Blog archive | 2017

Leve Finland!

ons, 13/12/2017 - 13:57 -- emilia

Jag har firat Finland hela året och aktiviteterna tilltog här kring Självständighetsdagen. Jag hade förmånen att få vara med på både skolornas fest och den allmänna Självständighetsfesten i Malax. Och så ett besök till Malax kyrka på rätta dagen, den 6 december. Verkligt fina arrangemang och vilken stämning som rådde. Och så bra det känns när folk kommer ut ur stugorna när det ordnas festligheter. Så här vill jag fira varje år. När man ser på jubileumsåret i stort har självständigheten uppmärksammats på så många plan, både i offentliga och i familjära sammanhang. Så mycket som gjorts tillsammans – tillsammans som har varit tema för året, och så fina dokumentationer som framställts för framtida släktet. Så många och innerliga tack som riktats till krigsveteraner, deras följeslagare, lottor och krigsänkebarn. ”Utan Er – inget fritt land”, sa en av festtalarna som jag lyssnade till. Det här är ”vår generations mest viktiga jubileumsår” sa en annan.

 

Projektet Budkavle – från by till by – i Malax har engagerat många och budkavlen kom i mål i Pixnehallen den 6 december. Vilken god idé hon hade – hon som kom på stafetten från allra första början och som fick gehör för den både lokalt och i det landsomfattande programmet för jubileumsåret. Tack Helena Hemming!

Det är tid att ringa in år 2017. Jag ser fram emot 2018, med nya tidningar och nya projekt. KustNytt laddar för nya nummer under nästa år och utgivningsdag blir torsdag. Vi byter också distributör och börjar tillämpa samma utdelningsleverantör som Vasabladet har. Tidningen kommer därför att nå våra prenumeranter utan tryckt adress på.

Jag riktar ett ödmjukt tack för det år som gått - till personal, medarbetare, kunder, leverantörer, läsare, tipsare, annonsörer och medverkande i tidningarna.

Nästa KustNytt utkommer i början av februari.

 

Jag önskar er en bra jul- och nyårshelg. Ät mycket och vila ordentligt på maten. Rör er i ute i friska luften och gör saker i passlig takt. Sköt om er alla. Leve Finland!

Smedsby den 7 december 2017

Människor med humör

ons, 08/11/2017 - 09:31 -- emilia

Hej Närpes säger jag då vi har vårt årliga Närpestema. Det är ett nöje att presentera skådespelaren Jonas Bergqvist, Bölerevyn som ska jubilera, en fin fest i Pörtom, en nyutkommen bok och en asiatisk matbutik. Och så en härlig historia om Valsberg-Valsås i Övermark dit man ju bara vill åka efter att ha läst Monika Fröjdös presentation av platsen.

 

Det går av farten nu. Jag är nyligen hemkommen från Bokmässan i Helsingfors, där Emilia Häggman och jag representerade Kustmedia. Och det, bästa läsare, var en angenäm upplevelse med böcker, författarprat och tidskrifter om vartannat. Därtill mat- och vinmässa samtidigt med delikatesser och smaker och köksutrustning man gärna hade haft mera tid för. Jag vill gärna åka på Bokmässa igen och helst flera dagar. Kanske utan att jobba eller representera alls. Strosa runt, sätta mig som publik vid någon av de olika scenerna, låta det ta den tid det tar. Köpa eller bara titta och bläddra i böcker och sen fortsätta på vin- och matmässan. Vem vet.

I går – var det annars jämna 35 år sedan Ruben Fransholm i Karperö inledde verksamheten inom "Kommanditbolaget Rubens text och bild". Första numret av ByaNytt kom ut 1983. Verksamheten köptes sedan upp av Stig Björkas från Petalax som hade företaget KustNytt, som sedan blev Tidningshuset Kustnytt Ab, som jag och Tomas Bäck köpte år 1999 och som blev Kustmedia Ab.

Själv började jag praktisera i jobbet tillsammans med Björkas i december 1998. För nitton år sedan.

Sedan dess har jag lärt mig så mycket, fått vara med om så mycket i arbetet och träffat så otroligt många fina människor. Människor med historia och framåtanda. Människor med humör.

