Blog archive | 2015

God jul!

tis, 22/12/2015 - 13:02 -- nina

En riktigt God Jul från oss på Kustmedia! Tack alla ni som ”gjort vår år”, som medverkar, annonserar, tipsar, medarbetare på fältet och alla läsare. Tiden går fort när man har roligt och nu drar det ihop sig till julledighet. Våra kontor i Korsholm och Närpes håller stängt i mellandagarna. Var med oss också nästa år. Arbetet fortsätter och någonstans känns det så viktigt och bra det vi gör - det spelar roll att kunna erbjuda lokala tidningar och att producera tidningar och reklam åt kunder.

Må bra. Ät mycket och vila mycket. Älska Julen!

 

Lisbeth Bäck

Chefredaktör

Välkomna på öppet hus!

fre, 11/12/2015 - 13:13 -- nina

Välkommen på öppet hus till KustNytt redaktionen lördagen 19.12 kl. 11-14
Adress: Marknadsvägen 3, 65610 Korsholm. 

På redaktionen kan bekanta dig med vår tidnings- och reklamproduktion och dricka en kopp glögg. Om du ännu har någon julklapp som saknas så har vi mycket trevliga prenumerationserbjudanden på ByaNytt och KustNytt. Kom gärna in och hälsa. Vi tar mer än gärna emot tips och feedback. Förutom öppet hus på redaktionen ordnar även fritidsavdelning i Korsholms kommun julmarknad samtidigt på Smedsby torg. Där finns det både livsmedel och hantverk till salu och ponnyridning för barn. Sofie & Viktor Acoustic Duo uppträder kl. 12-12.45. Ingång till redaktionen är första dörren på bortre gaveln av huset. Gratis parkering. 

 kustmedia

Libbis ledare - Omtanke och eftertanke

tors, 10/12/2015 - 11:33 -- nina

Också den här hösten når sitt slut och snart skriver vi 2016. För mig har det varit en innehållsrik ”termin”, både på jobbet och annars. Jag har varit en god kulturkonsument hela hösten och jag har gjort mitt bästa på Kustmedia. Också i år. Jag har inte, pepparpeppar, haft någon bihåleinflammation och det är mycket som har varit bra.

Min bil har passerat trehundratusen kilometer på mätaren, börjar närma sig pensionen men det känns som om den piggnade till efter reklamtejpningen på bildörrarna i höst. Till och med så en karl på en gårdsplan sa åt mig efter att första snön hade fallit: ”Backa ner där bara. Du har ju fyrhjulsdrift.” Det är nog att ta i men jag backade i sluttningen, gasade och i ögonblicket kändes det faktiskt som om den drog på alla fyra hjul... Oavsett bil uppmanar jag till att ta det försiktigt i trafiken. Det gör jag i allmänhet. Och efter att jag fastnade jag på bild i en kamera i Kronoby för två veckor sedan gör jag det i synnerhet.

Sett från andra horisonter har det varit mycket konstigt i höst. Ekonomisk problematik i kommuner och på nationella planet, terroristattacker man inte tror är på riktigt, brottslighet man inte ens kan stava till, stora flyktingströmmar i Europa och så enskilda människor som hamnar att möta förluster av sina nära eller går från att vara frisk en dag till allvarligt sjuk nästa dag.

Sett från min horisont, med det jag har runt om mig, är det nödvändigt för mig att inse att mina dagar är lätta. Jag får vakna till en ny dag varje morgon och jag har god hälsa. Vad har jag överhuvudtaget att gnälla om?

Jag ska skärpa mig och jag vill låta avslutningen på det här året innehålla mycket omtanke och eftertanke.

Ett stort Tack riktar jag till alla snälla er: personal, medarbetare, läsare, medverkande, kunder, återförsäljare och leverantörer. Som jag tidigare skrivit skulle det här Kustmedialivet inte bli till någonting utan alla er.

Vi har stängt i mellandagarna som vi brukar och nästa KustNytt utkommer i början på februari.

