Blogg

Jag tycker att vi räcker långt

ons, 07/11/2018 - 14:50 -- emilia

Det är mitt i höstterminen med allt vad det innebär. Mycket av den programhöst som planerades tidigare i år verkställs nu och mycket ska förverkligas ännu och helst före jul. Eller tidigare än så för att inte försöka nå ut till folket mitt i julyran.

 

Folk räcker inte till för det som ordnas och ”varför kommer det så få när aktiviteter sker”. 

Är det så? Att folk inte räcker till? När jag ser mig omkring tycker jag att folk räcker till så det nästan inte är klokt. Så pass att det ibland skulle vara bra att prioritera lugn och ro.

Jå. Arrangörer tappar av förståeliga skäl modet ifall de ställer till och publiken uteblir. Men tänk på hur mycket som ordnas, bara här i svenska Österbotten, och hur många människor som engagerar sig och deltar – varje vecka. ”Alla” sitter verkligen inte ”alltid” hemma framför datorn eller tv:n.

 

Underskatta inte dem som i hundratal samlas när det ordnas välgörenhetstillställningar, byafester, idrottsevenemang eller allmänna föreläsningar inom vuxen- och medborgarinstitut. Säg inte att folk inte bryr sig då presidenten kommer på besök, när sjukhusets fulljour behöver stöd, när skolmusikkåren jubilerar, när KAJ spelar musikal eller vargsituationen ska diskuteras.

Många deltar i mycket. För att de vill och kan förstås. Inte för att de måste. Många hjälps åt vid arrangemang och många ställer upp när ideella krafter bjuder in. En del program är också kostnadsfritt så allt är inte fast i pengar.

Senaste veckoslut var jag hjälpreda vid Get Together i Solhem med över hundra matgäster, på hockeymatch i Targahallen i Malax med 350 andra på läktaren, gäst vid ett fullsatt Strampen där kören Nonen uppträdde, ByaNyttperson vid en av två fullbokade brunchtillställningar i Karperö till förmån för PET-röntgen.

Eller inkommande veckoslut som biljettkvinna/besökare vid konserten i Åminne, också den till förmån för PET. Nära 600 biljetter bokade på förhand.

Jag tycker att vi räcker långt.

Likväl är det inte så enfärgat och det finns människor som inte kommer sig för, som inte har sällskap, som ”gruvar sig” eller har andra begränsningar. Låt oss vara där för dem, eller för någon av dem. Någon gång. Fråga om de vill komma med dig eller er. Den här gången.

 

Välkommen till Närpestema i KustNytt.

Heja alla pappor på Farsdag och snart är det jul igen. Oj oj.

Sköt om Er!

Smedsby den 2 november 2018

Tid för olika saker

ons, 10/10/2018 - 14:45 -- emilia

Ny månad. Ny KustNytt. Nya dagar för arbetstid och nya dagar för fritid. Olika slags tid för oss som ännu får vara med.

Jag ska pausa under en vecka på Kreta och flyger snart med höstens nästsista direktflyg till Hania från Vasa. Fritid så det förslår. Det ska bli skönt och kravlöst och förhoppningsvis är det varmt och soligt också. Men jag tror inte att man har råd att vara så kräsen med just det – för hösten kommer nog också till Grekland. Det blir som det blir.

Hälsningar från Rom har vi på ett uppslag i tidningen. Läsvärt och nej, jag har inte varit i Rom. Jag hoppas att tillfälle kommer för ett besök i den staden, liksom i många andra storstäder i Europa.

 

Det är höst i skrivande stund. Jag har bokat tid för däckbyte och i Umeå har det redan snöat. Jag brukar inte läsa på väderprognoser. Det blir som det blir. Men nu funderar jag faktiskt på vad det är för slags vinter vi har att vänta efter den långa soliga sommaren och fina hösten. Hoppas det blir en bra vinter. Bra för mig är att den blir rätt snöfattig, liksom inte så ”sörjot” och oplogat på vägarna som jag ska köra varje dag.

 

Om jag spinner på fritid, som är tema den här gången, konsumerar jag rätt mycket tid på kultur. Sen kan jag väl ibland tycka att jag inte kan vara överallt och att fickpengarna inte räcker. Det var så jag tänkte med André Linman-konserten tillsammans med Vasa Stadsorkester i stadshuset nyligen.

Sen blev det i alla fall så att jag var där och efteråt både tänkte jag och sa högt att man nog ska vara överallt - helst. Den konserten hade jag inte heller velat missa. Mäktigt med orkestern och André är duktig. Konsertsalen är fin och bättre än så hade nog inte den tisdagskvällen kunnat vara.

Den senaste månaden har jag sett Gambämark, Wasa Teaters daghemspjäs Karius och Baktus, Chess på Svenska Teatern, utställningen med inhemska konstnärer i Ateneum och Amos Andersons museum Amos Rex i Helsingfors. Jag var, av eget intresse, en av dem som lyssnade till en föreläsning om arkeologiska utgrävningar i Malax, har sett Mamma Mia på bio och i kväll blir det också ett biobesök: Unga Astrid. Och så har jag kanske glömt något också.

Nej, jag får inte nog. Frågan är närmast hur jag begränsar och prioriterar.

Och nu börjar hockeysäsongen i Targahallen i Malax och oj, oj det är ett av mina nya tidsfördriv. Hockey är en alldeles för snabb sport för mig och helst vill jag se repriserna. Men det blir intressant när man börjar följa med och folkligt trevliga tillställningar.

 

Ni alla läsare – gör bra saker med er tid. Ge er tid att vara ut i friska luften och glöm inte att vila.

Nästa ByaNytt innehåller den årliga Vöråbilagan och i år blir den extra trevlig känner jag på mig.

Smedsby den 4 oktober 2018

Va mysigt ni har det!

ons, 12/09/2018 - 12:59 -- emilia

Va mysigt ni har det!

