Blog archive | 2019

Många olika slags val

ons, 13/03/2019 - 13:47 -- maria

Bygga och Renovera fäster vi extra uppmärksamhet på i den här KustNytt och jag välkomnar Rosita Pellas och Camilla Ostberg, som medverkar som skribenter för första gången. Rosita mötte Jenny Malmsten och Camilla träffade familjen Tina och John. Hej alla! Också temareportage var samtalet med Malin Hinders, som är inredare och mötet med murarproffset Karl-Erik Bäckman.

Tipset om Malin fick jag av en familj som anlitat henne när de skulle ytrenovera delar av sitt egnahemshus – och som var så nöjd med Malins medverkan och tjänster i projektet. För även om man vet ditåt vad man tycker om, kan man köra fast i det stora valet av möjligheter och kanske ändå sakna förmåga att se till helheten hemma. Lägg därtill att det är så befriande när någon ser med ”nya ögon” och bekräftar ens funderingar.

Det är många olika slags val. Det är riksdagsval och melodifestival, Sydmedi som valde att öppna i Korsnäs och efter det blir det EU-val. Och landskapsvalet, det blir kanske inte av – eller blir det?

Det är mycket som rör sig tycker jag. Det är fusionsprat i Vasa och Korsholm, det drar ihop för Malax IF i säsongens slutspel och om de är med eller inte med när den här tidningen utkommer om en vecka återstår att se.

Vintern blir snart vår och när jag var till stan i arbetsärenden idag hörde jag radiorösten som sa ”våren kommer alltid men ibland får vi vänta på sommaren”. Sant ju. Det blir ljust igen och det är bra. Snart blir åter tid för att cykla och sitta ute. Undrar vad det blir för slags sommar i år, tänk om den blir som förra sommaren – med så mycket värme och sol. I artikeln om Pörtehemmet i den här tidningen kan ni också läsa om hur glasskiosken i Pörtom flyttade in i åldringshemmet – säg nu sen att det bara var för en stund – men ändå – och tänk vilken glädje de skänkte åldringarna i sommarvärmen. Det är mycket värme annars också vid Pörtehemmet och det känns fint att lyfta upp dem i en artikel.

Vi ses i KustNytts tecken igen om en månad, den 11 april. Då med Bilar och Båtar i fokus. Tipsa gärna om vad ni vill läsa om. Och sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 7 mars 2019

En bra tur i skogen

ons, 13/02/2019 - 15:27 -- emilia

Välkommen till 2019 bästa läsare, som redan låter lite förbrukat som siffra men det är årets första KustNytt – med hälsa och välmående i fokus. Nytt år och nya artiklar. Helt rätt i tiden är Hannu Riiki, en mästare på att valla skidor. Efter många år tog jag fram mina egna skidor och åkte till Pixne. Det var en helt bra tur i skogen trots att jag hade varken fäste eller glid. Så någon slags valla och mindre lager på lager i klädväg hade gjort upplevelsen ännu bättre. Efter x antal år utan skidåkning och dessutom nyss fyllda ”flera år över femtio” känns det också som om det har hänt något med balansen. Men, men, jag hoppas det blir flera turer i skidspåret i vinter. För det var roligt. Och så finns det snö i spåren just nu.

 

Snö finns det överallt annanstans också. Jag filmade snön som lagt sig på den del av terrassen som är under bar himmel och visade Julia i Skottland. Hennes studiekompisar kring bordet där hon satt ”wauwade” över mängden snö och nu när det blivit mildare, alltså tyngre snö, kan jag tycka att jag borde ha skyfflat mera och filmat mindre…

 

Tajmningen med januaristormen, vindfällen och snön i skogen är så där tycker jag. Det är så många som både önskar sig möjligheten och borde vara i skogen nu och reda upp vindfall. Jag pratade med en som hade gått runt sina skiften och redan det var en utmaning i snön. Tänk därtill att börja arbeta. Många gör det i alla fall och förstås, ju mera som är uppstädat till sommaren - desto mindre skadedjur i virket. Skogsvårdsföreningen Österbotten har tillfälligt anställt personer som enkom skapar bild över situationen i skogarna. De får verkligen traska i snö.

Hälsa och välmående-faktorn brukar vara hög i början av året. Jag inspirerades till att börja simma i simhallen och tycker det känns så bra. Hoppas intresset håller i sig. Det började med att jag pratade med en som sa att han börjat simma, klappade sig på magen och sa att han ville ta bort några kilon. Där och då tänkte jag: ”Jaaag å vill he”.

 

Tack för att ni är med oss i KustNytt.

Var snälla med varandra och var snälla med andra.

Smedsby den 7 februari 2019