Blog archive | 2013

Luciadag

fre, 13/12/2013 - 12:56 -- Sabine Mickelsson

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring...

I morse lussade Kustmedia-gänget på Marknadsvägen i Smedsby, hoppas ni får en fin Luciadag där ute!

Libbis ledare: Känslan av att göra skillnad

ons, 11/12/2013 - 13:00 -- Sabine Mickelsson

Bästa läsare, välkommen till årets sista KustNytt. Intressanta människor också i den här tidningen, delvis bekanta ansikten och delvis nya. Människor som strävar, vågar och vill. Som till exempel Patrica Strömbäck. Hon är ergoterapeuten som blev diakon och som vill kämpa för det som är gott. Vi har samma åsikt om våra arbeten hon och jag. Jag tycker också mest om att få träffa så många olika människor i mitt arbete. Möten där man lär sig nya saker och får en inblick i olika slags vardag, branscher och liv. Möten och samtal där man får känslan av att göra skillnad... Alla som medverkar i artiklar tillför något och gör innehållet omväxlande. Tack!

Ifjol var jag bortrest över jul- och nyårshelgen. För första gången i livet. Det var avkopplande på alla sätt och något jag gärna kan göra igen. Fast inte varje år och inte i år. Julstämning har jag redan haft i doser och på Kustmedia håller vi stängt i mellandagarna. Då vill jag ta vara på dagsljuset och så ska jag skriva vidare på Övermalax ungdomsförenings historik. Tack säger jag också till personal, medarbetare, läsare, kunder, leverantörer och annonsörer för det gångna året. Jag önskar Er alla en fin Jul och en god början på det nya året – då vi skriver 2014. Var rädda om Er!

Plock från Genom Libbis Lins:

J.Häggblom, ny SÖU-ordförande / min nya kristallkrona / adventssöndag

Nästa tidning utkommer 12 februari. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Hur hälsosamt som helst!

ons, 13/11/2013 - 11:22 -- Sabine Mickelsson

En ny KustNytt i din hand. Det tar aldrig slut – det som finns att berättas. Och alla har en historia. Sin historia. Då deltagarna i medborgarinstitutets kurs för restaurering av mopeder och motorcyklar i den här KustNytt ska beskriva sig pratar de om syjunta för män och gubbarnas marthamöte... Jag tycker om slutet på artikeln: ”Beroende på inköpspriset slutar priset kring ett par tusenlappar. Arbetet tillkommer förstås, eller rättare sagt nöjet”. 

Någon hade läst att vuxna människor som arbetar, sover, har familj, curlar barn, städar, handlar och kokar mat – ja, lever ett rätt vanligt liv – har trettiosex timmar per vecka till förfogande för ”annat”. I samma lästa text stod det att rekommendationen för motion är tre timmar per vecka och person...

För närvarande motionerar jag mer än tre timmar per vecka. Har ljudböcker på gång och lyssnar när jag promenerar. Ju mer spännande en bok blir desto längre sträckor går jag. Hur hälsosamt som helst! Just nu är det ”Lögner” av Lee Child som fångar min uppmärksamhet. Jag har också börjat jogga smått igen. Inte för att jag kan säga att jag sprungit förr, men för ett par år sedan joggade jag upp mig till fem kilometer utan paus. Just nu handlar det om ungefär två kilometer – och i en fart där en som promenerar raskt kan gå om mig. Men bra så.

Vill puffa för våra gåvoprenumerationer på ByaNytt eller KustNytt, en rolig julklappsidé! Vi närmar oss också vårt årliga lotteri bland alla som förnyar eller betalar en prenumeration under tiden 1 januari till 30 november. I år är vinsten en cykel från Tähtipyörä. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Kulturfönster i Petalax / ”Fångad på nätet” fars / Vinterväder

Nästa tidning utkommer 11 december. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Höstens goda viltrecept

fre, 01/11/2013 - 14:47 -- Sabine Mickelsson

I väntan på nästa KustNytt, som utkommer 13.11, kan man bläddra i en pinfärsk ByaNytt. Tidningen utkom idag och berättar bl.a. om viltmatlagningskurs, några av recepten får du här på bloggen. Bilder från kvällen:

Hare i ugn

INGREDIENSER:
Ca 1,2 kg hardelar med ben    
Torkad rosmarin
Salt och peppar    
Ca 100 g smör

SÅS:
1,5 dl steksky        
2 dl grädde
1 msk grönpeppar

Sätt ugnen på 175 °C. Stycka haren i mindre bitar. Bryn köttbitarna på medelhög värme i stekpanna med smör tills de fått färg. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Tillsätt resten av smöret och lite vatten i stekpannan och låt koka upp, häll sedan över formen. Krydda med peppar och rosmarin. Tillred i ugn ca 45 minuter. Ös köttet med jämna mellanrum. Tag ut köttet och låt vila i 10 minuter.