 

Välkommen höst och välkommen bästa läsare till höstens nummer av KustNytt – sju, åtta, nio och tio ännu i år. Bakom oss har vi alla tiders vackersväderssommar. Jag känner mig ännu lite varm och nej, jag uträttade inte så mycket. Men jag simmade mycket! Jag simmar året om, för jag vinterbadar också så den säsongen inleder jag nu bara de får ordning på vattenkvaliteten vid pingvinbastun på Sandön.

 

Hus och Hem är vårt tema och vi har hälsat på i flera hem: hos Nina och Robin som köpte del i parhus, Ann-Louise som köpte gammalt, Susanna och ”Kitti” som nästan byggde själv och hos Nina Westman-Enroth, som bor med sin familj i ett lantligt inrett hus i skön skärgårdsmiljö. Va mysigt ni har det alla! Vi har hälsat på i nygamla Korsnäs kyrka och hos sjöräddarna som nu har eget tak över huvudet. Vi stämmer också av läget kring nya äldreboendet i Malax. Så sånt kring temat.

Vidare roar oss kolumnisterna med olika ämnen – församlingsval, sommarplåga och höstskrud.

Och för den som vill pröva att mjölksyra grönsaker finns recepten och tipsen här.

Det blev ont om utrymme i tidningen och material som var tänkt här kommer i nästa tidning. Tipskupongerna och det lämnade helt och hållet men ni ska känna att ni alltid är välkomna att skicka in läsarbidrag, tips eller ordna med prenumeration åt er själva eller ge som gåva till någon ni tycker om. En ny sak på Kustmedia är att vi kan erbjuda läsare att köpa digitala lösnummer av ByaNytt och KustNytt. Priset är samma som papperstidningen och länken finns både på facebook och på http://www.kustnytt.fi/kop-losnummer. Snärtigt visst!

Apropå eget hem. Det senaste fyndet hos mig är ett klaffbord, av det stadigare slaget från 1950-talet, som jag handlade på findit och baxade hem i värsta sommarhettan. Men wauw med en möbel som är fyrtiofem centimeter bred i vanliga fall och som med ”två slag” blir ett ovalt matbord för minst åtta! Då blir det roligt att bjuda på mat.

För mycket mat blir det för det mesta så därför puffar jag här också för motionskampanjen 101 kilometer i Malax. Fritidsavdelningen ordnar och kan detaljerna. Kampanjens finaldag är på Självständighetsdagen då Finland fyller 101 år. Delta ensam eller i grupp. Utöver goda hälsoeffekter och frisk luft kan man vinna fina utlottningspris, bland annat presentkort på 101 euro.

 

Vi ses i oktober. Då med fritid som tema.

Var snälla mot er själva till dess.

Smedsby den 6 september 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det jag ville skriva om…

tors, 05/07/2018 - 17:02 -- emma

Bästa Ni, bästa läsare! Det är sommar nu och det har utkommit sommarnummer av KustNytt. Det är tiden då många dörrar är öppna, då evenemangen avlöser varandra och det händer så mycket i våra bygder. Det är tiden då en del vilar och en del har högsäsong inom sina verksamheter och jobb. Tiden då det är ljusa nätter och mycket prat om väder. Bra så.

Nej nej, det går inte som i Strömsö. Saker faller inte på plats som jag tänker vissa saker hinns inte med. Saker är ogjorda och oskrivna. Sen finns det mycket som görs och skrivs också. Det är bra.

Jag har fått fina uppslag och tips till innehåll i sommarnumret av KustNytt. Och de var meningen att skrivas om också. Sen kommer tillgång till spaltutrymme och tiden emot. Livet liksom.

I nummer sex av KustNytt ville jag lyfta upp Skärifolk på Bergö, veckoslutet  i mitten av juli då Bergö blommar ut i sin egen musikfestival i dagarna två vid Bergö simstrand. Jag ville skriva om sommarteatern i Petalax som spelar Amors pilar och har tio föreställningar inbokade i juli med mycket kärlek låter det som. Och om en av de nya amatörskådespelarna där för i år – Sakineh Tilljander som jag fick tips om.

Jag hade gärna skrivit om det som Christer Bogren ringde om: att pensionärshemsföreningen som han är aktiv inom i Malax kommer att ordna Antikrundan den åttonde augusti i Malax. Ja, exakt så där att man har med sig föremål som värderas av proffs.

Och så hade jag gärna gett pressinformationen om det som händer i Korsnäs i sommar utrymme i egen almanacka. För det är inte lite som händer i Korsnäs. Nytt för i år är Korsnäsdagen den elfte augusti. Anita Ismark sände också ett sms om att de öppnat utställning med nästan hundra föremål av Torsten Lundmark och att de har en fotoserie som rullar hela tiden. Intressant och Tack Anita. Och i Kornäs spelas också teater i augusti ja.

Åminne Folkpark har ett härligt program och vid paviljongen i Molpe dansas det i sommarkvällarna. Museiföreningarna har öppet hus och idrottsföreningarna inbjuder till sitt program. Lopptorg finns det gott om att välja bland och fjolårets omtyckta Budkavle från by till by i Malax kommer att anordnas i höst också med start tjugoåttonde augusti i Pixne. Marknader, försäljning av lokala livsmedel och hantverk finns på sina håll och sommarserveringarna har dukat upp med årets menyer.

Kära Ni – allt det här kunde jag ha lyft fram i sommar-KustNytt.

Kustmedia håller stängt i juli men hör av er om ni har tips som borde komma med i höstens första nummer – så får vi se då om det blir som jag tänker…

Tack för det här årets första del. Tack ni som är med och ni som läser tidningen.

Jag önskar Er en fin fortsättning på sommaren. Kram!