 

Var snälla mot varandra, vila mycket och ät mycket, gör bara roliga saker när helgdagarna kommer och möt det nya året med all slags passligt humör!

Smedsby den 3 december 2015

Libbis ledare : Åstadkomma tillsammans – det har aldrig varit fel

ons, 11/11/2015 - 16:28 -- nina

Bästa läsare – Välkommen till KustNytt - i vilken det den här gången ingår vår årliga Närpesbilaga. Under hösten har vi gjort en satsning på lokaltidningarna KustNytt:s och ByaNytt:s synlighet och vi har bland annat haft så kallade promoförsäljningar i några av de butiker som är våra återförsäljare. I samband med att den här tidningen utkommer ska Mia från vårt Närpeskontor och Nina att möta läsare under en dag vid en av butikerna i Närpes.

I förra veckan var vi med ByaNytt i Vörå. Och det är nu jag förstår varför ganska många i en butikspersonal ofta har en fleecejacka på sig. Trevliga kunder och värmande kommentarer räcker inte när man står i draget från dörrarna och vistas i en lokal med många kyldiskar. Det här tänker vi inte på när vi kommer och handlar en stund och har ytterplagg på oss. Jag frös hela kvällen efteråt och var det någon gång jag skulle ha börjat tycka om konjak borde det ha varit just den kvällen.

Annars är det jättetrevligt att stå i affärerna och möta läsare. Riktigt roligt!

Den här tidningen har också lite större upplaga än vanligt då vi valt att sända den till alla hushåll, som inte är prenumeranter och som inte har reklamförbud i Töjby, Rangsby och Norrnäs.

En årsprenumeration på KustNytt är en fin gåva till sig själv eller till någon annan. På sidan sju hittar ni prenumerationskupong om ni är intresserade av det.

I Malax har dörrarna öppnats till Targahallen och det stora, stora talkoprojektet kring ishallen har nått ett stort mål. Må alla tider i hallen bli uthyrda, må många människor använda den och besöka den. Må pengarna räcka till i framtiden också och må ishallen få leva ett lyckligt liv i alla sina dagar. Jag gör verkligen stora vågen åt det projektet. Så många arbetstimmar av så många människor för att ro projektet i hamn. Den 27 november är det officiell invigning med bandklippning och allt. På eftermiddagen. Senare på kvällen dukas det upp till tre rätters av JP från Närpes och dans i Idrottshallen. Biljetterna har haft strykande åtgång och så vitt jag förstår är det på reservplats man hamnar nu. Jag ska dit och oj vad det ska bli roligt!

I den här tidningen lyfts också olika andra talkoinsatser upp: Prästgårdsmuseet i Korsnäs, Företagarföreningen i Närpes eller flyktingmottagandet i Petalax till exempel. Att vara en del av ett socialt sammanhang, att hjälpas åt tillsammans och åstadkomma något. Det har aldrig varit fel!

Tills nästa KustNytt – var rädda om varandra och ät ordentligt!

 

Smedsby den 5 november 2015

Tags: 

Libbis ledare: Världen är så stor – eller?

tis, 13/10/2015 - 20:49 -- nina

Världen är så stor. Men nog har den minskat väl? Jag tänker på bara från min lilla horisont sett.

Jag får e-post från Hannele i Marocko, Emelie som jag ska intervjua ber att jag kommer före lördag för hon ska till Afrika. Clas skickar sin adress från Spanien för jag ska skicka en tack-tidning åt honom ungefär samtidigt som Marjo i Karibien också ska få en ByaNytt. Rasmus Backlund på Dermoshop hinner med en intervju innan flyget till Ryssland lyfter och min Fannys svärföräldrar från Koskö bosätter sig i Jakarta, Indonesien ett par år genom hans jobb. Gunilla i Florida gratulerar jag på födelsedagen via gratistelefon. Fast det ska jag erkänna om gratulerandet... just i den stunden trodde jag att det är Smedsby som har ”världstiden”. Jag ringde upp henne utan framgång och ringde på nytt på kvällen. ”Ja, sa hon. Jag såg att det var du som ringde kvart före fem i morse”.