SÅS: Mät upp stekskyn och sila den. Häll sky och grädde i en panna. Låt småkoka i några minuter. Tillsätt krossad grönpeppar. Salta och peppra. Servera med kokt potatis och grönsallad.

Viltköttbullar med Mustapekkaost

Ca 500 g viltköttfärs, blandas med;    
1 ägg            
1 dl grädde            
1 Mustapekkaost, smulas sönder    
½ kruka färsk timjan, hackad        
Krossade enbär        
1 finhackad lök        
1 klyfta vitlök, pressad        
Chilisås enligt smak        
Dijonsenap            
Salt

Blanda samman och rulla till köttbullar. Stek på medelhög värme.

Älgwok

Ca 800 g älgkött    
1 broccoli
2 paprikor        
1 rödlök
2-3 tomater        
1 zucchini och/eller 1 äpple skalat i tunna skivor
Ca 0,5 dl chilisås    
Honung
Salt

Strimla älgköttet tunt, som skav, och stek i panna. Låt köttet vila medan du förbereder och wokar grönsakerna. Strimla grönsakerna, broccolin kan klyftas. Stek allt i en wokpanna, tillsätt
köttet och låt badda under lock i 5-10 minuter, smaksätt.

Älgköttsgryta med rotsaker

Ca 800 g älgkött    
300 g morötter
100 g kålrot        
100 g palsternacka
1 lök        
Chilisås
2 vitlöksklyftor    
Ca 150 g färska champinjoner
1 dl grädde        
Örter, t.ex. timjan och rosmarin

Tärna köttet och rotsakerna, bryn i panna. Flytta över alltsammans till en kastrull och låt sjuda ca 50 minuter. Toppred grytan med några matskedar vetemjöl blandat med ca 1,5 dl vatten. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Libbis ledare: Minnesmaterial och sånt...

ons, 16/10/2013 - 09:54 -- Sabine Mickelsson

Jag har skrivit flera historiker förr. Bläddrat i foton, protokoll och handlingar. Ringat in verksamhet och sammanställt till en helhet. Just nu är jag i hög grad engagerad i arbetet med Övermalax ungdomsförenings historik. Föreningen fyller hundra år nästa år och firar i februari 2014. Den här gången känns uppdraget speciellt, därför att jag under många år själv var aktiv inom föreningen. Det är min moderförening och det som händer i Solhem har betydelse för mig. På bilderna från femtioårsjubileet sitter min lågstadielärarinna Elli Tolvanen på gräsmattan iklädd folkdräkt, Torsten Lindgård håller tal och folkdanslaget uppträder. Utefesten fyller gräsmattan med besökare och dessa fotografier är så värdefulla för eftervärlden... Vi är tacksamma om ni som har uf-bilder från Solhem från det decenniet lånar ut dem till oss...

Jag förvånas över hur jag minns och inte minns. När jag bläddrar i protokoll, går igenom fotografier och övrig dokumentation kommer jag på material som ”känns som igår”. Jag kan nästan till och med känna doften av just det eller det tillfället, minnas kaffedoften i köket, vårkänslan när det var räfsantalko och höra ljudet av svängdörren vid entrén. Kommer ihåg mina egna tröjor på foton och förundras både över frisyr och format på glasögonbågarna. Å ena sidan. Å andra sidan hittar jag uppgifter och motiv som jag helt och hållet har glömt bort. Viktiga händelser som till exempel uppvaktningar hos stiftande medlemmar när föreningen firade sjuttiofem år. Hur kan man glömma sånt? 

Apropå foton, du missar väl inte nya inslaget Genom Libbis Lins? Där kommer jag att skriva om och lägga upp fotografier på sånt som hänt mellan tidningarna. Plock bland bilderna:

Höstfärger / Malax veterantraktorförening plogar / Umeåresa med temameny

Nästa tidning utkommer 13 november. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Födelsedag på KustNytt

mån, 07/10/2013 - 10:25 -- Sabine Mickelsson

Idag fick vi födelsedagscupcakes till morgonkaffet, ett fint (och sött) sätt att starta jobbveckan! Känner Du någon som fyller år nu i dagarna? Skicka in en hälsning här på hemsidan så publiceras den i kommande tidning. Du kan också skicka in gratulationen, gärna med foto, före 30.10 till adressen KustNytt, Marknadsv. 3, 65610 Korsholm och märk kuvertet "Grattis". Bifoga ett frankerat kuvert om Du vill ha fotot i retur.