Blog archive | 2018

Jag tycker att vi räcker långt

ons, 07/11/2018 - 14:50 -- emilia

Det är mitt i höstterminen med allt vad det innebär. Mycket av den programhöst som planerades tidigare i år verkställs nu och mycket ska förverkligas ännu och helst före jul. Eller tidigare än så för att inte försöka nå ut till folket mitt i julyran.

 

Folk räcker inte till för det som ordnas och ”varför kommer det så få när aktiviteter sker”. 

Är det så? Att folk inte räcker till? När jag ser mig omkring tycker jag att folk räcker till så det nästan inte är klokt. Så pass att det ibland skulle vara bra att prioritera lugn och ro.

Jå. Arrangörer tappar av förståeliga skäl modet ifall de ställer till och publiken uteblir. Men tänk på hur mycket som ordnas, bara här i svenska Österbotten, och hur många människor som engagerar sig och deltar – varje vecka. ”Alla” sitter verkligen inte ”alltid” hemma framför datorn eller tv:n.

 

Underskatta inte dem som i hundratal samlas när det ordnas välgörenhetstillställningar, byafester, idrottsevenemang eller allmänna föreläsningar inom vuxen- och medborgarinstitut. Säg inte att folk inte bryr sig då presidenten kommer på besök, när sjukhusets fulljour behöver stöd, när skolmusikkåren jubilerar, när KAJ spelar musikal eller vargsituationen ska diskuteras.

Många deltar i mycket. För att de vill och kan förstås. Inte för att de måste. Många hjälps åt vid arrangemang och många ställer upp när ideella krafter bjuder in. En del program är också kostnadsfritt så allt är inte fast i pengar.

Senaste veckoslut var jag hjälpreda vid Get Together i Solhem med över hundra matgäster, på hockeymatch i Targahallen i Malax med 350 andra på läktaren, gäst vid ett fullsatt Strampen där kören Nonen uppträdde, ByaNyttperson vid en av två fullbokade brunchtillställningar i Karperö till förmån för PET-röntgen.

Eller inkommande veckoslut som biljettkvinna/besökare vid konserten i Åminne, också den till förmån för PET. Nära 600 biljetter bokade på förhand.

Jag tycker att vi räcker långt.

Likväl är det inte så enfärgat och det finns människor som inte kommer sig för, som inte har sällskap, som ”gruvar sig” eller har andra begränsningar. Låt oss vara där för dem, eller för någon av dem. Någon gång. Fråga om de vill komma med dig eller er. Den här gången.

 

Välkommen till Närpestema i KustNytt.

Heja alla pappor på Farsdag och snart är det jul igen. Oj oj.

Sköt om Er!

Smedsby den 2 november 2018

Tid för olika saker

ons, 10/10/2018 - 14:45 -- emilia

Ny månad. Ny KustNytt. Nya dagar för arbetstid och nya dagar för fritid. Olika slags tid för oss som ännu får vara med.

Jag ska pausa under en vecka på Kreta och flyger snart med höstens nästsista direktflyg till Hania från Vasa. Fritid så det förslår. Det ska bli skönt och kravlöst och förhoppningsvis är det varmt och soligt också. Men jag tror inte att man har råd att vara så kräsen med just det – för hösten kommer nog också till Grekland. Det blir som det blir.

Hälsningar från Rom har vi på ett uppslag i tidningen. Läsvärt och nej, jag har inte varit i Rom. Jag hoppas att tillfälle kommer för ett besök i den staden, liksom i många andra storstäder i Europa.

 

Det är höst i skrivande stund. Jag har bokat tid för däckbyte och i Umeå har det redan snöat. Jag brukar inte läsa på väderprognoser. Det blir som det blir. Men nu funderar jag faktiskt på vad det är för slags vinter vi har att vänta efter den långa soliga sommaren och fina hösten. Hoppas det blir en bra vinter. Bra för mig är att den blir rätt snöfattig, liksom inte så ”sörjot” och oplogat på vägarna som jag ska köra varje dag.

