ruth och rabarber att frysa in av snälla Emma och Ramona, ropat fram hockeyguldet och börjat vara barfota i skorna.

Nu är det sommar och den blomstertid nu kommer. Gratulerar till alla som får examen i vår och Gratulerar Helmer Lindqvist till hundra plus!

Sommarnumret av KustNytt utkommer den 4 juli 2019.

Smedsby den 28 maj 2019

Ett besked ifrån

ons, 08/05/2019 - 10:26 -- maria

Johan Ripås i Sverige är journalist och har arbetat som Afrikakorrespondent för SVT. Om ni ser ett foto på honom vet ni vem jag menar. Vi har sett honom i TV-nyheterna. Jag har nyligen lyssnat på en bok han skrivit: ”När himlen faller ner”. Hans egen berättelse om när familjen, mitt i livet och i den bästa av världar, fick beskedet att deras treåriga pojke har leukemi. Ripås påminner oss andra om att vi inte är längre än ett besked eller telefonsamtal ifrån att livet ska förändras, ibland att precis allt ska förändras. Det gäller inte bara dåliga saker utan också bra saker. Ett besked ifrån, oavsett vilka liv vi annars lever och vad vi har och inte har.

En hörvärd bok med personlig ton. Hörvärd säger jag, eftersom jag lyssnade till den. Johan Ripås har själv läst in boken och han är en god berättare.

I den här KustNytt står mat i fokus och utöver det ingår, precis som vanligt, andra reportage: lokala, tidlösa eller aktuella. Inget är för stort eller för litet för att intressera oss och jag är så tacksam över de tips vi får. Ett av dem var tipset om att presentera Lionsklubbar i nejden. Närmast har vi Malax, Petalax och Korsnäs. Närpes kan vi presentera när vi har Närpes som tema till hösten. Vi ser, hör och läser ibland om Lioniternas insatser, deras insamlingsändamål och publika aktiviteter till förmån för välgörenhet. Inte lika ofta presenteras klubbarna som sådana: deras historia, målsättningar och den verksamhet som inte syns utåt. Vad Lions står för och hur deras interna verksamhet är uppbyggd. Kamratskapen. Viljan och valet att tillsammans hjälpa andra.

Det är det vi gör den här gången. Presenterar själva Lions – inte en grej där de är medarrangörer.

 

Lions Club Malax gör ett gott arbete. För inte så längesedan donerade de hela fem tusen euro åt insamlingen för PET/CT-röntgenapparatur till Vasa Centralsjukhus. KustNytt var med när donationen överräcktes till Österbottens Cancerförening. En högtidsstund. Genom insamlingen och många andra  insatser, förverkligades projektet och nu finns PET/CT-röntgen i Vasa. PET är bättre än andra röntgenmetoder, ett effektivt instrument vid cancerbehandling. Och det är bra. För det finns dagar då endast det bästa är gott nog.

 

Äldsta dottern Fanny har nyligen fått cancerdiagnos. Hon är en av dem som undersökts med hjälp av PET/CT-röntgen och hon har påbörjat sin resa mot tillfrisknande. Vi andra står bredvid och gör det vi kan för henne. Han har så rätt Johan Ripås - vi är aldrig längre än ett besked bort ifrån att livet ska förändras.

Smedsby den första maj 2019

Regelverk i teori och praktik

ons, 10/04/2019 - 10:19 -- maria

I skrivande stund är förhandsröstningen i gång. Det är riksdagsval i Finland och vi ska hoppas på ett riktigt gott resultat i allmänhet och för Österbottens del i synnerhet. Det är skillnad – om man vet hur livet i Österbotten är på riktigt – än att man inte vet det. Det finns beslut som fattas som ser bra ut på pappret men som tyvärr inte alltid fungerar i praktiken. Jag tänker på fiskaren jag pratade med en gång som berättade om hur det var tänkt att de skulle anmäla sin fångst. Minns inte detaljerna nu men en sak var att anmälan skulle göras före han kom i land. I och för sig tyckte han väl att systemet kunde passa större fiskebåtar men för egen del svor han över att behöva sköta sånt från en öppen båt i värsta fall i dåligt väder, i ett område där det inte alltid fanns tillräcklig mobiltelefontäckning, där det inte är läge att blöta ner en dator eller där anteckningar i mobilen är överkurs med frusna fingrar täckta med fiskdoft. Det finns delar av regelverket som ser bra ut i teorin men inte fungerar i praktiken. Därför är det viktigt att representanter från olika verkligheter sitter kring borden där beslut fattas. Jag tänker närmast på stad/landsbygd eller tätort/glesbygd.

Se möjligheten att rösta i val precis för vad den är – en möjlighet att påverka och en värdefull rättighet vi har i Finland.

 

Bilar och Båtar är tema i KustNytt och det finns lite av varje. Det är trevligt att läsa om Markus West som återvände till Österbotten efter många år på andra orter. Camilla Ostberg har hälsat på vid jubilerande Jarla Products och utöver företaget skriver hon också om ägarbasen och om tre anställda från Irak, på annan plats i tidningen också om deras ursprung och nuvarande situation i Finland.

Vi skriver om möjligheten att återvinna plast.

Allt möjligt går framåt. I ett samtal med en person som är aktiv i en museiförening kom plast på tal. Snart bör det vara dags – för museerna att börja samla in och ta emot föremål av plast – ”kippor och koppar” som blev omåttligt populära för ungefär sextio år sedan. Det blir viktigt i framtiden att också visa på den utvecklingen när den begav sig.

 

Men nu är nu.

Nästa KustNytt utkommer i mitten av maj.

Väl mött då!

Smedsby den 5 april 2019

Många olika slags val

ons, 13/03/2019 - 13:47 -- maria

Bygga och Renovera fäster vi extra uppmärksamhet på i den här KustNytt och jag välkomnar Rosita Pellas och Camilla Ostberg, som medverkar som skribenter för första gången. Rosita mötte Jenny Malmsten och Camilla träffade familjen Tina och John. Hej alla! Också temareportage var samtalet med Malin Hinders, som är inredare och mötet med murarproffset Karl-Erik Bäckman.