 

En KustNytt till utkommer ännu i år. Tipsa oss gärna om vad eller vem du vill läsa om i tidningen. Och annars gäller det att gilla läget i novembermörkret. Lite till och lite till och så ljusnar det igen. Varje år. Var rädd om Er!

Smedsby den 2 november 2017

Tid som flyter ihop till liv

ons, 11/10/2017 - 13:24 -- emilia

Skrytminuten är nu. Jag är så glad över den här tidningen, en i raden av många, men med särskilt mycket innehåll och två nya skribenter. Sidor med ansikten vi känner igen från förr och helt nytt folk.

Resor och fritid är tema och både resor och fritid kan betyda många olika saker. En riktig resa har till exempel Fredrik Smulter, världens starkaste man, framför sig när han nu reser tillbaka från en tuff tävlingskarriär till att bli en nästan vanlig man. Han förliknar det vid en slags sorg trots att beslutet är hans eget och ja, jag tror honom. Men du Fredrik, precis som du säger i artikeln har allt sin tid. Lycka till med att landa i det nya.

I kolumnerna skriver Katarina Vestersund en underbar text om när barnen flyttar ut, Carita Nyström funderar på hösten i sin trädgård och Lucas Snellman tar upp ämnet att kommunicera i kris.

Det här bland annat den här gången.

Fritid. Fri tid. Tid när man är fri. Tid utanför arbetstid. Tid när man inte arbetar utan gör andra saker. 

Längre fram i tidningen träffar vi Ida Malm och hennes familj. Ida har en så skön syn på tid. Hon tar vara på tiden och gör medvetna val. Hon är mån om att odla familjerelationer och värdesätter de små tingen. Så fint hon, och skribenten Carina, sätter ord på det här med arbete och fritid. Eller tid som flyter ihop till liv.

Både i mitt arbete och på min fritid möter jag människor, konsumerar kultur och följer/deltar i händelser i lokalsamhället. Som egenföretagare flyter arbete och ledig tid ihop. Jag tar inte stress över att ta med jobbet hem men jag är inte heller den som tycker att det är duktigt att inte ha en ledig dag någonsin. Det ska man nog ha. Eller man ska göra andra saker, uppleva nya saker, tänka på annat än arbete. Ibland åtminstone. Varva ner.

Jag vill också här slå ett slag för Malax Lucia 2017. Nu kan man nämligen nominera sig själv eller någon man känner som lämpar sig för uppdraget. Folkhälsan i Malax ordnar med Luciafirande och mera om det kan ni läsa i annonsen på sidan elva.

Kära läsare, jag ska inte uppehålla er här mera. Dyk in i oktobermånads KustNytt och sköt om er tills november då vi har Närpesbilaga!

Smedsby den 5 oktober 2017

Tänk om intresse växer fram…

mån, 18/09/2017 - 10:49 -- emilia

Välkommen höst! Jag hoppas att ni läsare haft en bra sommar med passligt av allt.

Jag tycker om sjöliv och en riktigt bra dag var det när jag fick vara med på utfärden med unga studerande och äldre deltagare från Bergö till Rönnskär. Det var dessutom en riktig solskensdag. Det ingår en artikel från turen till Fäliskär i tidningen men jag erkänner att det nog är en stor utmaning att återge stämningen och friskluftskänslan i tryck. Det var en så bra dag och jag tycker så om äldre människor – där de sitter med all sin livsvisdom.

 

Trevligt är det också att möta Pia Holm i den här KustNytt. Hon har sina rötter i Korsnäs och jag fick tips om henne redan då biblioteket i Korsnäs var nyrenoverat, eftersom hon var engagerad i det projektet. Det är stort att hon är en sådan som designar tyger åt Marimekko. Jag blir så imponerad. Pia är bosatt i Dragsfjärd på Kimitoön men hon besöker Korsnäs flera gånger per år.

 

Och så gillar jag Johanna Granlunds kolumn i den här KustNytt. Rubriken lyder ”I hemmets motstridiga vrå”. Den väcker tankar, är rolig och innehåller kloka tankar. Gröna Hörnan är också med och Carita fortsätter oförtröttligt att inspirera oss andra att tänka grönt och tycka om grönt. Den här gången lyfter hon fram sådant som förgyller hösten. Hon är så positiv Carita trots att livet inte alltid varit snällt mot henne.