 

Om jag spinner på fritid, som är tema den här gången, konsumerar jag rätt mycket tid på kultur. Sen kan jag väl ibland tycka att jag inte kan vara överallt och att fickpengarna inte räcker. Det var så jag tänkte med André Linman-konserten tillsammans med Vasa Stadsorkester i stadshuset nyligen.

Sen blev det i alla fall så att jag var där och efteråt både tänkte jag och sa högt att man nog ska vara överallt - helst. Den konserten hade jag inte heller velat missa. Mäktigt med orkestern och André är duktig. Konsertsalen är fin och bättre än så hade nog inte den tisdagskvällen kunnat vara.

Den senaste månaden har jag sett Gambämark, Wasa Teaters daghemspjäs Karius och Baktus, Chess på Svenska Teatern, utställningen med inhemska konstnärer i Ateneum och Amos Andersons museum Amos Rex i Helsingfors. Jag var, av eget intresse, en av dem som lyssnade till en föreläsning om arkeologiska utgrävningar i Malax, har sett Mamma Mia på bio och i kväll blir det också ett biobesök: Unga Astrid. Och så har jag kanske glömt något också.

Nej, jag får inte nog. Frågan är närmast hur jag begränsar och prioriterar.

Och nu börjar hockeysäsongen i Targahallen i Malax och oj, oj det är ett av mina nya tidsfördriv. Hockey är en alldeles för snabb sport för mig och helst vill jag se repriserna. Men det blir intressant när man börjar följa med och folkligt trevliga tillställningar.

 

Ni alla läsare – gör bra saker med er tid. Ge er tid att vara ut i friska luften och glöm inte att vila.

Nästa ByaNytt innehåller den årliga Vöråbilagan och i år blir den extra trevlig känner jag på mig.

Smedsby den 4 oktober 2018

Va mysigt ni har det!

ons, 12/09/2018 - 12:59 -- emilia

Va mysigt ni har det!

 

Välkommen höst och välkommen bästa läsare till höstens nummer av KustNytt – sju, åtta, nio och tio ännu i år. Bakom oss har vi alla tiders vackersväderssommar. Jag känner mig ännu lite varm och nej, jag uträttade inte så mycket. Men jag simmade mycket! Jag simmar året om, för jag vinterbadar också så den säsongen inleder jag nu bara de får ordning på vattenkvaliteten vid pingvinbastun på Sandön.

 

Hus och Hem är vårt tema och vi har hälsat på i flera hem: hos Nina och Robin som köpte del i parhus, Ann-Louise som köpte gammalt, Susanna och ”Kitti” som nästan byggde själv och hos Nina Westman-Enroth, som bor med sin familj i ett lantligt inrett hus i skön skärgårdsmiljö. Va mysigt ni har det alla! Vi har hälsat på i nygamla Korsnäs kyrka och hos sjöräddarna som nu har eget tak över huvudet. Vi stämmer också av läget kring nya äldreboendet i Malax. Så sånt kring temat.

Vidare roar oss kolumnisterna med olika ämnen – församlingsval, sommarplåga och höstskrud.

Och för den som vill pröva att mjölksyra grönsaker finns recepten och tipsen här.

Det blev ont om utrymme i tidningen och material som var tänkt här kommer i nästa tidning. Tipskupongerna och det lämnade helt och hållet men ni ska känna att ni alltid är välkomna att skicka in läsarbidrag, tips eller ordna med prenumeration åt er själva eller ge som gåva till någon ni tycker om. En ny sak på Kustmedia är att vi kan erbjuda läsare att köpa digitala lösnummer av ByaNytt och KustNytt. Priset är samma som papperstidningen och länken finns både på facebook och på http://www.kustnytt.fi/kop-losnummer. Snärtigt visst!