Smedsby 28 juni 2018

Samma ansiktsdrag i generationer

ons, 06/06/2018 - 15:18 -- emilia

Maj månad har nästan varit för bra för att vara sann i Finland i år – för vänner av värme och sol. I skrivande stund är det torrt så det sprakar och vattennivån sjunker en centimeter om dagen hörde jag i radion – och har också sett vid stränderna. På Kustmedia drar vi ihop det första halvåret men juni återstår innan det är dags för lediga dagar. Vi fyller tidningen med våraktiga reportage och med annat. Intressanta personer igen med mycket att berätta och informera och säga. Annonsörer med bra varor och tjänster till försäljning. Tre kolumnister kryddar innehållet med varsin rubrik: Filtens namn stavas sorg, ”I pärolandi” och En vänlig grönskas rika dräkt. Jag önskar er en bra lässtund.

 

Släkten är med. Anita Storm på sidan tolv hör till min släkt från mammas sida. Mommo Elsa och Elis var syskon, mamma Anna-Lisa och Carita var kusiner och då blir Anita och jag småkusiner. På bilden, som Johanna fotat här i tidningen är Anita riktigt, riktigt lik min mamma. Jag kan nästan inte tro att det är sant att Anita på allt sätt ser ut som min mamma gjorde i Anitas ålder. Man ”brås” på varandra – eller är ”brås” ett riktigt ord eller är det dialekt?

Det är häftigt med gener och arvsanlag. Hur man kan se på en person i vilken familj denne hör hemma, att en hel släkt kan ha ansiktsdrag som följer dem generation efter generation.

Sommar är tid för släkter att träffas och också i år har jag hört talas om släktträffar, fast det inte rör min egen släkt. Det är fint att det ordnas, fint att man träffas och att det finns tillfällen utöver begravningar att mötas och umgås. För begravningar har kommit att bli nutidens släktmöten.

Tillbaka till Anita. Hon berättar om hur man gör mat av vilda växter: Kirskål, älggräs, mjölkört, granskott och nässlor. Vad säger ni om glass på älggräs? Du milde, säger jag men vi ska absolut pröva innan vi tycker att det ”inte låter klokt”. Det är andra artikeln av tre i en serie där Anita Storm delar med sig av hur vi kan skörda och ta tillvara mat enligt säsong.

Nästa KustNytt har ”Skäriliv” som tema. Tipsa jättegärna och skäriaktig läsning!

 

Ta hand om varandra och om andra!

Smedsby den 31 maj 2018

En ruta för mycket i krysset

mån, 14/05/2018 - 10:47 -- emilia

Nu bästa läsare vet jag att ni är många som fyller i korsorden i KustNytt. I senaste nummer ingick ett korsord och för första gången, vad jag minns, innehåller det en konstruktionsmiss. Precis där, uppe i högra hörnet är det något som inte stämmer. Det var en ruta för mycket – och blev ett i för mycket. Ett mänskligt misstag av konstruktören. Nu vet ni och jag själv förstår varför flera kryssare sa åt mig att de hade fyllt i korsordet men inte hade det färdigt – för det var något de inte kom underfund med. En vinnare drogs bland alla insända svar och vi gratulerar Kajsa Åkerberg i Övermalax den här gången. Rätt krysslösning finns på sidan nitton för den som vill kontrollera.

Jag noterar att det, utan att det var en medveten tanke, presenteras många ungdomar i den här tidningen: Evelina med sina stora hundar, Angelica och Linette med sitt UF-företag, matpratet med blivande kockar, unge Alex som redan kan mycket om mat och bakning, skoleleverna i Korsnäs på tidsresa och så konstundervisningen inom medborgarinstitutet.

Det bästa som finns är ungdomar. Och barn. Och äldre och vuxna. Alla åldrar har sin egen charm och betydelse.

 

Dröj en stund vid mittuppslaget. Anita Storm ber oss både tillreda och smaka på säsongens nyttiga och naturliga drycker. På samma nyttiga och naturliga tema kommer vi att ha tre artiklar med Anita, som förövrigt är född och uppvuxen i Övermalax. En serie om att skörda och tillvarata mat enligt säsong.

 

I nästa nummer har vi tema Trädgård och Lantbruk. Tipsa oss gärna om vad och vem ni vill läsa om då. Våren är en härlig tid när mycket annat än naturen vaknar till liv. Det är nu sommarsäsongens aktiviteter drar igång och till exempel museiområden lever upp, de som inte har verksamhet året runt.

Skönt med sommar snart sa jag åt en bekant när vi båda plockade åt oss frukter vid en fruktdisk.

Nåja, svarade han. Jag är pollenallergiker.

Okej, sa jag. Skönt att det snart är höst.

Det är fint med årstider. Och det är vi som får ha dem.

 

Prima liv åt er alla!

Smedsby den 2 maj 2018

En fin och förunderlig sak

tors, 12/04/2018 - 10:37 -- emilia

Bilar och Båtar är tema. Jag har en stycken roddbåt och så har jag en bil. Min fjärde bil på 35 år: Opel, Toyota, Skoda, Peugeot och precis i den ordningen också. I tidningen ingår flera artiklar om kärleken till äldre bilar: Jan-Erik Westerlund som gillar amerikanska klassiker, Tommy Rönngård som skruvar med gamla fordon, motorcyklar och motorer. Hans sätt att koppla av. Och ännu paret Patric Backholm och Jeannette Häggblom med amerikanska bilpärlor som passion.

Jag är fylld av beundran med tanke på att jag just och just får spolarvätskan påfylld. Jag har förresten alltid gjort lite ”vågen” åt bilmekaniker. För deras tålamod, oljiga händer och ibland helt obekväma arbetsställning. Men så tänker jag att det är ett skapande arbete det också. Att göra något söndrigt helt, att från att ha plockat sönder ett fordon skapa det på nytt och att få glädjas åt blänkande plåtar som var så skitiga från början.