 

Jag har inte stuckit under stol med att jag inte är så bra på trädgård och så. Men jag njuter av att se andras trädgårdar och hos Yvonne och Yngve i Malax blommar det så fint. Jag får inte alls till sånt och beundrar dem som satsar och orkar. Det ser charmigt ut hos paret Lolax, precis som rubriken avslöjar.

Ibland brukar jag fundera på att det kanske en vacker dag växer fram ett trädgårdsintresse också hos mig, om inte förr så sen, sen när jag inte längre förvärvsarbetar. För visst tycker jag om att skapa och fixa. Det är det där skötandet jag inte står ut med…

Månadens KustNytt har så kallad täckningsutdelning i Molpe och på Bergö. Det betyder att hushåll som inte prenumererar får ett exemplar och ja, vill ni fortsätta i vårt sällskap kan ni prenumerera via länken uppe på sidan. Med specialerbjudande till årets slut och allt. BlinkBlink.

Resor och Fritid är tema i nästa nummer. Tipsa oss gärna om vem eller vad du vill läsa om.

 

Njut av höstens friska luft!

Smedsby den 7 september 2017

Det jämnar ut sig i längden – visst!

tors, 06/07/2017 - 11:26 -- emma

Juli är här och det känns riktigt bra tycker jag. För en del är det årets mesta bråttom-månad och för andra är det semester. Må det jämna ut sig under året så att det blir passligt för alla.

Jag läste ett pressmeddelande från Naturresursinstitutet (Luke) om mat: finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 166 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 80 kilo spannmål, 67 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Bland annat.

Vi åt tolv kilogram ägg per person i medeltal men för egen del tror jag inte att jag klarade mig med det. Jag äter massor med ägg för jag tycker de är goda, liksom färdigt förpackade och mångsidiga att tillaga. I jämförelse med tidigare år har intag av vissa livsmedelsgrupper ökat och andra minskat hos finländarna. Må det jämna ut sig…

Själv tycker jag att jag i tid och otid äter. Det serveras så väldigt mycket gott där jag rör mig och det är ganska roligt att själv göra mat. De inhemska grönsakerna är sommargoda och nya recept och tips finns det gott om. Den personliga karaktären och förmågan att tacka nej till kalorier haltar fast jag i princip tycker att jag gör ganska bra och hälsosamma val. Lagom är bäst, mindre portioner, mättnadskänsla och det där…fungerar bara ibland eller sällan. Därför att det är en så stor källa till glädje i att äta gott. Att känna goda, rena smaker och den sociala aspekten kring ett middagsbord, som vi inte alls ska underskatta.

Suomi Finland 100 fortsätter och det är så att österbottningarnas intresse för att arrangera program och evenemang är större än på andra håll i Finland. Så säger i alla fall Österbottens förbund. Antalet programprojekt är störst i Österbotten. Jag tycker det är så trevligt att jubileumsåret verkligen uppmärksammas i många, många sammanhang. På sidan nitton i tidningen puffar vi till exempel för Malax kommuns Budkavle från by till by – läs mera om det i tidningen.

Heja Österbotten och heja Finland!

Välkommen till den här sommarens KustNytt. Jag hoppas att ni finner innehållet i tidningen intressant att läsa. Kustmedia släcker ner i juli och alla i personalen har semester. I augusti är vi här igen och i september utkommer nästa KustNytt. Tipsa mig om vad ni vill läsa om så ska vi se om det kan ordnas.

Sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 29 juni 2017

Vilken programsommar i Österbotten!

tors, 08/06/2017 - 13:41 -- emilia

När nu månadens tidnings material var samlat mellan pärm och slutsida tyckte jag det var intressant att läsa de olika artiklarna, som belyser så vitt skilda ämnen och olika människor.

Det blir sommar till sist i år också. Under mina lediga veckor i juli blir det tid för annat och så passligt med lite avbrott från arbetet. Dagarna, veckorna och månaderna är så intensiva nu för tiden. Och det är något som verkligen inte gäller bara mig utan så är det för många, många. Det är viktigt att landa ibland – ska både jag och ni komma ihåg och vara uppmärksamma på.