Tipset om Malin fick jag av en familj som anlitat henne när de skulle ytrenovera delar av sitt egnahemshus – och som var så nöjd med Malins medverkan och tjänster i projektet. För även om man vet ditåt vad man tycker om, kan man köra fast i det stora valet av möjligheter och kanske ändå sakna förmåga att se till helheten hemma. Lägg därtill att det är så befriande när någon ser med ”nya ögon” och bekräftar ens funderingar.

Det är många olika slags val. Det är riksdagsval och melodifestival, Sydmedi som valde att öppna i Korsnäs och efter det blir det EU-val. Och landskapsvalet, det blir kanske inte av – eller blir det?

Det är mycket som rör sig tycker jag. Det är fusionsprat i Vasa och Korsholm, det drar ihop för Malax IF i säsongens slutspel och om de är med eller inte med när den här tidningen utkommer om en vecka återstår att se.

Vintern blir snart vår och när jag var till stan i arbetsärenden idag hörde jag radiorösten som sa ”våren kommer alltid men ibland får vi vänta på sommaren”. Sant ju. Det blir ljust igen och det är bra. Snart blir åter tid för att cykla och sitta ute. Undrar vad det blir för slags sommar i år, tänk om den blir som förra sommaren – med så mycket värme och sol. I artikeln om Pörtehemmet i den här tidningen kan ni också läsa om hur glasskiosken i Pörtom flyttade in i åldringshemmet – säg nu sen att det bara var för en stund – men ändå – och tänk vilken glädje de skänkte åldringarna i sommarvärmen. Det är mycket värme annars också vid Pörtehemmet och det känns fint att lyfta upp dem i en artikel.

Vi ses i KustNytts tecken igen om en månad, den 11 april. Då med Bilar och Båtar i fokus. Tipsa gärna om vad ni vill läsa om. Och sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 7 mars 2019

En bra tur i skogen

ons, 13/02/2019 - 15:27 -- emilia

Välkommen till 2019 bästa läsare, som redan låter lite förbrukat som siffra men det är årets första KustNytt – med hälsa och välmående i fokus. Nytt år och nya artiklar. Helt rätt i tiden är Hannu Riiki, en mästare på att valla skidor. Efter många år tog jag fram mina egna skidor och åkte till Pixne. Det var en helt bra tur i skogen trots att jag hade varken fäste eller glid. Så någon slags valla och mindre lager på lager i klädväg hade gjort upplevelsen ännu bättre. Efter x antal år utan skidåkning och dessutom nyss fyllda ”flera år över femtio” känns det också som om det har hänt något med balansen. Men, men, jag hoppas det blir flera turer i skidspåret i vinter. För det var roligt. Och så finns det snö i spåren just nu.

 

Snö finns det överallt annanstans också. Jag filmade snön som lagt sig på den del av terrassen som är under bar himmel och visade Julia i Skottland. Hennes studiekompisar kring bordet där hon satt ”wauwade” över mängden snö och nu när det blivit mildare, alltså tyngre snö, kan jag tycka att jag borde ha skyfflat mera och filmat mindre…

 

Tajmningen med januaristormen, vindfällen och snön i skogen är så där tycker jag. Det är så många som både önskar sig möjligheten och borde vara i skogen nu och reda upp vindfall. Jag pratade med en som hade gått runt sina skiften och redan det var en utmaning i snön. Tänk därtill att börja arbeta. Många gör det i alla fall och förstås, ju mera som är uppstädat till sommaren - desto mindre skadedjur i virket. Skogsvårdsföreningen Österbotten har tillfälligt anställt personer som enkom skapar bild över situationen i skogarna. De får verkligen traska i snö.

Hälsa och välmående-faktorn brukar vara hög i början av året. Jag inspirerades till att börja simma i simhallen och tycker det känns så bra. Hoppas intresset håller i sig. Det började med att jag pratade med en som sa att han börjat simma, klappade sig på magen och sa att han ville ta bort några kilon. Där och då tänkte jag: ”Jaaag å vill he”.

 

Tack för att ni är med oss i KustNytt.

Var snälla med varandra och var snälla med andra.

Smedsby den 7 februari 2019

Jag tycker att vi räcker långt

ons, 07/11/2018 - 14:50 -- emilia

Det är mitt i höstterminen med allt vad det innebär. Mycket av den programhöst som planerades tidigare i år verkställs nu och mycket ska förverkligas ännu och helst före jul. Eller tidigare än så för att inte försöka nå ut till folket mitt i julyran.

 

Folk räcker inte till för det som ordnas och ”varför kommer det så få när aktiviteter sker”. 

Är det så? Att folk inte räcker till? När jag ser mig omkring tycker jag att folk räcker till så det nästan inte är klokt. Så pass att det ibland skulle vara bra att prioritera lugn och ro.

Jå. Arrangörer tappar av förståeliga skäl modet ifall de ställer till och publiken uteblir. Men tänk på hur mycket som ordnas, bara här i svenska Österbotten, och hur många människor som engagerar sig och deltar – varje vecka. ”Alla” sitter verkligen inte ”alltid” hemma framför datorn eller tv:n.

 

Underskatta inte dem som i hundratal samlas när det ordnas välgörenhetstillställningar, byafester, idrottsevenemang eller allmänna föreläsningar inom vuxen- och medborgarinstitut. Säg inte att folk inte bryr sig då presidenten kommer på besök, när sjukhusets fulljour behöver stöd, när skolmusikkåren jubilerar, när KAJ spelar musikal eller vargsituationen ska diskuteras.

Många deltar i mycket. För att de vill och kan förstås. Inte för att de måste. Många hjälps åt vid arrangemang och många ställer upp när ideella krafter bjuder in. En del program är också kostnadsfritt så allt är inte fast i pengar.

Senaste veckoslut var jag hjälpreda vid Get Together i Solhem med över hundra matgäster, på hockeymatch i Targahallen i Malax med 350 andra på läktaren, gäst vid ett fullsatt Strampen där kören Nonen uppträdde, ByaNyttperson vid en av två fullbokade brunchtillställningar i Karperö till förmån för PET-röntgen.

