Blog archive | 2019

Grattis Finland till hockeyguldet!

ons, 05/06/2019 - 10:49 -- maria

Jag skulle också vilja prata hockeyguld, fast jag varken kan särskilt mycket om ishockey eller följde VM från början i år. Jag skulle vilja prata om att det känns fint att bo i samma land som årets världsmästare i ishockey. Laget, som tidigt dömdes ut och som - utan dyrköpta spelare och favorittippningar – herregud vann alltihopa! Visade vad hockeyvärlden har att göras med liksom. Underbart. Ett sådant kämpas på isen och sådan sammanhållning och vilja. Jag är stum av beundran.

 

Så slås jag igen av tanken att allt stort börjar från något smått. Och därför skulle jag också vilja säga att jag är så nöjd över den hockeyverksamhet som finns i min egen hemkommun Malax – och ger en stor eloge till dem som var med och förverkligade Targahallen där både unga och mindre unga ges chans att spela ishockey och utöva andra is-sporter. Vad vet vi om Targajuniorernas framtid och hur långt de når? Grattis Finland till världsmästartiteln 2019!

Det grönskar så vackert nu. Jag var några dagar i Skottland hos Julia den sistfödda, som ju studerar där, och det var så vackert grönt på kullarna i det öppna landskapet. I Skottland är det flera olika sorters väder – varje dag. Det är varmt, blåsigt, soligt och regnigt om vartannat. En av dagarna besökte vi en liten stad mitt i landet, Aviemore. Föresatsen var att vandra i en nationalpark men regnet var ihållande den eftermiddagen så i stället gjorde vi en tvåtimmars resa på Strathspey järnväg som passagerare på ett tåg från 1950-talet. Vi serverades eftermiddagste och en bricka med gott i flera våningar. Den autentiska inredningen, ljudet och den långsamma farten påminde om gamla filmer. Det var en trevlig dag.

 

Annars är det olika saker mellan hägg och syren. Jag har blivit hackad av en tärna i huvudet, glömt en frissatid och sett ut som en interrailare på Arlanda med Julias ryggsäck som skulle hemåt. Jag har jobbat hårt med olika Kustmediaprodukter, röstat i EU-valet och tyckte om att träffa Malax tidigare kommundirektör Mats Brandt i Nykarleby. Jag har fått rabarberplantor av snälla Ruth och rabarber att frysa in av snälla Emma och Ramona, ropat fram hockeyguldet och börjat vara barfota i skorna.

Nu är det sommar och den blomstertid nu kommer. Gratulerar till alla som får examen i vår och Gratulerar Helmer Lindqvist till hundra plus!

Sommarnumret av KustNytt utkommer den 4 juli 2019.

Smedsby den 28 maj 2019

Ett besked ifrån

ons, 08/05/2019 - 10:26 -- maria

Johan Ripås i Sverige är journalist och har arbetat som Afrikakorrespondent för SVT. Om ni ser ett foto på honom vet ni vem jag menar. Vi har sett honom i TV-nyheterna. Jag har nyligen lyssnat på en bok han skrivit: ”När himlen faller ner”. Hans egen berättelse om när familjen, mitt i livet och i den bästa av världar, fick beskedet att deras treåriga pojke har leukemi. Ripås påminner oss andra om att vi inte är längre än ett besked eller telefonsamtal ifrån att livet ska förändras, ibland att precis allt ska förändras. Det gäller inte bara dåliga saker utan också bra saker. Ett besked ifrån, oavsett vilka liv vi annars lever och vad vi har och inte har.

En hörvärd bok med personlig ton. Hörvärd säger jag, eftersom jag lyssnade till den. Johan Ripås har själv läst in boken och han är en god berättare.

I den här KustNytt står mat i fokus och utöver det ingår, precis som vanligt, andra reportage: lokala, tidlösa eller aktuella. Inget är för stort eller för litet för att intressera oss och jag är så tacksam över de tips vi får. Ett av dem var tipset om att presentera Lionsklubbar i nejden. Närmast har vi Malax, Petalax och Korsnäs. Närpes kan vi presentera när vi har Närpes som tema till hösten. Vi ser, hör och läser ibland om Lioniternas insatser, deras insamlingsändamål och publika aktiviteter till förmån för välgörenhet. Inte lika ofta presenteras klubbarna som sådana: deras historia, målsättningar och den verksamhet som inte syns utåt. Vad Lions står för och hur deras interna verksamhet är uppbyggd. Kamratskapen. Viljan och valet att tillsammans hjälpa andra.