Samtalet med Lena Talvitie, som kämpar tillbaka efter stroke, gör mig påmind om att det gäller att vara ödmjuk inför livet och att hälsa inte alls är givet. Vann över stroke gjorde Yle-profilen Kaj Kunnas, som är programledare när Korsnäs ordnar med stora folkfesten den första juli. Det är den dag då hela Österbotten hälsas välkommen till Korsnäs.

Jag märker att jag bygger upp den här texten på bryggor ”jag inte visste fanns” för precis från Korsnäs kommer ju också de tre unga högstadiepojkarna som ingår i gruppen ungdomar inom frivilliga brandkåren i Malax. Ett härligt gäng med stort mod, åtminstone när de övade att klättra ner längs en vägg. De ”brinner” för verksamheten och ser sig själva som vuxna aktiva inom brandkårsverksamhet. Brinner för sina jobb gör flera som vi skriver om den här gången: bönderna Jari Smulter och Anders Genberg, prisbelönta Köttdiskengänget, Ulf Häggvik med sin moderna maskinpark, Kenneth Enlund som ändrade inriktning i växthuset, Michaela West och Ulf Stenlund som satsar på delikatesser inom MatBiten, Sonja Nyback som fokuserar på sinnenas samspel och Christian Brandt som polerar fordon inom sitt nya företag.

Läs också kolumnerna i månades tidning. Den här gången skriver Johanna Granlund, Carita Nyström och Lucas Snellman.

Jag säger som jag brukar – ljuva Österbotten. Jag har läst evenemangskalendrar i ÖP, Vasabladet och i tidningen Korsholm Informerar. Det finns mycket man kan säga om Österbotten men kom inte och säg att det inte finns sommarprogram och aktiviteter att välja bland. Vilken programsommar!

Till sist anknyter jag till ordet sommarprogram. Till en speciell ”programkväll” i sommar har jag lovat att spela dragspel. Själva dragspelet fick jag i julklapp och det ingick dragspelslektioner. Jag har tre veckor på mig att både gå på kurs och öva. Vad gick snett? Eller får man be om uppskov till nästa år?

 

Var rädda om varandra och om andra!

Smedsby den 1 juni 2017

Vi ska fira Finland i år – och alla andra år!

ons, 10/05/2017 - 13:53 -- emilia

Bästa läsare, att Finland firar hundra år av självständighet har knappast undgått någon och det är bra. Vi ska fira Finland i år – och alla andra år också. Jag är nöjd över att det faktiskt syns, hörs och märks i många olika sammanhang och på många plan. I månadens KustNytt råkade det sig så att det är flera reportage med anknytning till Finlands jubileumsår. Skoleleverna i Övermalax har under en temavecka fått bekanta sig med vardagen i Finland för hundra år sedan. Nationella veterandagen uppmärksammades med fest i Korsnäs, Alfons Lindqvist berättar om sina krigshistoriska resor till Ryssland, Arbetsgruppen för Petalax ordnade ganska nyligen med programeftermiddag i UF-lokalen, med program som kretsade kring hundra år ur Petalax-perspektiv. Och så bjöd Övermalax byaråd in till hantverkardag i Knösgården, också ett evenemang som bar signaturen Suomi-Finland 100.

Året sjuder av jubileumsprogram och mera lokala aktiviteter kommer vi också att skriva om i KustNytt.

Just den här KustNytt råkade också bli väldigt bildrik då många reportage återger just festligheter och evenemang. Så blev det den här gången och andra gånger, när sidavdragen ligger på mitt bord alldeles före den sänds till tryckeriet, tycker jag att det kunde ha varit mera bilder. Nu hoppas jag i alla fall att ni ser många bekanta ansikten.

Maj är månaden då det händer mycket. Mycket ska dras igång inför sommaren och mycket som ska avslutas efter vintern. Därtill röda dagar i almanackan som ”råddar” bort oss. I sköna maj ska jag bara vara hemma. Jag har haft en så programrik vårtermin med flera resor och många fina kulturella upplevelser. Senast med döttrarna i Skottland. Fina minnen att bära med mig i livets ryggsäck.