Ojdå. ”Fölååt, ja håxa int”.

Julia Maria Tomasdotter Bäck, som kom direkt ur min mage för tjugo år sedan, reser som volontär till Fiji-öarna i januari och ska arbeta i en förskola. Jag kunde säga ”bara såde” men jag vet också vilket moget beslut, stort mod, vilken byråkrati och vilka utgifter som ligger bakom. Hon kommer hem i april via Nya Zeeland och/eller Australien. Häftiga unge!

Under oktober har jag själv varit i Helsingfors, Hemavan och i Åbo. Veckoslutsresor med kulturellt och bra program. Sånt ger mersmak och ny energi.

Från närmare håll och resmål, från R-kiosken vid tågstationen i Seinäjoki, fick jag en fråga av Liisa, som jobbar där. Omkring den 10 augusti har någon glömt boken ”Malax historia – del 2” där och eftersom ”kirja on varmasti jollekin tärkeä eikä mikään halpa kirja” hälsar hon att den fås tillbaka därifrån av den som vet med sig att han eller hon glömt. Så snällt av Liisa att höra av sig om det.

Resor är också ett deltema i den här tidningen. Patrick skriver om Kroatien och Johanna har vandrat i England. Här presenterar vi också andra delen av vår tidsresa med KustNytt. De första två uppslagen med klipp ur gamla tidningar hade vi i somras och nu kommer två uppslag till. I år är det KustNytt:s trettionde årgång.

Och så har vi en tävling på facebook där man kan gilla oss, kommentera vilken tidning man vill ha och delta i utlottningen av valfri prenumeration på ByaNytt eller KustNytt. Vi drar en vinnare varje månad under ett halvår och först ut att gratulera är Gunilla Hellman som får friprenumeration på ByaNytt. Grattis!

Till sist: i tid och otid uppmanas vi att använda reflex i höstmörkret. Men på riktigt – gör det! Jag mötte en cyklist i Malax häromkvällen som cyklade mera mot mitten av körbanan än mot diket. Utan reflex. Inte bra.

Nästa tidning utkommer 11 november. Sköt om Er tills dess.
 

Smedsby den 8 oktober 2015

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

 

 

Libbis ledare: Vad säger ni om Libbisvägen?

ons, 09/09/2015 - 13:28 -- Sabine Mickelsson

Välkommen till en ny höst, hösten 2015. Vädermässigt var sommaren lite ruskig från början men så fint det blev till sist. Sommartid är utmärkelsernas tid. I höstens första KustNytt läser vi att Janne Sjöström blev Årets Stojetar i Malax i sommar, Britt-Mari Söderholm utsågs till Årets Bergöbo och Daniela Lindström blev Årets kulturbärare i Korsnäs. 

Vid premiären av Ur Bykiston vid Arstu överräckte Finlands svenska hembygdsförbund sin högsta utmärkelse – hembygdsmedaljen i silver – till Martin Nordman i Petalax. Kanhända har andra premieringar skett inom KustNytt-området som jag inte känner till. De har var och en på sitt sätt gjort bra ifrån sig, arbetat för hembygden och inte sparat på sig själva och sin tid för de goda ändamålen. Att uppmärksammas betyder att andra också uppskattar det man gör och den känslan sitter bra. 

På många år har jag inte fått något pris alls, men jag fick faktiskt Svenska kulturfondens ungdomspris när jag var ung och jag minns ännu hur stort det kändes. Jag träffade Janne Sjöström och sa åt honom att jag också vill bli Stojetar och att jag också vill ha en väg uppkallad efter mig i Malax – som Fredrik Smulter har. Enligt Janne finns det två sätt att få en egen väg. Han sa: för det första måste du flytta till Malax tillbaks och för det andra måste du utmärka dig på något sätt. Antingen gör du något stort som gör att du förtjänar det eller så kör du i diket på samma ställe tre gånger. Då kanske det stället börjar kallas ”Libbis kurvo”. Ok. Jag förstår. Och tänker på att det också finns en sten på Åminnefjärden som kallas ”Nyback”. Stenen är numera utmärkt och upplyst så den syns långa vägar men innan det lär det vara så att en vid namn Nyback i tiderna körde på stenen med båt och därför fick stenen det namnet. Medge ändå att Libbisvägen låter lite snärtigt...