 

Två kolumner ingår den här gången. Carita Nyström, som så oförtröttligt tipsar, upplyser och filosoferar i sin Gröna Hörna, den här gången och konsten att vara här… och om att trädgården gör en människa hel. Katarina Vestersund igen återkopplar till sin kolumn i förra numret, där hon skrev en helt härlig text som hon fått bra respons för. Respons som känns bra. Nu skriver hon om det…om beröm.

Bekräftelse är en fin och förunderlig sak. När vi vet hur bra det känns att uppmärksammas med positiv bekräftelse ska vi också komma ihåg att bekräfta andra. Inte bara tänka saker utan faktiskt säga att någon gör något bra om vi en gång tycker det.

Ibland får jag också tackor och positiv feedback för mitt arbete. Jag tycker att det är så snällt att avsändaren inte bara tänker det utan faktiskt skickar ett sms eller ett mail och berättar det. Att man orkar och id´s det. Det är fint.

Det är fritt upp att se sig i sin egen spegel. Fråga sig när man senast gav en komplimang eller senast påpekade konstruktiv kritik – i stället för att bara tänka det…

När jag bläddrar i den här tidningen tycker jag att Patrik Holms verkar duktig och har ett häftigt arbete, att Tore Ahlbäck är superkunnig, att Korsnäsföretagen förtjänar sina utmärkelser, att Pörtomborna är så hjälpsamma där i Estland, att den där Jan Eriksson är bra på att konstruera korsord och att österbottniska Gunilla Heick där i Danmark är så trevlig – till exempel.

Nu är det sagt.

 

Fin fortsättning på våren!

Smedsby 5 april 2018

Många pussel på ett år

mån, 12/03/2018 - 13:42 -- emilia

Det är som att lägga ett nytt pussel varje gång en tidning ska utkomma. Ett pussel av människor, händelser, företagsamhet, annonser, bilder, texter, tidtabeller och färger. Varje år utkommer tio KustNytt och tio ByaNytt, våra egna lokaltidningar. Men Kustmedia jobbar också med många andras tidningar. Fjolårets statistik gav vid handen att vi var involverade i hela 58 tidningsprojekt, varav KustNytt och ByaNytt är tjugo av dem då. Resten är andras tidningar som vi gör helt eller delvis. Under fjolåret producerade vi också aderton böcker – alltså i snitt skickas en bok till tryck varannan vecka från Kustmedia. Kustmedia hanterar tusentals annonser per år, gör broschyrer, reklamblad och många andra saker som hör till branschen.

Så ja, vi lägger många pussel per år.

Vanliga pussel däremot brukar jag inte lägga. Jag har tyvärr inte tålamod till just det och jag har alltför stora finger för så små bitar. De senaste pusslen jag lade var de där stora träbitarna med handtag som barnen hade. Bra så. Men man ska aldrig säga aldrig. En dag kanske jag hittar mig själv med en stor skiva på bordet, tusentals pusselbitar på den och stunder när saker får ta den tid de tar.

Vintersolen skiner så fint och det är superkallt i Finland. Bra så. Alla ”båbbor” fryser ihjäl och det är nu vi ska borsta mattorna med snö, vandra på isen, skida och skrinna av hjärtans lust. Däremellan ska vi elda, använda ullstrumpor och sitta still. Jag välkomnar till läsning i KustNytt – det som berör temat bygga och renovera och allt det andra också. Igen har jag fått sitta vid kaffebord med så trevliga människor. Som jag njuter av dessa möten!

Den här gången ingår artiklar om både moderna hem och traditionell byggnadsvård. Inredningsplanerare Malin Haglund berättade om de nya med hållbarhet, naturmaterial som rotting och bambu, dova färger, mjuka färger, sammet, enkelhet och harmoniskhet. Så kännetecknas dagens inredningstrend. Beige, mossgrönt, naturvitt, grått. Lugn.

Låter bra allt det där. Var sak har sin tid. Trender kommer och försvinner för att återkomma sen igen.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 mars 2018

”Hemkänslan” är individuell

tors, 08/02/2018 - 15:21 -- emilia

Februari är här och årets första KustNytt, nummer ett av tio nummer som utkommer i år. Välkommen bästa läsare. Först säger jag god fortsättning på det nya året och sen säger jag att vi i år har torsdag som utgivningsdag och att tidningarna når våra mottagare utan adress på. För nu har vi övergått till samma system på utdelningen som Vasabladet har.

 

Sedan slutet av november bor jag i Malax igen, efter tjugofem år i förskingringen. Det är sig likt och det känns bra. Många har välkomnat mig åter och det känns förstås också bra. Och det är inte så att jag haft det dåligt i grannkommunen, nänä.

”Hemkänslan” är så individuell. Alla vill inte flytta tillbaka till sina rötter. Men det ville jag.

 

Jag är så imponerad av hypohunden Zed på mittuppslaget, som skolats till att hjälpa elvaårige Axel som har diabetes. Underskatta aldrig vad en hund förstår och kan göra.

Jag har alltid varit hundvän. Mera än kattvän. Och jag förklarade för den här gångens vinnare i Fyrklövern, som har tre katter, att jag tycker om hundar för att de är följsamma. Det är ju verkligen inte vad man kan säga om katter. Katter gör i regel precis vad de vill. Det finns ett talesätt som lyder i stil med att en hund tänker ”det här är min ägare och jag ska göra allt för henne/honom” medan en katt tänker ”det här är min ägare och hon/han gör allt för mig”. Sant visst! Fast en katt i sina bästa stunder är också rätt gullig.

ByaNytt och KustNytt har förnyat sig på facebook med egen sida för lokaltidningarna. Vi kommer också att han inslag där som inte kommer i tidningarna så följ oss gärna där.

Kustmedia, som alltså ger ut ByaNytt och KustNytt, har också ny hemsida: www.kustmedia.fi

 

Det händer saker med ljuset nu och varje ny vecka bjuder på mera dagsljus. Skönt.