Det är det vi gör den här gången. Presenterar själva Lions – inte en grej där de är medarrangörer.

 

Lions Club Malax gör ett gott arbete. För inte så längesedan donerade de hela fem tusen euro åt insamlingen för PET/CT-röntgenapparatur till Vasa Centralsjukhus. KustNytt var med när donationen överräcktes till Österbottens Cancerförening. En högtidsstund. Genom insamlingen och många andra  insatser, förverkligades projektet och nu finns PET/CT-röntgen i Vasa. PET är bättre än andra röntgenmetoder, ett effektivt instrument vid cancerbehandling. Och det är bra. För det finns dagar då endast det bästa är gott nog.

 

Äldsta dottern Fanny har nyligen fått cancerdiagnos. Hon är en av dem som undersökts med hjälp av PET/CT-röntgen och hon har påbörjat sin resa mot tillfrisknande. Vi andra står bredvid och gör det vi kan för henne. Han har så rätt Johan Ripås - vi är aldrig längre än ett besked bort ifrån att livet ska förändras.

Smedsby den första maj 2019

Regelverk i teori och praktik

ons, 10/04/2019 - 10:19 -- maria

I skrivande stund är förhandsröstningen i gång. Det är riksdagsval i Finland och vi ska hoppas på ett riktigt gott resultat i allmänhet och för Österbottens del i synnerhet. Det är skillnad – om man vet hur livet i Österbotten är på riktigt – än att man inte vet det. Det finns beslut som fattas som ser bra ut på pappret men som tyvärr inte alltid fungerar i praktiken. Jag tänker på fiskaren jag pratade med en gång som berättade om hur det var tänkt att de skulle anmäla sin fångst. Minns inte detaljerna nu men en sak var att anmälan skulle göras före han kom i land. I och för sig tyckte han väl att systemet kunde passa större fiskebåtar men för egen del svor han över att behöva sköta sånt från en öppen båt i värsta fall i dåligt väder, i ett område där det inte alltid fanns tillräcklig mobiltelefontäckning, där det inte är läge att blöta ner en dator eller där anteckningar i mobilen är överkurs med frusna fingrar täckta med fiskdoft. Det finns delar av regelverket som ser bra ut i teorin men inte fungerar i praktiken. Därför är det viktigt att representanter från olika verkligheter sitter kring borden där beslut fattas. Jag tänker närmast på stad/landsbygd eller tätort/glesbygd.

Se möjligheten att rösta i val precis för vad den är – en möjlighet att påverka och en värdefull rättighet vi har i Finland.

 

Bilar och Båtar är tema i KustNytt och det finns lite av varje. Det är trevligt att läsa om Markus West som återvände till Österbotten efter många år på andra orter. Camilla Ostberg har hälsat på vid jubilerande Jarla Products och utöver företaget skriver hon också om ägarbasen och om tre anställda från Irak, på annan plats i tidningen också om deras ursprung och nuvarande situation i Finland.

Vi skriver om möjligheten att återvinna plast.

Allt möjligt går framåt. I ett samtal med en person som är aktiv i en museiförening kom plast på tal. Snart bör det vara dags – för museerna att börja samla in och ta emot föremål av plast – ”kippor och koppar” som blev omåttligt populära för ungefär sextio år sedan. Det blir viktigt i framtiden att också visa på den utvecklingen när den begav sig.

 

Men nu är nu.

Nästa KustNytt utkommer i mitten av maj.

Väl mött då!

Smedsby den 5 april 2019

Många olika slags val

ons, 13/03/2019 - 13:47 -- maria

Bygga och Renovera fäster vi extra uppmärksamhet på i den här KustNytt och jag välkomnar Rosita Pellas och Camilla Ostberg, som medverkar som skribenter för första gången. Rosita mötte Jenny Malmsten och Camilla träffade familjen Tina och John. Hej alla! Också temareportage var samtalet med Malin Hinders, som är inredare och mötet med murarproffset Karl-Erik Bäckman.