Eller inkommande veckoslut som biljettkvinna/besökare vid konserten i Åminne, också den till förmån för PET. Nära 600 biljetter bokade på förhand.

Jag tycker att vi räcker långt.

Likväl är det inte så enfärgat och det finns människor som inte kommer sig för, som inte har sällskap, som ”gruvar sig” eller har andra begränsningar. Låt oss vara där för dem, eller för någon av dem. Någon gång. Fråga om de vill komma med dig eller er. Den här gången.

 

Välkommen till Närpestema i KustNytt.

Heja alla pappor på Farsdag och snart är det jul igen. Oj oj.

Sköt om Er!

Smedsby den 2 november 2018

Tid för olika saker

ons, 10/10/2018 - 14:45 -- emilia

Ny månad. Ny KustNytt. Nya dagar för arbetstid och nya dagar för fritid. Olika slags tid för oss som ännu får vara med.

Jag ska pausa under en vecka på Kreta och flyger snart med höstens nästsista direktflyg till Hania från Vasa. Fritid så det förslår. Det ska bli skönt och kravlöst och förhoppningsvis är det varmt och soligt också. Men jag tror inte att man har råd att vara så kräsen med just det – för hösten kommer nog också till Grekland. Det blir som det blir.

Hälsningar från Rom har vi på ett uppslag i tidningen. Läsvärt och nej, jag har inte varit i Rom. Jag hoppas att tillfälle kommer för ett besök i den staden, liksom i många andra storstäder i Europa.

 

Det är höst i skrivande stund. Jag har bokat tid för däckbyte och i Umeå har det redan snöat. Jag brukar inte läsa på väderprognoser. Det blir som det blir. Men nu funderar jag faktiskt på vad det är för slags vinter vi har att vänta efter den långa soliga sommaren och fina hösten. Hoppas det blir en bra vinter. Bra för mig är att den blir rätt snöfattig, liksom inte så ”sörjot” och oplogat på vägarna som jag ska köra varje dag.

 

Om jag spinner på fritid, som är tema den här gången, konsumerar jag rätt mycket tid på kultur. Sen kan jag väl ibland tycka att jag inte kan vara överallt och att fickpengarna inte räcker. Det var så jag tänkte med André Linman-konserten tillsammans med Vasa Stadsorkester i stadshuset nyligen.

Sen blev det i alla fall så att jag var där och efteråt både tänkte jag och sa högt att man nog ska vara överallt - helst. Den konserten hade jag inte heller velat missa. Mäktigt med orkestern och André är duktig. Konsertsalen är fin och bättre än så hade nog inte den tisdagskvällen kunnat vara.

Den senaste månaden har jag sett Gambämark, Wasa Teaters daghemspjäs Karius och Baktus, Chess på Svenska Teatern, utställningen med inhemska konstnärer i Ateneum och Amos Andersons museum Amos Rex i Helsingfors. Jag var, av eget intresse, en av dem som lyssnade till en föreläsning om arkeologiska utgrävningar i Malax, har sett Mamma Mia på bio och i kväll blir det också ett biobesök: Unga Astrid. Och så har jag kanske glömt något också.

Nej, jag får inte nog. Frågan är närmast hur jag begränsar och prioriterar.

Och nu börjar hockeysäsongen i Targahallen i Malax och oj, oj det är ett av mina nya tidsfördriv. Hockey är en alldeles för snabb sport för mig och helst vill jag se repriserna. Men det blir intressant när man börjar följa med och folkligt trevliga tillställningar.

 

Ni alla läsare – gör bra saker med er tid. Ge er tid att vara ut i friska luften och glöm inte att vila.

Nästa ByaNytt innehåller den årliga Vöråbilagan och i år blir den extra trevlig känner jag på mig.

Smedsby den 4 oktober 2018

Va mysigt ni har det!

ons, 12/09/2018 - 12:59 -- emilia

Va mysigt ni har det!

 

Välkommen höst och välkommen bästa läsare till höstens nummer av KustNytt – sju, åtta, nio och tio ännu i år. Bakom oss har vi alla tiders vackersväderssommar. Jag känner mig ännu lite varm och nej, jag uträttade inte så mycket. Men jag simmade mycket! Jag simmar året om, för jag vinterbadar också så den säsongen inleder jag nu bara de får ordning på vattenkvaliteten vid pingvinbastun på Sandön.

 

Hus och Hem är vårt tema och vi har hälsat på i flera hem: hos Nina och Robin som köpte del i parhus, Ann-Louise som köpte gammalt, Susanna och ”Kitti” som nästan byggde själv och hos Nina Westman-Enroth, som bor med sin familj i ett lantligt inrett hus i skön skärgårdsmiljö. Va mysigt ni har det alla! Vi har hälsat på i nygamla Korsnäs kyrka och hos sjöräddarna som nu har eget tak över huvudet. Vi stämmer också av läget kring nya äldreboendet i Malax. Så sånt kring temat.

Vidare roar oss kolumnisterna med olika ämnen – församlingsval, sommarplåga och höstskrud.

Och för den som vill pröva att mjölksyra grönsaker finns recepten och tipsen här.

Det blev ont om utrymme i tidningen och material som var tänkt här kommer i nästa tidning. Tipskupongerna och det lämnade helt och hållet men ni ska känna att ni alltid är välkomna att skicka in läsarbidrag, tips eller ordna med prenumeration åt er själva eller ge som gåva till någon ni tycker om. En ny sak på Kustmedia är att vi kan erbjuda läsare att köpa digitala lösnummer av ByaNytt och KustNytt. Priset är samma som papperstidningen och länken finns både på facebook och på http://www.kustnytt.fi/kop-losnummer. Snärtigt visst!

Apropå eget hem. Det senaste fyndet hos mig är ett klaffbord, av det stadigare slaget från 1950-talet, som jag handlade på findit och baxade hem i värsta sommarhettan. Men wauw med en möbel som är fyrtiofem centimeter bred i vanliga fall och som med ”två slag” blir ett ovalt matbord för minst åtta! Då blir det roligt att bjuda på mat.