Apropå eget hem. Det senaste fyndet hos mig är ett klaffbord, av det stadigare slaget från 1950-talet, som jag handlade på findit och baxade hem i värsta sommarhettan. Men wauw med en möbel som är fyrtiofem centimeter bred i vanliga fall och som med ”två slag” blir ett ovalt matbord för minst åtta! Då blir det roligt att bjuda på mat.

För mycket mat blir det för det mesta så därför puffar jag här också för motionskampanjen 101 kilometer i Malax. Fritidsavdelningen ordnar och kan detaljerna. Kampanjens finaldag är på Självständighetsdagen då Finland fyller 101 år. Delta ensam eller i grupp. Utöver goda hälsoeffekter och frisk luft kan man vinna fina utlottningspris, bland annat presentkort på 101 euro.

 

Vi ses i oktober. Då med fritid som tema.

Var snälla mot er själva till dess.

Smedsby den 6 september 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det jag ville skriva om…

tors, 05/07/2018 - 17:02 -- emma

Bästa Ni, bästa läsare! Det är sommar nu och det har utkommit sommarnummer av KustNytt. Det är tiden då många dörrar är öppna, då evenemangen avlöser varandra och det händer så mycket i våra bygder. Det är tiden då en del vilar och en del har högsäsong inom sina verksamheter och jobb. Tiden då det är ljusa nätter och mycket prat om väder. Bra så.

Nej nej, det går inte som i Strömsö. Saker faller inte på plats som jag tänker vissa saker hinns inte med. Saker är ogjorda och oskrivna. Sen finns det mycket som görs och skrivs också. Det är bra.

Jag har fått fina uppslag och tips till innehåll i sommarnumret av KustNytt. Och de var meningen att skrivas om också. Sen kommer tillgång till spaltutrymme och tiden emot. Livet liksom.

I nummer sex av KustNytt ville jag lyfta upp Skärifolk på Bergö, veckoslutet  i mitten av juli då Bergö blommar ut i sin egen musikfestival i dagarna två vid Bergö simstrand. Jag ville skriva om sommarteatern i Petalax som spelar Amors pilar och har tio föreställningar inbokade i juli med mycket kärlek låter det som. Och om en av de nya amatörskådespelarna där för i år – Sakineh Tilljander som jag fick tips om.

Jag hade gärna skrivit om det som Christer Bogren ringde om: att pensionärshemsföreningen som han är aktiv inom i Malax kommer att ordna Antikrundan den åttonde augusti i Malax. Ja, exakt så där att man har med sig föremål som värderas av proffs.

Och så hade jag gärna gett pressinformationen om det som händer i Korsnäs i sommar utrymme i egen almanacka. För det är inte lite som händer i Korsnäs. Nytt för i år är Korsnäsdagen den elfte augusti. Anita Ismark sände också ett sms om att de öppnat utställning med nästan hundra föremål av Torsten Lundmark och att de har en fotoserie som rullar hela tiden. Intressant och Tack Anita. Och i Kornäs spelas också teater i augusti ja.

Åminne Folkpark har ett härligt program och vid paviljongen i Molpe dansas det i sommarkvällarna. Museiföreningarna har öppet hus och idrottsföreningarna inbjuder till sitt program. Lopptorg finns det gott om att välja bland och fjolårets omtyckta Budkavle från by till by i Malax kommer att anordnas i höst också med start tjugoåttonde augusti i Pixne. Marknader, försäljning av lokala livsmedel och hantverk finns på sina håll och sommarserveringarna har dukat upp med årets menyer.

Kära Ni – allt det här kunde jag ha lyft fram i sommar-KustNytt.

Kustmedia håller stängt i juli men hör av er om ni har tips som borde komma med i höstens första nummer – så får vi se då om det blir som jag tänker…

Tack för det här årets första del. Tack ni som är med och ni som läser tidningen.

Jag önskar Er en fin fortsättning på sommaren. Kram!