Sköt om Er!

Smedsby den 1 februari 2018

Leve Finland!

ons, 13/12/2017 - 13:57 -- emilia

Jag har firat Finland hela året och aktiviteterna tilltog här kring Självständighetsdagen. Jag hade förmånen att få vara med på både skolornas fest och den allmänna Självständighetsfesten i Malax. Och så ett besök till Malax kyrka på rätta dagen, den 6 december. Verkligt fina arrangemang och vilken stämning som rådde. Och så bra det känns när folk kommer ut ur stugorna när det ordnas festligheter. Så här vill jag fira varje år. När man ser på jubileumsåret i stort har självständigheten uppmärksammats på så många plan, både i offentliga och i familjära sammanhang. Så mycket som gjorts tillsammans – tillsammans som har varit tema för året, och så fina dokumentationer som framställts för framtida släktet. Så många och innerliga tack som riktats till krigsveteraner, deras följeslagare, lottor och krigsänkebarn. ”Utan Er – inget fritt land”, sa en av festtalarna som jag lyssnade till. Det här är ”vår generations mest viktiga jubileumsår” sa en annan.

 

Projektet Budkavle – från by till by – i Malax har engagerat många och budkavlen kom i mål i Pixnehallen den 6 december. Vilken god idé hon hade – hon som kom på stafetten från allra första början och som fick gehör för den både lokalt och i det landsomfattande programmet för jubileumsåret. Tack Helena Hemming!

Det är tid att ringa in år 2017. Jag ser fram emot 2018, med nya tidningar och nya projekt. KustNytt laddar för nya nummer under nästa år och utgivningsdag blir torsdag. Vi byter också distributör och börjar tillämpa samma utdelningsleverantör som Vasabladet har. Tidningen kommer därför att nå våra prenumeranter utan tryckt adress på.

Jag riktar ett ödmjukt tack för det år som gått - till personal, medarbetare, kunder, leverantörer, läsare, tipsare, annonsörer och medverkande i tidningarna.

Nästa KustNytt utkommer i början av februari.

 

Jag önskar er en bra jul- och nyårshelg. Ät mycket och vila ordentligt på maten. Rör er i ute i friska luften och gör saker i passlig takt. Sköt om er alla. Leve Finland!

Smedsby den 7 december 2017

Människor med humör

ons, 08/11/2017 - 09:31 -- emilia

Hej Närpes säger jag då vi har vårt årliga Närpestema. Det är ett nöje att presentera skådespelaren Jonas Bergqvist, Bölerevyn som ska jubilera, en fin fest i Pörtom, en nyutkommen bok och en asiatisk matbutik. Och så en härlig historia om Valsberg-Valsås i Övermark dit man ju bara vill åka efter att ha läst Monika Fröjdös presentation av platsen.

 

Det går av farten nu. Jag är nyligen hemkommen från Bokmässan i Helsingfors, där Emilia Häggman och jag representerade Kustmedia. Och det, bästa läsare, var en angenäm upplevelse med böcker, författarprat och tidskrifter om vartannat. Därtill mat- och vinmässa samtidigt med delikatesser och smaker och köksutrustning man gärna hade haft mera tid för. Jag vill gärna åka på Bokmässa igen och helst flera dagar. Kanske utan att jobba eller representera alls. Strosa runt, sätta mig som publik vid någon av de olika scenerna, låta det ta den tid det tar. Köpa eller bara titta och bläddra i böcker och sen fortsätta på vin- och matmässan. Vem vet.

I går – var det annars jämna 35 år sedan Ruben Fransholm i Karperö inledde verksamheten inom "Kommanditbolaget Rubens text och bild". Första numret av ByaNytt kom ut 1983. Verksamheten köptes sedan upp av Stig Björkas från Petalax som hade företaget KustNytt, som sedan blev Tidningshuset Kustnytt Ab, som jag och Tomas Bäck köpte år 1999 och som blev Kustmedia Ab.

Själv började jag praktisera i jobbet tillsammans med Björkas i december 1998. För nitton år sedan.

Sedan dess har jag lärt mig så mycket, fått vara med om så mycket i arbetet och träffat så otroligt många fina människor. Människor med historia och framåtanda. Människor med humör.

 

En KustNytt till utkommer ännu i år. Tipsa oss gärna om vad eller vem du vill läsa om i tidningen. Och annars gäller det att gilla läget i novembermörkret. Lite till och lite till och så ljusnar det igen. Varje år. Var rädd om Er!

Smedsby den 2 november 2017

Tid som flyter ihop till liv

ons, 11/10/2017 - 13:24 -- emilia

Skrytminuten är nu. Jag är så glad över den här tidningen, en i raden av många, men med särskilt mycket innehåll och två nya skribenter. Sidor med ansikten vi känner igen från förr och helt nytt folk.

Resor och fritid är tema och både resor och fritid kan betyda många olika saker. En riktig resa har till exempel Fredrik Smulter, världens starkaste man, framför sig när han nu reser tillbaka från en tuff tävlingskarriär till att bli en nästan vanlig man. Han förliknar det vid en slags sorg trots att beslutet är hans eget och ja, jag tror honom. Men du Fredrik, precis som du säger i artikeln har allt sin tid. Lycka till med att landa i det nya.

I kolumnerna skriver Katarina Vestersund en underbar text om när barnen flyttar ut, Carita Nyström funderar på hösten i sin trädgård och Lucas Snellman tar upp ämnet att kommunicera i kris.

Det här bland annat den här gången.

Fritid. Fri tid. Tid när man är fri. Tid utanför arbetstid. Tid när man inte arbetar utan gör andra saker. 

Längre fram i tidningen träffar vi Ida Malm och hennes familj. Ida har en så skön syn på tid. Hon tar vara på tiden och gör medvetna val. Hon är mån om att odla familjerelationer och värdesätter de små tingen. Så fint hon, och skribenten Carina, sätter ord på det här med arbete och fritid. Eller tid som flyter ihop till liv.