För mycket mat blir det för det mesta så därför puffar jag här också för motionskampanjen 101 kilometer i Malax. Fritidsavdelningen ordnar och kan detaljerna. Kampanjens finaldag är på Självständighetsdagen då Finland fyller 101 år. Delta ensam eller i grupp. Utöver goda hälsoeffekter och frisk luft kan man vinna fina utlottningspris, bland annat presentkort på 101 euro.

 

Vi ses i oktober. Då med fritid som tema.

Var snälla mot er själva till dess.

Smedsby den 6 september 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det jag ville skriva om…

tors, 05/07/2018 - 17:02 -- emma

Bästa Ni, bästa läsare! Det är sommar nu och det har utkommit sommarnummer av KustNytt. Det är tiden då många dörrar är öppna, då evenemangen avlöser varandra och det händer så mycket i våra bygder. Det är tiden då en del vilar och en del har högsäsong inom sina verksamheter och jobb. Tiden då det är ljusa nätter och mycket prat om väder. Bra så.

Nej nej, det går inte som i Strömsö. Saker faller inte på plats som jag tänker vissa saker hinns inte med. Saker är ogjorda och oskrivna. Sen finns det mycket som görs och skrivs också. Det är bra.

Jag har fått fina uppslag och tips till innehåll i sommarnumret av KustNytt. Och de var meningen att skrivas om också. Sen kommer tillgång till spaltutrymme och tiden emot. Livet liksom.

I nummer sex av KustNytt ville jag lyfta upp Skärifolk på Bergö, veckoslutet  i mitten av juli då Bergö blommar ut i sin egen musikfestival i dagarna två vid Bergö simstrand. Jag ville skriva om sommarteatern i Petalax som spelar Amors pilar och har tio föreställningar inbokade i juli med mycket kärlek låter det som. Och om en av de nya amatörskådespelarna där för i år – Sakineh Tilljander som jag fick tips om.

Jag hade gärna skrivit om det som Christer Bogren ringde om: att pensionärshemsföreningen som han är aktiv inom i Malax kommer att ordna Antikrundan den åttonde augusti i Malax. Ja, exakt så där att man har med sig föremål som värderas av proffs.

Och så hade jag gärna gett pressinformationen om det som händer i Korsnäs i sommar utrymme i egen almanacka. För det är inte lite som händer i Korsnäs. Nytt för i år är Korsnäsdagen den elfte augusti. Anita Ismark sände också ett sms om att de öppnat utställning med nästan hundra föremål av Torsten Lundmark och att de har en fotoserie som rullar hela tiden. Intressant och Tack Anita. Och i Kornäs spelas också teater i augusti ja.

Åminne Folkpark har ett härligt program och vid paviljongen i Molpe dansas det i sommarkvällarna. Museiföreningarna har öppet hus och idrottsföreningarna inbjuder till sitt program. Lopptorg finns det gott om att välja bland och fjolårets omtyckta Budkavle från by till by i Malax kommer att anordnas i höst också med start tjugoåttonde augusti i Pixne. Marknader, försäljning av lokala livsmedel och hantverk finns på sina håll och sommarserveringarna har dukat upp med årets menyer.

Kära Ni – allt det här kunde jag ha lyft fram i sommar-KustNytt.

Kustmedia håller stängt i juli men hör av er om ni har tips som borde komma med i höstens första nummer – så får vi se då om det blir som jag tänker…

Tack för det här årets första del. Tack ni som är med och ni som läser tidningen.

Jag önskar Er en fin fortsättning på sommaren. Kram!

Smedsby 28 juni 2018

Samma ansiktsdrag i generationer

ons, 06/06/2018 - 15:18 -- emilia

Maj månad har nästan varit för bra för att vara sann i Finland i år – för vänner av värme och sol. I skrivande stund är det torrt så det sprakar och vattennivån sjunker en centimeter om dagen hörde jag i radion – och har också sett vid stränderna. På Kustmedia drar vi ihop det första halvåret men juni återstår innan det är dags för lediga dagar. Vi fyller tidningen med våraktiga reportage och med annat. Intressanta personer igen med mycket att berätta och informera och säga. Annonsörer med bra varor och tjänster till försäljning. Tre kolumnister kryddar innehållet med varsin rubrik: Filtens namn stavas sorg, ”I pärolandi” och En vänlig grönskas rika dräkt. Jag önskar er en bra lässtund.

 

Släkten är med. Anita Storm på sidan tolv hör till min släkt från mammas sida. Mommo Elsa och Elis var syskon, mamma Anna-Lisa och Carita var kusiner och då blir Anita och jag småkusiner. På bilden, som Johanna fotat här i tidningen är Anita riktigt, riktigt lik min mamma. Jag kan nästan inte tro att det är sant att Anita på allt sätt ser ut som min mamma gjorde i Anitas ålder. Man ”brås” på varandra – eller är ”brås” ett riktigt ord eller är det dialekt?

Det är häftigt med gener och arvsanlag. Hur man kan se på en person i vilken familj denne hör hemma, att en hel släkt kan ha ansiktsdrag som följer dem generation efter generation.

Sommar är tid för släkter att träffas och också i år har jag hört talas om släktträffar, fast det inte rör min egen släkt. Det är fint att det ordnas, fint att man träffas och att det finns tillfällen utöver begravningar att mötas och umgås. För begravningar har kommit att bli nutidens släktmöten.

Tillbaka till Anita. Hon berättar om hur man gör mat av vilda växter: Kirskål, älggräs, mjölkört, granskott och nässlor. Vad säger ni om glass på älggräs? Du milde, säger jag men vi ska absolut pröva innan vi tycker att det ”inte låter klokt”. Det är andra artikeln av tre i en serie där Anita Storm delar med sig av hur vi kan skörda och ta tillvara mat enligt säsong.

Nästa KustNytt har ”Skäriliv” som tema. Tipsa jättegärna och skäriaktig läsning!