Smedsby 28 juni 2018

Samma ansiktsdrag i generationer

ons, 06/06/2018 - 15:18 -- emilia

Maj månad har nästan varit för bra för att vara sann i Finland i år – för vänner av värme och sol. I skrivande stund är det torrt så det sprakar och vattennivån sjunker en centimeter om dagen hörde jag i radion – och har också sett vid stränderna. På Kustmedia drar vi ihop det första halvåret men juni återstår innan det är dags för lediga dagar. Vi fyller tidningen med våraktiga reportage och med annat. Intressanta personer igen med mycket att berätta och informera och säga. Annonsörer med bra varor och tjänster till försäljning. Tre kolumnister kryddar innehållet med varsin rubrik: Filtens namn stavas sorg, ”I pärolandi” och En vänlig grönskas rika dräkt. Jag önskar er en bra lässtund.

 

Släkten är med. Anita Storm på sidan tolv hör till min släkt från mammas sida. Mommo Elsa och Elis var syskon, mamma Anna-Lisa och Carita var kusiner och då blir Anita och jag småkusiner. På bilden, som Johanna fotat här i tidningen är Anita riktigt, riktigt lik min mamma. Jag kan nästan inte tro att det är sant att Anita på allt sätt ser ut som min mamma gjorde i Anitas ålder. Man ”brås” på varandra – eller är ”brås” ett riktigt ord eller är det dialekt?

Det är häftigt med gener och arvsanlag. Hur man kan se på en person i vilken familj denne hör hemma, att en hel släkt kan ha ansiktsdrag som följer dem generation efter generation.

Sommar är tid för släkter att träffas och också i år har jag hört talas om släktträffar, fast det inte rör min egen släkt. Det är fint att det ordnas, fint att man träffas och att det finns tillfällen utöver begravningar att mötas och umgås. För begravningar har kommit att bli nutidens släktmöten.

Tillbaka till Anita. Hon berättar om hur man gör mat av vilda växter: Kirskål, älggräs, mjölkört, granskott och nässlor. Vad säger ni om glass på älggräs? Du milde, säger jag men vi ska absolut pröva innan vi tycker att det ”inte låter klokt”. Det är andra artikeln av tre i en serie där Anita Storm delar med sig av hur vi kan skörda och ta tillvara mat enligt säsong.

Nästa KustNytt har ”Skäriliv” som tema. Tipsa jättegärna och skäriaktig läsning!

 

Ta hand om varandra och om andra!

Smedsby den 31 maj 2018

En ruta för mycket i krysset

mån, 14/05/2018 - 10:47 -- emilia

Nu bästa läsare vet jag att ni är många som fyller i korsorden i KustNytt. I senaste nummer ingick ett korsord och för första gången, vad jag minns, innehåller det en konstruktionsmiss. Precis där, uppe i högra hörnet är det något som inte stämmer. Det var en ruta för mycket – och blev ett i för mycket. Ett mänskligt misstag av konstruktören. Nu vet ni och jag själv förstår varför flera kryssare sa åt mig att de hade fyllt i korsordet men inte hade det färdigt – för det var något de inte kom underfund med. En vinnare drogs bland alla insända svar och vi gratulerar Kajsa Åkerberg i Övermalax den här gången. Rätt krysslösning finns på sidan nitton för den som vill kontrollera.

Jag noterar att det, utan att det var en medveten tanke, presenteras många ungdomar i den här tidningen: Evelina med sina stora hundar, Angelica och Linette med sitt UF-företag, matpratet med blivande kockar, unge Alex som redan kan mycket om mat och bakning, skoleleverna i Korsnäs på tidsresa och så konstundervisningen inom medborgarinstitutet.

Det bästa som finns är ungdomar. Och barn. Och äldre och vuxna. Alla åldrar har sin egen charm och betydelse.

 

Dröj en stund vid mittuppslaget. Anita Storm ber oss både tillreda och smaka på säsongens nyttiga och naturliga drycker. På samma nyttiga och naturliga tema kommer vi att ha tre artiklar med Anita, som förövrigt är född och uppvuxen i Övermalax. En serie om att skörda och tillvarata mat enligt säsong.