Här och nu ska jag också välkomna Katarina Vestersund som ny kolumnist i tidningen. Hennes flicknamn är Forsberg och födelsekommunen är Malax. Den här gången bär hennes text rubriken ”Hemma”. Det ska bli trevligt att få ta del av en liten del av dig i KustNytt.

Morsdag infaller den 14 maj i år och den ska jag inleda kvällen före i Vasa stadshus där Wasa Sångargille har vårkonsert och på Morsdag vill jag åka på konsert till Malax kyrka på kvällen.

Njut av våren alla – den som är nu - med eller utan musik och med eller utan solsken.

 

Smedsby den 4 maj 2017

Havet öppnar sig. Välkommen vår!

tis, 18/04/2017 - 09:54 -- emilia

Det är ett par, tre dagar kvar till kommunalvalsdagen när jag skriver det här. Och nu när du läser har rösterna räknats, valdeltagarprocenten fastslagits och nya konstellationer av fullmäktigegrupper väntar på att få tillträda. Jag hoppas på engagemang från röstberättigade på valdagen (alltså de som inte förhandsröstat) och jag hoppas på engagemang bland de invalda under den kommande mandatperioden. Det är så mycket som planeras, ändras och händer. Den som lever får se hur det blir, hur det ser ut i kommunerna om tre, fem och tio år.

 

Bilar och Båtar är vårt tema i månadesn tidning och en av de saker som lyfts fram är Solruttens stora projekt med att under de senaste åren djupsäkra och märka ut gamla och nya farleder längs vår kust. I vår kommer det nya sjökortet ut. När man läser artikeln får man en inblick i vilket omfattande arbete som ligger bakom ”att det kommer ut ett nytt sjökort i vår”. Solrutten gör ett mycket värdefullt arbete. Köp sjökortet och använd det.

 

Sen finns de där sjöfararna, som tycks känna till farleder, också utan teknisk navigering eller sjökort. Vana båtfarare som kan ”läsa” naturen.

Ett minne dyker upp. En synnerligen fin sommardag i närheten av Mickelsörarna för ett antal år sedan. Ombord på en relativt sett ganska stor båt fick jag vara med och kryssa i de ganska små vikarna, på ganska grunda vatten, utanför de angivna farlederna och där remmare är mera undantag än regel. Jag var så imponerad av kaptenen som bara visste hur man skulle ta sig fram där. Han frågade om jag kunde ställa mig i fören och hålla upp ögonen efter en stor sten som är utmärkt och jag frågade på vilket sätt stenen är utmärkt. Du ser en filkopp, sa han. En vit filkopp. Ungefär en meter UNDER vattnet.

Jag gör vågen för sjövana människor som kan och vet och har varit med förr. Det tycker jag är så häftigt.

Vågen gör jag också åt Botnia Marin, Malax kommun största privata arbetsgivare, som firade fyrtio år i fjol och som tillverkar båtar mest för stora världen. I fabriken i Malax eller i Nykarleby bygger duktiga österbottningar Targabåtar som polisen trafikerar med i London eller som Prinsessan Viktoria sitter i när hon är på utflykt med familjen för att nämna två exempel. Botnia Marin riktar sig hela världen men säljer mest båtar i Skandinavien och länder som England, Tyskland och Frankrike. Det tycker jag också är så häftigt!

 

Havet öppnar sig igen. Välkommen vår säger jag. Och välkommen bästa läsare i KustNytts sällskap. Tipsa mig gärna om vad du vill läsa om i nästa nummer. Var rädd om Er!

Smedsby den 7 april 2017

Du har en röst. Använd den.

ons, 08/03/2017 - 09:47 -- emilia

Dagen för kommunalvalet äger rum söndagen den 9 april 2017. Det har ju blivit ändring här, så att kommunalvalet från och med nu ska vara den tredje söndagen i april istället för på hösten – fast det gäller inte de år som påsken infaller den helgen – då blir det söndagen före – som i år alltså.

Du har en röst. Använd den.

När jag skriver det här var det i går kväll som kandidatlistorna skulle lämnas in. Vi har kandidaterna i Malax och Korsnäs listade i månadens KustNytt och Joakim Snickars har pratat med nyckelpersoner i partierna. Det är viktig dokumentation tycker jag och en påminnelse om vikten av att rösta. Eloge till alla kandidater som ställt sig till förfogande och till de politiska partierna och lokalavdelningarna som arbetat med att nominera.