Plock från Genom Libbis Lins:

Österbottens Kött hade grillfest / Min hallonskörd / Med på Swimrun i Åminne

Nästa tidning utkommer 14 oktober. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Minnen i bilder

fre, 26/06/2015 - 13:22 -- Sabine Mickelsson

I år utkommer KustNytt med sin trettionde årgång. Det var 1986 som Stig Björkas från Petalax grundade tidningen med Malax och Korsnäs som huvudsakligt utgivningsområde, en ”systertidning” till ByaNytt i Korsholm. Sedan dess har vi också läsare utanför dessa kommuner och det är bara trevligt. Då ByaNytt firade trettio för några år sedan publicerade vi bildcollage med glimtar ur gamla årgångar. Många läsare tyckte om vad de såg och vi fick så fin respons för uppslagen att vi beslöt att göra samma sak i KustNytt. Så – nu när det är KustNytts tur att fira jämna år har vi fyllt två uppslag med tillbakablickar. Jag har bläddrat i arkivexemplar, fotograferat, skrattat, ibland nästan gråtit och kommit ihåg sådant som fallit i glömska. Det som ingår den här gången är inslag från de första tio åren. I ett par av höstens nummer fortsätter vi.

Det är sommar och det är sol. Åtminstone lite sol hittills. Kustmedias personal far på välförtjänt semester och vi stänger ner i juli. Likväl går det bra att kontakta mig i arbetsärenden som vanligt. Till en del kommer jag att röra mig på fältet och bevaka sommarhändelser, fast det är så lite att det inte känns någonstans. Jag ska också vila och vara ledig. Jag ska njuta av ”skäritid” och det enkla liv som det för med sig. Det är rent av hälsosamt att ibland hamna att hushålla med friskvatten och klara sig utan ugn och hårfön. Det blir också att ligga i hårdträning för enligt planerna ska jag delta i Swimrun i Åminne i mitten av juli. Min andel är att simma 1,4 kilometer efter att Roy har sprungit drygt fem kilometer. Ja, nog får väl alla medalj?

Jag ska med glädje ta del av det svenskösterbottniska sommarutbudet av teater, programkvällar och närkultur i dess mångfald. Jag ska också till Umeå och besöka Vännäsdagarna – bara för att jag kan. Och så ska jag köpa ännu mera jordgubbar att frysa in än tidigare år. De tog slut för tidigt – igen – och jag tycker inte om att vara utan. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Dockutställning i Kristinestad / Med ByaNytt på Prisma / Härliga syréntid

Nästa tidning utkommer 9 september. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Alla har en historia

tors, 04/06/2015 - 13:37 -- Sabine Mickelsson

Gratulerar Fredrik Smulter! Malax egen världsmästare som orkar lyfta riktigt, riktigt tungt! Jag kommer ännu ihåg när jag lyssnade till Smulter som sommarpratare i radion ifjol. Om hans väg till att bli världens starkaste man. Jag tyckte om hans berättelse och jag tycker om att lyssna till sommarpratare överlag. Alla har en historia och pratarna blandar barndom, upplevelser, jobb, motgångar, framgångar och drömmar på ett skönt sätt. Någon gång har jag funderat på vad jag själv skulle lyfta fram ur mitt femtioåriga liv i ett sådant prat... 

Radio Vegas sommarpratare firar tio år i sommar och namnen för i år offentliggörs i dagarna. Björkarna är ljuvligt gröna nu och hela naturen slår ut i blom. Bara vi har tålamod får vi också sommarvärme. Det händer så mycket i våra byar sommartid och varje år vill jag ta del av mer än jag förmår. Vi har så många smultronställen i Österbotten och det finns så många eldsjälar som jobbar ideellt med olika slags programverksamhet. 