 

I nästa nummer har vi tema Trädgård och Lantbruk. Tipsa oss gärna om vad och vem ni vill läsa om då. Våren är en härlig tid när mycket annat än naturen vaknar till liv. Det är nu sommarsäsongens aktiviteter drar igång och till exempel museiområden lever upp, de som inte har verksamhet året runt.

Skönt med sommar snart sa jag åt en bekant när vi båda plockade åt oss frukter vid en fruktdisk.

Nåja, svarade han. Jag är pollenallergiker.

Okej, sa jag. Skönt att det snart är höst.

Det är fint med årstider. Och det är vi som får ha dem.

 

Prima liv åt er alla!

Smedsby den 2 maj 2018

En fin och förunderlig sak

tors, 12/04/2018 - 10:37 -- emilia

Bilar och Båtar är tema. Jag har en stycken roddbåt och så har jag en bil. Min fjärde bil på 35 år: Opel, Toyota, Skoda, Peugeot och precis i den ordningen också. I tidningen ingår flera artiklar om kärleken till äldre bilar: Jan-Erik Westerlund som gillar amerikanska klassiker, Tommy Rönngård som skruvar med gamla fordon, motorcyklar och motorer. Hans sätt att koppla av. Och ännu paret Patric Backholm och Jeannette Häggblom med amerikanska bilpärlor som passion.

Jag är fylld av beundran med tanke på att jag just och just får spolarvätskan påfylld. Jag har förresten alltid gjort lite ”vågen” åt bilmekaniker. För deras tålamod, oljiga händer och ibland helt obekväma arbetsställning. Men så tänker jag att det är ett skapande arbete det också. Att göra något söndrigt helt, att från att ha plockat sönder ett fordon skapa det på nytt och att få glädjas åt blänkande plåtar som var så skitiga från början.

 

Två kolumner ingår den här gången. Carita Nyström, som så oförtröttligt tipsar, upplyser och filosoferar i sin Gröna Hörna, den här gången och konsten att vara här… och om att trädgården gör en människa hel. Katarina Vestersund igen återkopplar till sin kolumn i förra numret, där hon skrev en helt härlig text som hon fått bra respons för. Respons som känns bra. Nu skriver hon om det…om beröm.

Bekräftelse är en fin och förunderlig sak. När vi vet hur bra det känns att uppmärksammas med positiv bekräftelse ska vi också komma ihåg att bekräfta andra. Inte bara tänka saker utan faktiskt säga att någon gör något bra om vi en gång tycker det.

Ibland får jag också tackor och positiv feedback för mitt arbete. Jag tycker att det är så snällt att avsändaren inte bara tänker det utan faktiskt skickar ett sms eller ett mail och berättar det. Att man orkar och id´s det. Det är fint.

Det är fritt upp att se sig i sin egen spegel. Fråga sig när man senast gav en komplimang eller senast påpekade konstruktiv kritik – i stället för att bara tänka det…

När jag bläddrar i den här tidningen tycker jag att Patrik Holms verkar duktig och har ett häftigt arbete, att Tore Ahlbäck är superkunnig, att Korsnäsföretagen förtjänar sina utmärkelser, att Pörtomborna är så hjälpsamma där i Estland, att den där Jan Eriksson är bra på att konstruera korsord och att österbottniska Gunilla Heick där i Danmark är så trevlig – till exempel.

Nu är det sagt.

 

Fin fortsättning på våren!

Smedsby 5 april 2018

Många pussel på ett år

mån, 12/03/2018 - 13:42 -- emilia

Det är som att lägga ett nytt pussel varje gång en tidning ska utkomma. Ett pussel av människor, händelser, företagsamhet, annonser, bilder, texter, tidtabeller och färger. Varje år utkommer tio KustNytt och tio ByaNytt, våra egna lokaltidningar. Men Kustmedia jobbar också med många andras tidningar. Fjolårets statistik gav vid handen att vi var involverade i hela 58 tidningsprojekt, varav KustNytt och ByaNytt är tjugo av dem då. Resten är andras tidningar som vi gör helt eller delvis. Under fjolåret producerade vi också aderton böcker – alltså i snitt skickas en bok till tryck varannan vecka från Kustmedia. Kustmedia hanterar tusentals annonser per år, gör broschyrer, reklamblad och många andra saker som hör till branschen.