Förhandsröstningen inleds onsdagen den 29 mars inom landet och den som bor utomlands kan förhandsrösta 29 mars -1 april.

Kommunalpolitik intresserar mig även om jag inte deltagit aktivt i den någon gång. Jag följer med vad som händer på det lokala planet. Jag hör till dem som kan se ett helt fullmäktigemöte som streamas på internet - för att jag tycker att det är intressant. Jag har åsikter och jag har förståelse för att det inte är ”så bara” att se till helheter och krassa omständigheter när man helst vill bädda om sina egna skötebarn. Där ställs krav på de invalda tycker jag, att de ska ha förmåga att se till helheten i kommunen. Under kommande mandatperiod händer det saker i Finland. Kommunernas roll kommer att ändras under valperioden bland annat i och med att ansvaret för social- och hälsovården flyttas till landskapsnivå år 2019.

I förra kommunalvalet, år 2012, var valdeltagandet i hela landet 58,3 procent. Tema för kommunalvalskampanjen i år är ”Du har en röst – använd den”.

Självklart om du frågar mig.

Månadens KustNytt är fylld med artiklar som berör temat Bygga & Renovera samt andra reportage. Vintervädret varierar från dag till dag och så småningom kommer våren. Och efter det kommer hela härliga sommaren. Fast det är inte riktigt än.

Sköt om er och var rädd om varandra. Nästa KustNytt utkommer den 12 april.

Smedsby den 1 mars 2017

Stöd medborgarinitiativet!

ons, 08/02/2017 - 13:34 -- emilia

Årets första KustNytt finns nu i butik.  Även om det uppmärksammas på olika håll känns det angeläget att också här slå ett slag för medborgarinitiativet, den pågående namninsamlingen som behöver femtio tusen namn för att riksdagen ska ta upp dess initiativ till behandling: initiativet som kräver att Vasa centralsjukhus får omfattande jour. Initiativet som kräver att lagen ska ändras så att Vasa läggs till förteckningen över sjukvårdsdistrikt med omfattande jour dygnet runt.

Utöver möjligheten att stöda initiativet på internet och vid olika servicepunkter knackas det dörr i byarna och pappersblanketter finns utplacerade på olika ställen. I går besökte jag skolan i Taklax och där fanns blanketter alldeles innanför dörren som exempel. Det är glädjande att läsa i dagstidningarna att namninsamlingarna håller högt tempo, över tusen namn i Malax på sju dagar till exempel. I skrivande stund handlar det om mellan 25 000 och 30 000 personer totalt som skrivit under eller gett sitt digitala stöd. Namninsamlingen pågår i ett halvt år. Det är bra och det är viktigt. Vi kämpar vidare.

 

KustNytt innehåller artiklar från olika hörn av vårt utgivningsområde. Vi skriver om glutenintolerans, kommande memoarer, bybor i förskingringen, Bergöfärjan, promenader i sällskap, ekologisk hårvård, en handelsepok som närmar sig slutet, ett resereportage från Zanzibar med mera.

Året har börjat bra på Kustmedia och att det är valår innebär speciella utgåvor inom vår bransch. Rekryteringen av kandidater i kommunalvalet är inne på slutrakan och jag önskar att duktigt folk ställer sig till förfogande. Samhällsförändringen just nu kräver sina män och kvinnor vid förhandlingsborden. Jag skriver att jag tycker att det är viktigt att stöda medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. När det drar ihop sig till kommunalval i april är det också verkligen viktigt att vi röstar, alla vi som kan och får göra det.

Jag har haft två semesterveckor under Afrikas sol i Zanzibar nu i januari. Det var skönt och avslappnande att göra ingenting. Emellanåt behövs det också sådana dagar.

Sköt om er alla, ät vitaminer och var mycket ut i friska luften. Det är skönt nu när dagsljuset återvänder mer och mer för varje vecka som går. KustNytt utkommer nästa gång om en månad. Den 8 mars på internationella Kvinnodagen. Ha det bra till dess!

Smedsby den 2 februari 2017