 

Ta hand om varandra och om andra!

Smedsby den 31 maj 2018

En ruta för mycket i krysset

mån, 14/05/2018 - 10:47 -- emilia

Nu bästa läsare vet jag att ni är många som fyller i korsorden i KustNytt. I senaste nummer ingick ett korsord och för första gången, vad jag minns, innehåller det en konstruktionsmiss. Precis där, uppe i högra hörnet är det något som inte stämmer. Det var en ruta för mycket – och blev ett i för mycket. Ett mänskligt misstag av konstruktören. Nu vet ni och jag själv förstår varför flera kryssare sa åt mig att de hade fyllt i korsordet men inte hade det färdigt – för det var något de inte kom underfund med. En vinnare drogs bland alla insända svar och vi gratulerar Kajsa Åkerberg i Övermalax den här gången. Rätt krysslösning finns på sidan nitton för den som vill kontrollera.

Jag noterar att det, utan att det var en medveten tanke, presenteras många ungdomar i den här tidningen: Evelina med sina stora hundar, Angelica och Linette med sitt UF-företag, matpratet med blivande kockar, unge Alex som redan kan mycket om mat och bakning, skoleleverna i Korsnäs på tidsresa och så konstundervisningen inom medborgarinstitutet.

Det bästa som finns är ungdomar. Och barn. Och äldre och vuxna. Alla åldrar har sin egen charm och betydelse.

 

Dröj en stund vid mittuppslaget. Anita Storm ber oss både tillreda och smaka på säsongens nyttiga och naturliga drycker. På samma nyttiga och naturliga tema kommer vi att ha tre artiklar med Anita, som förövrigt är född och uppvuxen i Övermalax. En serie om att skörda och tillvarata mat enligt säsong.

 

I nästa nummer har vi tema Trädgård och Lantbruk. Tipsa oss gärna om vad och vem ni vill läsa om då. Våren är en härlig tid när mycket annat än naturen vaknar till liv. Det är nu sommarsäsongens aktiviteter drar igång och till exempel museiområden lever upp, de som inte har verksamhet året runt.

Skönt med sommar snart sa jag åt en bekant när vi båda plockade åt oss frukter vid en fruktdisk.

Nåja, svarade han. Jag är pollenallergiker.

Okej, sa jag. Skönt att det snart är höst.

Det är fint med årstider. Och det är vi som får ha dem.

 

Prima liv åt er alla!

Smedsby den 2 maj 2018

En fin och förunderlig sak

tors, 12/04/2018 - 10:37 -- emilia

Bilar och Båtar är tema. Jag har en stycken roddbåt och så har jag en bil. Min fjärde bil på 35 år: Opel, Toyota, Skoda, Peugeot och precis i den ordningen också. I tidningen ingår flera artiklar om kärleken till äldre bilar: Jan-Erik Westerlund som gillar amerikanska klassiker, Tommy Rönngård som skruvar med gamla fordon, motorcyklar och motorer. Hans sätt att koppla av. Och ännu paret Patric Backholm och Jeannette Häggblom med amerikanska bilpärlor som passion.

Jag är fylld av beundran med tanke på att jag just och just får spolarvätskan påfylld. Jag har förresten alltid gjort lite ”vågen” åt bilmekaniker. För deras tålamod, oljiga händer och ibland helt obekväma arbetsställning. Men så tänker jag att det är ett skapande arbete det också. Att göra något söndrigt helt, att från att ha plockat sönder ett fordon skapa det på nytt och att få glädjas åt blänkande plåtar som var så skitiga från början.

 

Två kolumner ingår den här gången. Carita Nyström, som så oförtröttligt tipsar, upplyser och filosoferar i sin Gröna Hörna, den här gången och konsten att vara här… och om att trädgården gör en människa hel. Katarina Vestersund igen återkopplar till sin kolumn i förra numret, där hon skrev en helt härlig text som hon fått bra respons för. Respons som känns bra. Nu skriver hon om det…om beröm.

Bekräftelse är en fin och förunderlig sak. När vi vet hur bra det känns att uppmärksammas med positiv bekräftelse ska vi också komma ihåg att bekräfta andra. Inte bara tänka saker utan faktiskt säga att någon gör något bra om vi en gång tycker det.

Ibland får jag också tackor och positiv feedback för mitt arbete. Jag tycker att det är så snällt att avsändaren inte bara tänker det utan faktiskt skickar ett sms eller ett mail och berättar det. Att man orkar och id´s det. Det är fint.

Det är fritt upp att se sig i sin egen spegel. Fråga sig när man senast gav en komplimang eller senast påpekade konstruktiv kritik – i stället för att bara tänka det…

När jag bläddrar i den här tidningen tycker jag att Patrik Holms verkar duktig och har ett häftigt arbete, att Tore Ahlbäck är superkunnig, att Korsnäsföretagen förtjänar sina utmärkelser, att Pörtomborna är så hjälpsamma där i Estland, att den där Jan Eriksson är bra på att konstruera korsord och att österbottniska Gunilla Heick där i Danmark är så trevlig – till exempel.

Nu är det sagt.

 

Fin fortsättning på våren!

Smedsby 5 april 2018

Många pussel på ett år

mån, 12/03/2018 - 13:42 -- emilia

Det är som att lägga ett nytt pussel varje gång en tidning ska utkomma. Ett pussel av människor, händelser, företagsamhet, annonser, bilder, texter, tidtabeller och färger. Varje år utkommer tio KustNytt och tio ByaNytt, våra egna lokaltidningar. Men Kustmedia jobbar också med många andras tidningar. Fjolårets statistik gav vid handen att vi var involverade i hela 58 tidningsprojekt, varav KustNytt och ByaNytt är tjugo av dem då. Resten är andras tidningar som vi gör helt eller delvis. Under fjolåret producerade vi också aderton böcker – alltså i snitt skickas en bok till tryck varannan vecka från Kustmedia. Kustmedia hanterar tusentals annonser per år, gör broschyrer, reklamblad och många andra saker som hör till branschen.