Så ja, vi lägger många pussel per år.

Vanliga pussel däremot brukar jag inte lägga. Jag har tyvärr inte tålamod till just det och jag har alltför stora finger för så små bitar. De senaste pusslen jag lade var de där stora träbitarna med handtag som barnen hade. Bra så. Men man ska aldrig säga aldrig. En dag kanske jag hittar mig själv med en stor skiva på bordet, tusentals pusselbitar på den och stunder när saker får ta den tid de tar.

Vintersolen skiner så fint och det är superkallt i Finland. Bra så. Alla ”båbbor” fryser ihjäl och det är nu vi ska borsta mattorna med snö, vandra på isen, skida och skrinna av hjärtans lust. Däremellan ska vi elda, använda ullstrumpor och sitta still. Jag välkomnar till läsning i KustNytt – det som berör temat bygga och renovera och allt det andra också. Igen har jag fått sitta vid kaffebord med så trevliga människor. Som jag njuter av dessa möten!

Den här gången ingår artiklar om både moderna hem och traditionell byggnadsvård. Inredningsplanerare Malin Haglund berättade om de nya med hållbarhet, naturmaterial som rotting och bambu, dova färger, mjuka färger, sammet, enkelhet och harmoniskhet. Så kännetecknas dagens inredningstrend. Beige, mossgrönt, naturvitt, grått. Lugn.

Låter bra allt det där. Var sak har sin tid. Trender kommer och försvinner för att återkomma sen igen.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 mars 2018

”Hemkänslan” är individuell

tors, 08/02/2018 - 15:21 -- emilia

Februari är här och årets första KustNytt, nummer ett av tio nummer som utkommer i år. Välkommen bästa läsare. Först säger jag god fortsättning på det nya året och sen säger jag att vi i år har torsdag som utgivningsdag och att tidningarna når våra mottagare utan adress på. För nu har vi övergått till samma system på utdelningen som Vasabladet har.

 

Sedan slutet av november bor jag i Malax igen, efter tjugofem år i förskingringen. Det är sig likt och det känns bra. Många har välkomnat mig åter och det känns förstås också bra. Och det är inte så att jag haft det dåligt i grannkommunen, nänä.

”Hemkänslan” är så individuell. Alla vill inte flytta tillbaka till sina rötter. Men det ville jag.

 

Jag är så imponerad av hypohunden Zed på mittuppslaget, som skolats till att hjälpa elvaårige Axel som har diabetes. Underskatta aldrig vad en hund förstår och kan göra.

Jag har alltid varit hundvän. Mera än kattvän. Och jag förklarade för den här gångens vinnare i Fyrklövern, som har tre katter, att jag tycker om hundar för att de är följsamma. Det är ju verkligen inte vad man kan säga om katter. Katter gör i regel precis vad de vill. Det finns ett talesätt som lyder i stil med att en hund tänker ”det här är min ägare och jag ska göra allt för henne/honom” medan en katt tänker ”det här är min ägare och hon/han gör allt för mig”. Sant visst! Fast en katt i sina bästa stunder är också rätt gullig.

ByaNytt och KustNytt har förnyat sig på facebook med egen sida för lokaltidningarna. Vi kommer också att han inslag där som inte kommer i tidningarna så följ oss gärna där.

Kustmedia, som alltså ger ut ByaNytt och KustNytt, har också ny hemsida: www.kustmedia.fi

 

Det händer saker med ljuset nu och varje ny vecka bjuder på mera dagsljus. Skönt.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 februari 2018