Jag bär med mig en ”sommardagbok” varje år. Ingenting invecklat alls, ett häfte i min väska och inget jag sparar för evigt men som fyller flera funktioner. Dels finns häftet nära då jag inte är hemma eller sitter vid skrivbordet. Jag skriver upp anteckningar om tips och jobbsamtal jag får, handelslistor och göra-listor, mått på saker som ska skaffas och datum jag ska passa. Jag skriver också i efterhand upp sommarupplevelser, platser och datum, var jag varit och vad jag gjorde den dagen eller den kvällen.
Bara för mig själv och bara för att jag i september ska kunna bläddra tillbaks och inse att jag faktiskt fyllde min sommar. Småsaker faller lätt i glömska annars. Man säger att man inte gjorde något speciellt, men nog gör vi ju något varje dag. Och de där dagarna när jag ”bara hängde armarna” är också värdefulla. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Ny skylt vid Kustmedia / Mera Musik, KvinTetten vid Malakta / Nyrökt abborre

Nästa tidning utkommer 1 juli. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Se allt – så du kan jämföra

ons, 06/05/2015 - 12:13 -- Sabine Mickelsson

Jag tycker om teater. Jag ser mycket teater. Jag har stått på amatörteaterscener och jag sitter gärna i publiken. De senaste veckorna har jag sett tre föreställningar. Man ska se allt, säger jag när någon hänvisar till vad de hört om olika teateruppsättningar. Teaterupplevelser är väldigt subjektiva – du kan tycka mycket om den föreställning som andra sågar. Det är också intressant att se gästspel utifrån och besöka teatrar när man är annanstans än i Österbotten. Hälsosamt om jag uttrycker mig så. Man får något att jämföra med. Ett sätt att vidga vyerna inom det här området. 

Det är vår med allt vad det innebär. Ljust på kvällarna, trädgårdar som ska ställas i ordning och jag minns hur det var när barnen var i skolåldern då det var föräldramöten, våravslutningar och jippon. Städtalkon är givna i många byar och det värsta jag läst på länge är att det finns ett regelverk kring det nuförtiden. Du milde! De som har sommarstugor kavlar upp ärmarna och börjar på säsongen. Pollenallergiker snyter sig och med en jordbrukare går det inte att ställa tider. Allt beror på vädret och vårbruket. Så är det när det är vår. 

Kristina skickade in en bild på en påskhäxa till KustNytt och jag påminner om att det är ganska lätt att skicka in läsarbidrag till oss. Man skriver kort vad det är och bifogar en bild. Som Tack skickar vi alltid en liten gåva till den som sänt in sin hälsning. Välkommen med läsarbidrag! 

Plock från Genom Libbis Lins:

Med dotter på Teater Viirus / Första båtturen / Vårens första plantering

Nästa tidning utkommer 3 juni. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

 

Libbis ledare: Det är bra med perspektiv

ons, 08/04/2015 - 12:35 -- Sabine Mickelsson

För en vecka sedan kom jag hem från en drygt två veckor lång och härlig resa. En vecka i Lantana, Florida, och en vecka på kryssning i Karibien. Den första veckan bestod av värme, solsken, gästvänlighet, shopping, mat, umgänge och rundturer i omgivningarna, bland annat en dag i Miami. Den andra veckan bestod av landstigning i Haiti, Jamaica och Mexico. Den innehöll också dagar när vi bara såg havet. Resan var en del av mitt femtioårsår och aldrig trodde jag väl att jag skulle vara med om just det där. Trodde för den delen heller att jag skulle förmå äta så himla mycket... 