Så ja, vi lägger många pussel per år.

Vanliga pussel däremot brukar jag inte lägga. Jag har tyvärr inte tålamod till just det och jag har alltför stora finger för så små bitar. De senaste pusslen jag lade var de där stora träbitarna med handtag som barnen hade. Bra så. Men man ska aldrig säga aldrig. En dag kanske jag hittar mig själv med en stor skiva på bordet, tusentals pusselbitar på den och stunder när saker får ta den tid de tar.

Vintersolen skiner så fint och det är superkallt i Finland. Bra så. Alla ”båbbor” fryser ihjäl och det är nu vi ska borsta mattorna med snö, vandra på isen, skida och skrinna av hjärtans lust. Däremellan ska vi elda, använda ullstrumpor och sitta still. Jag välkomnar till läsning i KustNytt – det som berör temat bygga och renovera och allt det andra också. Igen har jag fått sitta vid kaffebord med så trevliga människor. Som jag njuter av dessa möten!

Den här gången ingår artiklar om både moderna hem och traditionell byggnadsvård. Inredningsplanerare Malin Haglund berättade om de nya med hållbarhet, naturmaterial som rotting och bambu, dova färger, mjuka färger, sammet, enkelhet och harmoniskhet. Så kännetecknas dagens inredningstrend. Beige, mossgrönt, naturvitt, grått. Lugn.

Låter bra allt det där. Var sak har sin tid. Trender kommer och försvinner för att återkomma sen igen.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 mars 2018

”Hemkänslan” är individuell

tors, 08/02/2018 - 15:21 -- emilia

Februari är här och årets första KustNytt, nummer ett av tio nummer som utkommer i år. Välkommen bästa läsare. Först säger jag god fortsättning på det nya året och sen säger jag att vi i år har torsdag som utgivningsdag och att tidningarna når våra mottagare utan adress på. För nu har vi övergått till samma system på utdelningen som Vasabladet har.

 

Sedan slutet av november bor jag i Malax igen, efter tjugofem år i förskingringen. Det är sig likt och det känns bra. Många har välkomnat mig åter och det känns förstås också bra. Och det är inte så att jag haft det dåligt i grannkommunen, nänä.

”Hemkänslan” är så individuell. Alla vill inte flytta tillbaka till sina rötter. Men det ville jag.

 

Jag är så imponerad av hypohunden Zed på mittuppslaget, som skolats till att hjälpa elvaårige Axel som har diabetes. Underskatta aldrig vad en hund förstår och kan göra.

Jag har alltid varit hundvän. Mera än kattvän. Och jag förklarade för den här gångens vinnare i Fyrklövern, som har tre katter, att jag tycker om hundar för att de är följsamma. Det är ju verkligen inte vad man kan säga om katter. Katter gör i regel precis vad de vill. Det finns ett talesätt som lyder i stil med att en hund tänker ”det här är min ägare och jag ska göra allt för henne/honom” medan en katt tänker ”det här är min ägare och hon/han gör allt för mig”. Sant visst! Fast en katt i sina bästa stunder är också rätt gullig.

ByaNytt och KustNytt har förnyat sig på facebook med egen sida för lokaltidningarna. Vi kommer också att han inslag där som inte kommer i tidningarna så följ oss gärna där.

Kustmedia, som alltså ger ut ByaNytt och KustNytt, har också ny hemsida: www.kustmedia.fi

 

Det händer saker med ljuset nu och varje ny vecka bjuder på mera dagsljus. Skönt.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 februari 2018

Leve Finland!

ons, 13/12/2017 - 13:57 -- emilia

Jag har firat Finland hela året och aktiviteterna tilltog här kring Självständighetsdagen. Jag hade förmånen att få vara med på både skolornas fest och den allmänna Självständighetsfesten i Malax. Och så ett besök till Malax kyrka på rätta dagen, den 6 december. Verkligt fina arrangemang och vilken stämning som rådde. Och så bra det känns när folk kommer ut ur stugorna när det ordnas festligheter. Så här vill jag fira varje år. När man ser på jubileumsåret i stort har självständigheten uppmärksammats på så många plan, både i offentliga och i familjära sammanhang. Så mycket som gjorts tillsammans – tillsammans som har varit tema för året, och så fina dokumentationer som framställts för framtida släktet. Så många och innerliga tack som riktats till krigsveteraner, deras följeslagare, lottor och krigsänkebarn. ”Utan Er – inget fritt land”, sa en av festtalarna som jag lyssnade till. Det här är ”vår generations mest viktiga jubileumsår” sa en annan.

 

Projektet Budkavle – från by till by – i Malax har engagerat många och budkavlen kom i mål i Pixnehallen den 6 december. Vilken god idé hon hade – hon som kom på stafetten från allra första början och som fick gehör för den både lokalt och i det landsomfattande programmet för jubileumsåret. Tack Helena Hemming!

Det är tid att ringa in år 2017. Jag ser fram emot 2018, med nya tidningar och nya projekt. KustNytt laddar för nya nummer under nästa år och utgivningsdag blir torsdag. Vi byter också distributör och börjar tillämpa samma utdelningsleverantör som Vasabladet har. Tidningen kommer därför att nå våra prenumeranter utan tryckt adress på.

Jag riktar ett ödmjukt tack för det år som gått - till personal, medarbetare, kunder, leverantörer, läsare, tipsare, annonsörer och medverkande i tidningarna.

Nästa KustNytt utkommer i början av februari.

 

Jag önskar er en bra jul- och nyårshelg. Ät mycket och vila ordentligt på maten. Rör er i ute i friska luften och gör saker i passlig takt. Sköt om er alla. Leve Finland!

Smedsby den 7 december 2017

Människor med humör

ons, 08/11/2017 - 09:31 -- emilia

Hej Närpes säger jag då vi har vårt årliga Närpestema. Det är ett nöje att presentera skådespelaren Jonas Bergqvist, Bölerevyn som ska jubilera, en fin fest i Pörtom, en nyutkommen bok och en asiatisk matbutik. Och så en härlig historia om Valsberg-Valsås i Övermark dit man ju bara vill åka efter att ha läst Monika Fröjdös presentation av platsen.