Både i mitt arbete och på min fritid möter jag människor, konsumerar kultur och följer/deltar i händelser i lokalsamhället. Som egenföretagare flyter arbete och ledig tid ihop. Jag tar inte stress över att ta med jobbet hem men jag är inte heller den som tycker att det är duktigt att inte ha en ledig dag någonsin. Det ska man nog ha. Eller man ska göra andra saker, uppleva nya saker, tänka på annat än arbete. Ibland åtminstone. Varva ner.

Jag vill också här slå ett slag för Malax Lucia 2017. Nu kan man nämligen nominera sig själv eller någon man känner som lämpar sig för uppdraget. Folkhälsan i Malax ordnar med Luciafirande och mera om det kan ni läsa i annonsen på sidan elva.

Kära läsare, jag ska inte uppehålla er här mera. Dyk in i oktobermånads KustNytt och sköt om er tills november då vi har Närpesbilaga!

Smedsby den 5 oktober 2017

Tänk om intresse växer fram…

mån, 18/09/2017 - 10:49 -- emilia

Välkommen höst! Jag hoppas att ni läsare haft en bra sommar med passligt av allt.

Jag tycker om sjöliv och en riktigt bra dag var det när jag fick vara med på utfärden med unga studerande och äldre deltagare från Bergö till Rönnskär. Det var dessutom en riktig solskensdag. Det ingår en artikel från turen till Fäliskär i tidningen men jag erkänner att det nog är en stor utmaning att återge stämningen och friskluftskänslan i tryck. Det var en så bra dag och jag tycker så om äldre människor – där de sitter med all sin livsvisdom.

 

Trevligt är det också att möta Pia Holm i den här KustNytt. Hon har sina rötter i Korsnäs och jag fick tips om henne redan då biblioteket i Korsnäs var nyrenoverat, eftersom hon var engagerad i det projektet. Det är stort att hon är en sådan som designar tyger åt Marimekko. Jag blir så imponerad. Pia är bosatt i Dragsfjärd på Kimitoön men hon besöker Korsnäs flera gånger per år.

 

Och så gillar jag Johanna Granlunds kolumn i den här KustNytt. Rubriken lyder ”I hemmets motstridiga vrå”. Den väcker tankar, är rolig och innehåller kloka tankar. Gröna Hörnan är också med och Carita fortsätter oförtröttligt att inspirera oss andra att tänka grönt och tycka om grönt. Den här gången lyfter hon fram sådant som förgyller hösten. Hon är så positiv Carita trots att livet inte alltid varit snällt mot henne.

 

Jag har inte stuckit under stol med att jag inte är så bra på trädgård och så. Men jag njuter av att se andras trädgårdar och hos Yvonne och Yngve i Malax blommar det så fint. Jag får inte alls till sånt och beundrar dem som satsar och orkar. Det ser charmigt ut hos paret Lolax, precis som rubriken avslöjar.

Ibland brukar jag fundera på att det kanske en vacker dag växer fram ett trädgårdsintresse också hos mig, om inte förr så sen, sen när jag inte längre förvärvsarbetar. För visst tycker jag om att skapa och fixa. Det är det där skötandet jag inte står ut med…

Månadens KustNytt har så kallad täckningsutdelning i Molpe och på Bergö. Det betyder att hushåll som inte prenumererar får ett exemplar och ja, vill ni fortsätta i vårt sällskap kan ni prenumerera via länken uppe på sidan. Med specialerbjudande till årets slut och allt. BlinkBlink.

Resor och Fritid är tema i nästa nummer. Tipsa oss gärna om vem eller vad du vill läsa om.

 

Njut av höstens friska luft!

Smedsby den 7 september 2017

Det jämnar ut sig i längden – visst!

tors, 06/07/2017 - 11:26 -- emma

Juli är här och det känns riktigt bra tycker jag. För en del är det årets mesta bråttom-månad och för andra är det semester. Må det jämna ut sig under året så att det blir passligt för alla.

Jag läste ett pressmeddelande från Naturresursinstitutet (Luke) om mat: finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 166 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 80 kilo spannmål, 67 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Bland annat.

Vi åt tolv kilogram ägg per person i medeltal men för egen del tror jag inte att jag klarade mig med det. Jag äter massor med ägg för jag tycker de är goda, liksom färdigt förpackade och mångsidiga att tillaga. I jämförelse med tidigare år har intag av vissa livsmedelsgrupper ökat och andra minskat hos finländarna. Må det jämna ut sig…

Själv tycker jag att jag i tid och otid äter. Det serveras så väldigt mycket gott där jag rör mig och det är ganska roligt att själv göra mat. De inhemska grönsakerna är sommargoda och nya recept och tips finns det gott om. Den personliga karaktären och förmågan att tacka nej till kalorier haltar fast jag i princip tycker att jag gör ganska bra och hälsosamma val. Lagom är bäst, mindre portioner, mättnadskänsla och det där…fungerar bara ibland eller sällan. Därför att det är en så stor källa till glädje i att äta gott. Att känna goda, rena smaker och den sociala aspekten kring ett middagsbord, som vi inte alls ska underskatta.

Suomi Finland 100 fortsätter och det är så att österbottningarnas intresse för att arrangera program och evenemang är större än på andra håll i Finland. Så säger i alla fall Österbottens förbund. Antalet programprojekt är störst i Österbotten. Jag tycker det är så trevligt att jubileumsåret verkligen uppmärksammas i många, många sammanhang. På sidan nitton i tidningen puffar vi till exempel för Malax kommuns Budkavle från by till by – läs mera om det i tidningen.

Heja Österbotten och heja Finland!