Det var underbart lediga veckor och jag tror att det var för första gången sedan jag blev företagare som jag lade på ett så kallat autosvar på e-posten. Att jag är på semester fram till ett visst datum. Det var lite underligt. Under vanliga ledigheter är jag tillgänglig och nåbar utan att jag störs av det. På den här resan var jag mestadels bortkopplad från internet och också medveten om vad det kostade att ringa vanliga samtal. Här hemma gick allt bra förstås. Ett stort tack till personal och medarbetare för hjälpen. 

Det är bra med perspektiv. Att emellanåt se nya miljöer och ta in nya intryck. Hela världen är ju verkligen inte som den är här i Österbotten. Det är på gott och ont. I USA är det mycket som utvecklats för konsumenterna, samtidigt är det mycket yta. Där jag kryssade tillsammans med över femtusen andra passagerare såg jag all världens slags människor, leenden, klänningar, frisyrer, bikini och kroppsformer, kompletterade eller inte. Det fanns alla sorter och när ögonen vilade på någon som, enligt idealen, såg helt perfekt ut måste jag nypa mig i kinden och tänka att de nog är på riktigt i alla fall. De har också huvudvärk och är hungriga ibland... 

Det gav mig så mycket att få röra mig i andra miljöer än de jag är van vid. Naturen, havet, gatubilder, annorlundaheter. Jag såg hajar och delfiner från fartygsbalkongen, frukter som dignade från träd, våra fönsterblommor i storformat, bebyggelse och flärd men också fattigdom. Att landa vid Vasa flygfält och dra in den höga klara luften i lungorna kändes bra. Hur mäter man värdet på den österbottniska friskluften? 

Finland rustar sig för riksdagsval och jag uppmanar alla röstberättigade att rösta den 19 april. Det är en rättighet vi ska bruka. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss om hur Finland mår och utvecklas och där varje enskild röst spelar roll. Kandidaterna är engagerade och driver sina frågor. De vill verkligen göra saker för att alla vi andra ska få ha det bra. Respekt! Och ute möter vi våren så småningom – dagarna av ”takatalvi” avtar nog också bara vi har tålamod. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Jag och min båt

Butiker

Nästa tidning utkommer 6 maj. Sköt om Er tills dess.

Libbis ledare: Lill-Babs på riktigt var kul

ons, 11/03/2015 - 15:19 -- Sabine Mickelsson

Det kändes som om det var dags där jag satt i publiken och väntade innan hon kom fram på scen. Lill-Babs. Ingen av mina största idoler men på något plan är hon en del av våra liv, för mig ända från att jag var liten. Jag har inte tidigare sett henne uppträda live. Jag tror att det var året innan jag föddes som hon gästade Åminne Folkpark. Nyligen var hon på Ritz i Vasa tillsammans med pianisten Benneth Fagerlund. Hon föddes år 1938 och har just fyllt 77 år. Ingen ålder som betyder att gnistan och inlevelsen på något sätt avtar men nog var jag rätt imponerad av hennes fysik, kondition och lungkapacitet under showen i Vasa. Mot slutet av föreställningen sa hon dessutom att hon hade svårt att gå för hon hade gjort illa sitt knä. Vem märkte det före hon sa det? 

Lill-Babs, Sveriges egen Barbro Svensson, är legendarisk och folkkär. I Vasa levererade hon som bara hon kan. Bjöd på en föreställning med innehåll från hennes sextioåriga karriär: sånger, minnen, anekdoter och lärdomsord. Hon startade sin karriär som femtonåring och ett par år efter det fick hon sitt första barn. I Vasa berättade hon att dottern hade sagt här före jul att hon inte ville fira i januari när hon fyller sextio utan göra det till sommaren i stället. ”Förlåt vad sa du att du skulle fylla?” var Barbros spontana reaktion. Det var en personlig föreställning och jag är glad att jag var där. Tyckte att jag fyllde en slags lucka. Det känns bra att ha fått se Lill-Babs på riktigt. 