Tipset om Malin fick jag av en familj som anlitat henne när de skulle ytrenovera delar av sitt egnahemshus – och som var så nöjd med Malins medverkan och tjänster i projektet. För även om man vet ditåt vad man tycker om, kan man köra fast i det stora valet av möjligheter och kanske ändå sakna förmåga att se till helheten hemma. Lägg därtill att det är så befriande när någon ser med ”nya ögon” och bekräftar ens funderingar.

Det är många olika slags val. Det är riksdagsval och melodifestival, Sydmedi som valde att öppna i Korsnäs och efter det blir det EU-val. Och landskapsvalet, det blir kanske inte av – eller blir det?

Det är mycket som rör sig tycker jag. Det är fusionsprat i Vasa och Korsholm, det drar ihop för Malax IF i säsongens slutspel och om de är med eller inte med när den här tidningen utkommer om en vecka återstår att se.

Vintern blir snart vår och när jag var till stan i arbetsärenden idag hörde jag radiorösten som sa ”våren kommer alltid men ibland får vi vänta på sommaren”. Sant ju. Det blir ljust igen och det är bra. Snart blir åter tid för att cykla och sitta ute. Undrar vad det blir för slags sommar i år, tänk om den blir som förra sommaren – med så mycket värme och sol. I artikeln om Pörtehemmet i den här tidningen kan ni också läsa om hur glasskiosken i Pörtom flyttade in i åldringshemmet – säg nu sen att det bara var för en stund – men ändå – och tänk vilken glädje de skänkte åldringarna i sommarvärmen. Det är mycket värme annars också vid Pörtehemmet och det känns fint att lyfta upp dem i en artikel.

Vi ses i KustNytts tecken igen om en månad, den 11 april. Då med Bilar och Båtar i fokus. Tipsa gärna om vad ni vill läsa om. Och sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 7 mars 2019

En bra tur i skogen

ons, 13/02/2019 - 15:27 -- emilia

Välkommen till 2019 bästa läsare, som redan låter lite förbrukat som siffra men det är årets första KustNytt – med hälsa och välmående i fokus. Nytt år och nya artiklar. Helt rätt i tiden är Hannu Riiki, en mästare på att valla skidor. Efter många år tog jag fram mina egna skidor och åkte till Pixne. Det var en helt bra tur i skogen trots att jag hade varken fäste eller glid. Så någon slags valla och mindre lager på lager i klädväg hade gjort upplevelsen ännu bättre. Efter x antal år utan skidåkning och dessutom nyss fyllda ”flera år över femtio” känns det också som om det har hänt något med balansen. Men, men, jag hoppas det blir flera turer i skidspåret i vinter. För det var roligt. Och så finns det snö i spåren just nu.

 

Snö finns det överallt annanstans också. Jag filmade snön som lagt sig på den del av terrassen som är under bar himmel och visade Julia i Skottland. Hennes studiekompisar kring bordet där hon satt ”wauwade” över mängden snö och nu när det blivit mildare, alltså tyngre snö, kan jag tycka att jag borde ha skyfflat mera och filmat mindre…

 

Tajmningen med januaristormen, vindfällen och snön i skogen är så där tycker jag. Det är så många som både önskar sig möjligheten och borde vara i skogen nu och reda upp vindfall. Jag pratade med en som hade gått runt sina skiften och redan det var en utmaning i snön. Tänk därtill att börja arbeta. Många gör det i alla fall och förstås, ju mera som är uppstädat till sommaren - desto mindre skadedjur i virket. Skogsvårdsföreningen Österbotten har tillfälligt anställt personer som enkom skapar bild över situationen i skogarna. De får verkligen traska i snö.

Hälsa och välmående-faktorn brukar vara hög i början av året. Jag inspirerades till att börja simma i simhallen och tycker det känns så bra. Hoppas intresset håller i sig. Det började med att jag pratade med en som sa att han börjat simma, klappade sig på magen och sa att han ville ta bort några kilon. Där och då tänkte jag: ”Jaaag å vill he”.

 

Tack för att ni är med oss i KustNytt.

Var snälla med varandra och var snälla med andra.

Smedsby den 7 februari 2019