 

Det går av farten nu. Jag är nyligen hemkommen från Bokmässan i Helsingfors, där Emilia Häggman och jag representerade Kustmedia. Och det, bästa läsare, var en angenäm upplevelse med böcker, författarprat och tidskrifter om vartannat. Därtill mat- och vinmässa samtidigt med delikatesser och smaker och köksutrustning man gärna hade haft mera tid för. Jag vill gärna åka på Bokmässa igen och helst flera dagar. Kanske utan att jobba eller representera alls. Strosa runt, sätta mig som publik vid någon av de olika scenerna, låta det ta den tid det tar. Köpa eller bara titta och bläddra i böcker och sen fortsätta på vin- och matmässan. Vem vet.

I går – var det annars jämna 35 år sedan Ruben Fransholm i Karperö inledde verksamheten inom "Kommanditbolaget Rubens text och bild". Första numret av ByaNytt kom ut 1983. Verksamheten köptes sedan upp av Stig Björkas från Petalax som hade företaget KustNytt, som sedan blev Tidningshuset Kustnytt Ab, som jag och Tomas Bäck köpte år 1999 och som blev Kustmedia Ab.

Själv började jag praktisera i jobbet tillsammans med Björkas i december 1998. För nitton år sedan.

Sedan dess har jag lärt mig så mycket, fått vara med om så mycket i arbetet och träffat så otroligt många fina människor. Människor med historia och framåtanda. Människor med humör.

 

En KustNytt till utkommer ännu i år. Tipsa oss gärna om vad eller vem du vill läsa om i tidningen. Och annars gäller det att gilla läget i novembermörkret. Lite till och lite till och så ljusnar det igen. Varje år. Var rädd om Er!

Smedsby den 2 november 2017

Tid som flyter ihop till liv

ons, 11/10/2017 - 13:24 -- emilia

Skrytminuten är nu. Jag är så glad över den här tidningen, en i raden av många, men med särskilt mycket innehåll och två nya skribenter. Sidor med ansikten vi känner igen från förr och helt nytt folk.

Resor och fritid är tema och både resor och fritid kan betyda många olika saker. En riktig resa har till exempel Fredrik Smulter, världens starkaste man, framför sig när han nu reser tillbaka från en tuff tävlingskarriär till att bli en nästan vanlig man. Han förliknar det vid en slags sorg trots att beslutet är hans eget och ja, jag tror honom. Men du Fredrik, precis som du säger i artikeln har allt sin tid. Lycka till med att landa i det nya.

I kolumnerna skriver Katarina Vestersund en underbar text om när barnen flyttar ut, Carita Nyström funderar på hösten i sin trädgård och Lucas Snellman tar upp ämnet att kommunicera i kris.

Det här bland annat den här gången.

Fritid. Fri tid. Tid när man är fri. Tid utanför arbetstid. Tid när man inte arbetar utan gör andra saker. 

Längre fram i tidningen träffar vi Ida Malm och hennes familj. Ida har en så skön syn på tid. Hon tar vara på tiden och gör medvetna val. Hon är mån om att odla familjerelationer och värdesätter de små tingen. Så fint hon, och skribenten Carina, sätter ord på det här med arbete och fritid. Eller tid som flyter ihop till liv.

Både i mitt arbete och på min fritid möter jag människor, konsumerar kultur och följer/deltar i händelser i lokalsamhället. Som egenföretagare flyter arbete och ledig tid ihop. Jag tar inte stress över att ta med jobbet hem men jag är inte heller den som tycker att det är duktigt att inte ha en ledig dag någonsin. Det ska man nog ha. Eller man ska göra andra saker, uppleva nya saker, tänka på annat än arbete. Ibland åtminstone. Varva ner.

Jag vill också här slå ett slag för Malax Lucia 2017. Nu kan man nämligen nominera sig själv eller någon man känner som lämpar sig för uppdraget. Folkhälsan i Malax ordnar med Luciafirande och mera om det kan ni läsa i annonsen på sidan elva.

Kära läsare, jag ska inte uppehålla er här mera. Dyk in i oktobermånads KustNytt och sköt om er tills november då vi har Närpesbilaga!

Smedsby den 5 oktober 2017

Tänk om intresse växer fram…

mån, 18/09/2017 - 10:49 -- emilia

Välkommen höst! Jag hoppas att ni läsare haft en bra sommar med passligt av allt.

Jag tycker om sjöliv och en riktigt bra dag var det när jag fick vara med på utfärden med unga studerande och äldre deltagare från Bergö till Rönnskär. Det var dessutom en riktig solskensdag. Det ingår en artikel från turen till Fäliskär i tidningen men jag erkänner att det nog är en stor utmaning att återge stämningen och friskluftskänslan i tryck. Det var en så bra dag och jag tycker så om äldre människor – där de sitter med all sin livsvisdom.

 

Trevligt är det också att möta Pia Holm i den här KustNytt. Hon har sina rötter i Korsnäs och jag fick tips om henne redan då biblioteket i Korsnäs var nyrenoverat, eftersom hon var engagerad i det projektet. Det är stort att hon är en sådan som designar tyger åt Marimekko. Jag blir så imponerad. Pia är bosatt i Dragsfjärd på Kimitoön men hon besöker Korsnäs flera gånger per år.

 

Och så gillar jag Johanna Granlunds kolumn i den här KustNytt. Rubriken lyder ”I hemmets motstridiga vrå”. Den väcker tankar, är rolig och innehåller kloka tankar. Gröna Hörnan är också med och Carita fortsätter oförtröttligt att inspirera oss andra att tänka grönt och tycka om grönt. Den här gången lyfter hon fram sådant som förgyller hösten. Hon är så positiv Carita trots att livet inte alltid varit snällt mot henne.

 

Jag har inte stuckit under stol med att jag inte är så bra på trädgård och så. Men jag njuter av att se andras trädgårdar och hos Yvonne och Yngve i Malax blommar det så fint. Jag får inte alls till sånt och beundrar dem som satsar och orkar. Det ser charmigt ut hos paret Lolax, precis som rubriken avslöjar.