Ny månad och ny KustNytt. Det är skönt att åka till jobbet på morgnarna nu. Ljuset återvänder sakta men säkert. Snart, snart är det vår. Fina tider. Efterlängtade tider. En av de tantvarningarna jag med fog kan stå för nu när jag har fyllt femtio. Nästa nummer utkommer den 8 april och då är det inte länge kvar till riksdagsvalet. Må vi alla röstberättigade använda vår rösträtt i riksdagsvalet. För att vi kan det. Fina dagar nu!

Skäristugan väntar / Leifs serier på utställning / Lill-Babs sjunger för Malaxbo

Nästa tidning utkommer 8 april. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Från min horisont sett - idag

ons, 11/02/2015 - 09:35 -- Sabine Mickelsson

Bästa läsare, jag ska berätta om det som hände för femtio år sedan, då en lördag, den 6 februari år 1965: Pappa och farbror Karl-Erik arbetar i skogen. Mamma får ont i magen. Hon väntar på att de ska komma hem så att pappa kan köra henne till BB. Britt och Nancy far till mommo Elsa. Pappa för mamma till BB och åker sen hem till ”fäuse”. Klockan 23.10 föds jag med födelsemåtten 3950 gram och 51 centimeter. Den finskspråkiga barnmorskan frågar ”om så har pojke?” Mamma svarar att hon har två flickor. Barnmorskan säger då ”nå ny tå triii!”. 

Tio dagar senare föds Kenneth hos grannen. Ena systern tycker att hans händer är både större och finare än mina. Hon går raskt hem och frågar ”varför tog du inte en pojke?” Mamma säger ”oj, det fanns inga just då...” och får till svar ”då skulle du ha åkt hem och väntat.” En annan kuriosa jag fått mig berättad från min födelse är när pappa skulle hämta oss från BB. Stolt bar han ut mig till bilen. Till bilen, som hade punktering just där och då. Orsaken var att den varit så tungt lastad under resan från Malax. Han passade nämligen på att föra säd till Vasa ångkvarn för malning på samma resa – ja, när han nu en gång skulle till stan... 

Jag fyller femtio, jag ser ut som femtio och jag känner mig som femtio. Det är alldeles lugnt med det. Jag har trots allt fått fylla femtio. Det fick inte Kenneth med de fina händerna hos grannen. Han omkom i en bilolycka när han var nitton år. Jo, jag är ödmjuk inför livet. Jag är tacksam för god hälsa, alla de människor jag får ha runt mig, för barnen, ett oerhört intressant jobb, för allt det som varit och allt det som är. Till det ska man ganska mycket tur också och nu när jag skriver så här glömmer jag alla bekymmer faktiskt. Det här från min horisont sett den här tidiga februarimorgonen.

Plock från Genom Libbis Lins:

I skogen med YLE / Vinterstrand / Nya församlingsrådet i Malax

Nästa tidning utkommer 11 mars. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbi + 50 = sant

fre, 06/02/2015 - 12:49 -- Sabine Mickelsson

Varmt välkommen in på födelsedagskaffe idag 6.2 kl. 15-18 när Lisbeth "Libbi" Bäck firar sin 50-årsdag! Kaffe, tårta och massor med tilltugg serveras på Kustmedia, Marknadsvägen 3, Smedsby (Sko Ekstra-huset).

Vad vill Du läsa om 2015?

mån, 05/01/2015 - 15:58 -- Sabine Mickelsson

Vad händer i bygden nu i år och vilka har gift sig, fått barn, fyllt år under julledigheten? Du kommer väl ihåg att Du kan tipsa oss enkelt via webben (klicka här) eller genom att ringa in dina tips till 344 1800. Vi ser fram emot Dina bilder, berättelser, personporträttips - och tack till alla som redan skickat in sina bidrag!

Från och med 7.1 finns alla kustmedianer på plats igen och snart ska vi börja bygga årets första KustNytt, som utkommer 11.2. Tills dess, njut av vitvädret och den friska kylan (och de som inte tycker om vintern kan passa på att kura ihop inne i värmen, eller kanske resa bort till någon varm och fin plats, dela gärna med er av era resebilder)!