Välkommen till den här sommarens KustNytt. Jag hoppas att ni finner innehållet i tidningen intressant att läsa. Kustmedia släcker ner i juli och alla i personalen har semester. I augusti är vi här igen och i september utkommer nästa KustNytt. Tipsa mig om vad ni vill läsa om så ska vi se om det kan ordnas.

Sköt om er riktigt mycket!

Smedsby den 29 juni 2017

Vilken programsommar i Österbotten!

tors, 08/06/2017 - 13:41 -- emilia

När nu månadens tidnings material var samlat mellan pärm och slutsida tyckte jag det var intressant att läsa de olika artiklarna, som belyser så vitt skilda ämnen och olika människor.

Det blir sommar till sist i år också. Under mina lediga veckor i juli blir det tid för annat och så passligt med lite avbrott från arbetet. Dagarna, veckorna och månaderna är så intensiva nu för tiden. Och det är något som verkligen inte gäller bara mig utan så är det för många, många. Det är viktigt att landa ibland – ska både jag och ni komma ihåg och vara uppmärksamma på.

Samtalet med Lena Talvitie, som kämpar tillbaka efter stroke, gör mig påmind om att det gäller att vara ödmjuk inför livet och att hälsa inte alls är givet. Vann över stroke gjorde Yle-profilen Kaj Kunnas, som är programledare när Korsnäs ordnar med stora folkfesten den första juli. Det är den dag då hela Österbotten hälsas välkommen till Korsnäs.

Jag märker att jag bygger upp den här texten på bryggor ”jag inte visste fanns” för precis från Korsnäs kommer ju också de tre unga högstadiepojkarna som ingår i gruppen ungdomar inom frivilliga brandkåren i Malax. Ett härligt gäng med stort mod, åtminstone när de övade att klättra ner längs en vägg. De ”brinner” för verksamheten och ser sig själva som vuxna aktiva inom brandkårsverksamhet. Brinner för sina jobb gör flera som vi skriver om den här gången: bönderna Jari Smulter och Anders Genberg, prisbelönta Köttdiskengänget, Ulf Häggvik med sin moderna maskinpark, Kenneth Enlund som ändrade inriktning i växthuset, Michaela West och Ulf Stenlund som satsar på delikatesser inom MatBiten, Sonja Nyback som fokuserar på sinnenas samspel och Christian Brandt som polerar fordon inom sitt nya företag.

Läs också kolumnerna i månades tidning. Den här gången skriver Johanna Granlund, Carita Nyström och Lucas Snellman.

Jag säger som jag brukar – ljuva Österbotten. Jag har läst evenemangskalendrar i ÖP, Vasabladet och i tidningen Korsholm Informerar. Det finns mycket man kan säga om Österbotten men kom inte och säg att det inte finns sommarprogram och aktiviteter att välja bland. Vilken programsommar!

Till sist anknyter jag till ordet sommarprogram. Till en speciell ”programkväll” i sommar har jag lovat att spela dragspel. Själva dragspelet fick jag i julklapp och det ingick dragspelslektioner. Jag har tre veckor på mig att både gå på kurs och öva. Vad gick snett? Eller får man be om uppskov till nästa år?

 

Var rädda om varandra och om andra!

Smedsby den 1 juni 2017

Vi ska fira Finland i år – och alla andra år!

ons, 10/05/2017 - 13:53 -- emilia

Bästa läsare, att Finland firar hundra år av självständighet har knappast undgått någon och det är bra. Vi ska fira Finland i år – och alla andra år också. Jag är nöjd över att det faktiskt syns, hörs och märks i många olika sammanhang och på många plan. I månadens KustNytt råkade det sig så att det är flera reportage med anknytning till Finlands jubileumsår. Skoleleverna i Övermalax har under en temavecka fått bekanta sig med vardagen i Finland för hundra år sedan. Nationella veterandagen uppmärksammades med fest i Korsnäs, Alfons Lindqvist berättar om sina krigshistoriska resor till Ryssland, Arbetsgruppen för Petalax ordnade ganska nyligen med programeftermiddag i UF-lokalen, med program som kretsade kring hundra år ur Petalax-perspektiv. Och så bjöd Övermalax byaråd in till hantverkardag i Knösgården, också ett evenemang som bar signaturen Suomi-Finland 100.

Året sjuder av jubileumsprogram och mera lokala aktiviteter kommer vi också att skriva om i KustNytt.

Just den här KustNytt råkade också bli väldigt bildrik då många reportage återger just festligheter och evenemang. Så blev det den här gången och andra gånger, när sidavdragen ligger på mitt bord alldeles före den sänds till tryckeriet, tycker jag att det kunde ha varit mera bilder. Nu hoppas jag i alla fall att ni ser många bekanta ansikten.

Maj är månaden då det händer mycket. Mycket ska dras igång inför sommaren och mycket som ska avslutas efter vintern. Därtill röda dagar i almanackan som ”råddar” bort oss. I sköna maj ska jag bara vara hemma. Jag har haft en så programrik vårtermin med flera resor och många fina kulturella upplevelser. Senast med döttrarna i Skottland. Fina minnen att bära med mig i livets ryggsäck.

Här och nu ska jag också välkomna Katarina Vestersund som ny kolumnist i tidningen. Hennes flicknamn är Forsberg och födelsekommunen är Malax. Den här gången bär hennes text rubriken ”Hemma”. Det ska bli trevligt att få ta del av en liten del av dig i KustNytt.

Morsdag infaller den 14 maj i år och den ska jag inleda kvällen före i Vasa stadshus där Wasa Sångargille har vårkonsert och på Morsdag vill jag åka på konsert till Malax kyrka på kvällen.

Njut av våren alla – den som är nu - med eller utan musik och med eller utan solsken.