Ibland brukar jag fundera på att det kanske en vacker dag växer fram ett trädgårdsintresse också hos mig, om inte förr så sen, sen när jag inte längre förvärvsarbetar. För visst tycker jag om att skapa och fixa. Det är det där skötandet jag inte står ut med…

Månadens KustNytt har så kallad täckningsutdelning i Molpe och på Bergö. Det betyder att hushåll som inte prenumererar får ett exemplar och ja, vill ni fortsätta i vårt sällskap kan ni prenumerera via länken uppe på sidan. Med specialerbjudande till årets slut och allt. BlinkBlink.

Resor och Fritid är tema i nästa nummer. Tipsa oss gärna om vem eller vad du vill läsa om.

 

Njut av höstens friska luft!

Smedsby den 7 september 2017

Det jämnar ut sig i längden – visst!

tors, 06/07/2017 - 11:26 -- emma

Juli är här och det känns riktigt bra tycker jag. För en del är det årets mesta bråttom-månad och för andra är det semester. Må det jämna ut sig under året så att det blir passligt för alla.

Jag läste ett pressmeddelande från Naturresursinstitutet (Luke) om mat: finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 166 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 80 kilo spannmål, 67 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Bland annat.

Vi åt tolv kilogram ägg per person i medeltal men för egen del tror jag inte att jag klarade mig med det. Jag äter massor med ägg för jag tycker de är goda, liksom färdigt förpackade och mångsidiga att tillaga. I jämförelse med tidigare år har intag av vissa livsmedelsgrupper ökat och andra minskat hos finländarna. Må det jämna ut sig…

Själv tycker jag att jag i tid och otid äter. Det serveras så väldigt mycket gott där jag rör mig och det är ganska roligt att själv göra mat. De inhemska grönsakerna är sommargoda och nya recept och tips finns det gott om. Den personliga karaktären och förmågan att tacka nej till kalorier haltar fast jag i princip tycker att jag gör ganska bra och hälsosamma val. Lagom är bäst, mindre portioner, mättnadskänsla och det där…fungerar bara ibland eller sällan. Därför att det är en så stor källa till glädje i att äta gott. Att känna goda, rena smaker och den sociala aspekten kring ett middagsbord, som vi inte alls ska underskatta.

Suomi Finland 100 fortsätter och det är så att österbottningarnas intresse för att arrangera program och evenemang är större än på andra håll i Finland. Så säger i alla fall Österbottens förbund. Antalet programprojekt är störst i Österbotten. Jag tycker det är så trevligt att jubileumsåret verkligen uppmärksammas i många, många sammanhang. På sidan nitton i tidningen puffar vi till exempel för Malax kommuns Budkavle från by till by – läs mera om det i tidningen.

Heja Österbotten och heja Finland!

Välkommen till den här sommarens KustNytt. Jag hoppas att ni finner innehållet i tidningen intressant att läsa. Kustmedia släcker ner i juli och alla i personalen har semester. I augusti är vi här igen och i september utkommer nästa KustNytt. Tipsa mig om vad ni vill läsa om så ska vi se om det kan ordnas.

Sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 29 juni 2017

Vilken programsommar i Österbotten!

tors, 08/06/2017 - 13:41 -- emilia

När nu månadens tidnings material var samlat mellan pärm och slutsida tyckte jag det var intressant att läsa de olika artiklarna, som belyser så vitt skilda ämnen och olika människor.

Det blir sommar till sist i år också. Under mina lediga veckor i juli blir det tid för annat och så passligt med lite avbrott från arbetet. Dagarna, veckorna och månaderna är så intensiva nu för tiden. Och det är något som verkligen inte gäller bara mig utan så är det för många, många. Det är viktigt att landa ibland – ska både jag och ni komma ihåg och vara uppmärksamma på.

Samtalet med Lena Talvitie, som kämpar tillbaka efter stroke, gör mig påmind om att det gäller att vara ödmjuk inför livet och att hälsa inte alls är givet. Vann över stroke gjorde Yle-profilen Kaj Kunnas, som är programledare när Korsnäs ordnar med stora folkfesten den första juli. Det är den dag då hela Österbotten hälsas välkommen till Korsnäs.

Jag märker att jag bygger upp den här texten på bryggor ”jag inte visste fanns” för precis från Korsnäs kommer ju också de tre unga högstadiepojkarna som ingår i gruppen ungdomar inom frivilliga brandkåren i Malax. Ett härligt gäng med stort mod, åtminstone när de övade att klättra ner längs en vägg. De ”brinner” för verksamheten och ser sig själva som vuxna aktiva inom brandkårsverksamhet. Brinner för sina jobb gör flera som vi skriver om den här gången: bönderna Jari Smulter och Anders Genberg, prisbelönta Köttdiskengänget, Ulf Häggvik med sin moderna maskinpark, Kenneth Enlund som ändrade inriktning i växthuset, Michaela West och Ulf Stenlund som satsar på delikatesser inom MatBiten, Sonja Nyback som fokuserar på sinnenas samspel och Christian Brandt som polerar fordon inom sitt nya företag.

Läs också kolumnerna i månades tidning. Den här gången skriver Johanna Granlund, Carita Nyström och Lucas Snellman.

Jag säger som jag brukar – ljuva Österbotten. Jag har läst evenemangskalendrar i ÖP, Vasabladet och i tidningen Korsholm Informerar. Det finns mycket man kan säga om Österbotten men kom inte och säg att det inte finns sommarprogram och aktiviteter att välja bland. Vilken programsommar!

Till sist anknyter jag till ordet sommarprogram. Till en speciell ”programkväll” i sommar har jag lovat att spela dragspel. Själva dragspelet fick jag i julklapp och det ingick dragspelslektioner. Jag har tre veckor på mig att både gå på kurs och öva. Vad gick snett? Eller får man be om uppskov till nästa år?

 

Var rädda om varandra och om andra!

Smedsby den 1 juni 2017

Sidor