 

Smedsby den 4 maj 2017

Havet öppnar sig. Välkommen vår!

tis, 18/04/2017 - 09:54 -- emilia

Det är ett par, tre dagar kvar till kommunalvalsdagen när jag skriver det här. Och nu när du läser har rösterna räknats, valdeltagarprocenten fastslagits och nya konstellationer av fullmäktigegrupper väntar på att få tillträda. Jag hoppas på engagemang från röstberättigade på valdagen (alltså de som inte förhandsröstat) och jag hoppas på engagemang bland de invalda under den kommande mandatperioden. Det är så mycket som planeras, ändras och händer. Den som lever får se hur det blir, hur det ser ut i kommunerna om tre, fem och tio år.

 

Bilar och Båtar är vårt tema i månadesn tidning och en av de saker som lyfts fram är Solruttens stora projekt med att under de senaste åren djupsäkra och märka ut gamla och nya farleder längs vår kust. I vår kommer det nya sjökortet ut. När man läser artikeln får man en inblick i vilket omfattande arbete som ligger bakom ”att det kommer ut ett nytt sjökort i vår”. Solrutten gör ett mycket värdefullt arbete. Köp sjökortet och använd det.

 

Sen finns de där sjöfararna, som tycks känna till farleder, också utan teknisk navigering eller sjökort. Vana båtfarare som kan ”läsa” naturen.

Ett minne dyker upp. En synnerligen fin sommardag i närheten av Mickelsörarna för ett antal år sedan. Ombord på en relativt sett ganska stor båt fick jag vara med och kryssa i de ganska små vikarna, på ganska grunda vatten, utanför de angivna farlederna och där remmare är mera undantag än regel. Jag var så imponerad av kaptenen som bara visste hur man skulle ta sig fram där. Han frågade om jag kunde ställa mig i fören och hålla upp ögonen efter en stor sten som är utmärkt och jag frågade på vilket sätt stenen är utmärkt. Du ser en filkopp, sa han. En vit filkopp. Ungefär en meter UNDER vattnet.

Jag gör vågen för sjövana människor som kan och vet och har varit med förr. Det tycker jag är så häftigt.

Vågen gör jag också åt Botnia Marin, Malax kommun största privata arbetsgivare, som firade fyrtio år i fjol och som tillverkar båtar mest för stora världen. I fabriken i Malax eller i Nykarleby bygger duktiga österbottningar Targabåtar som polisen trafikerar med i London eller som Prinsessan Viktoria sitter i när hon är på utflykt med familjen för att nämna två exempel. Botnia Marin riktar sig hela världen men säljer mest båtar i Skandinavien och länder som England, Tyskland och Frankrike. Det tycker jag också är så häftigt!

 

Havet öppnar sig igen. Välkommen vår säger jag. Och välkommen bästa läsare i KustNytts sällskap. Tipsa mig gärna om vad du vill läsa om i nästa nummer. Var rädd om Er!

Smedsby den 7 april 2017

Du har en röst. Använd den.

ons, 08/03/2017 - 09:47 -- emilia

Dagen för kommunalvalet äger rum söndagen den 9 april 2017. Det har ju blivit ändring här, så att kommunalvalet från och med nu ska vara den tredje söndagen i april istället för på hösten – fast det gäller inte de år som påsken infaller den helgen – då blir det söndagen före – som i år alltså.

Du har en röst. Använd den.

När jag skriver det här var det i går kväll som kandidatlistorna skulle lämnas in. Vi har kandidaterna i Malax och Korsnäs listade i månadens KustNytt och Joakim Snickars har pratat med nyckelpersoner i partierna. Det är viktig dokumentation tycker jag och en påminnelse om vikten av att rösta. Eloge till alla kandidater som ställt sig till förfogande och till de politiska partierna och lokalavdelningarna som arbetat med att nominera.

Förhandsröstningen inleds onsdagen den 29 mars inom landet och den som bor utomlands kan förhandsrösta 29 mars -1 april.

Kommunalpolitik intresserar mig även om jag inte deltagit aktivt i den någon gång. Jag följer med vad som händer på det lokala planet. Jag hör till dem som kan se ett helt fullmäktigemöte som streamas på internet - för att jag tycker att det är intressant. Jag har åsikter och jag har förståelse för att det inte är ”så bara” att se till helheter och krassa omständigheter när man helst vill bädda om sina egna skötebarn. Där ställs krav på de invalda tycker jag, att de ska ha förmåga att se till helheten i kommunen. Under kommande mandatperiod händer det saker i Finland. Kommunernas roll kommer att ändras under valperioden bland annat i och med att ansvaret för social- och hälsovården flyttas till landskapsnivå år 2019.

I förra kommunalvalet, år 2012, var valdeltagandet i hela landet 58,3 procent. Tema för kommunalvalskampanjen i år är ”Du har en röst – använd den”.

Självklart om du frågar mig.

Månadens KustNytt är fylld med artiklar som berör temat Bygga & Renovera samt andra reportage. Vintervädret varierar från dag till dag och så småningom kommer våren. Och efter det kommer hela härliga sommaren. Fast det är inte riktigt än.

Sköt om er och var rädd om varandra. Nästa KustNytt utkommer den 12 april.

Smedsby den 1 mars 2017

Stöd medborgarinitiativet!

ons, 08/02/2017 - 13:34 -- emilia

Årets första KustNytt finns nu i butik.  Även om det uppmärksammas på olika håll känns det angeläget att också här slå ett slag för medborgarinitiativet, den pågående namninsamlingen som behöver femtio tusen namn för att riksdagen ska ta upp dess initiativ till behandling: initiativet som kräver att Vasa centralsjukhus får omfattande jour. Initiativet som kräver att lagen ska ändras så att Vasa läggs till förteckningen över sjukvårdsdistrikt med omfattande jour dygnet runt.

Utöver möjligheten att stöda initiativet på internet och vid olika servicepunkter knackas det dörr i byarna och pappersblanketter finns utplacerade på olika ställen. I går besökte jag skolan i Taklax och där fanns blanketter alldeles innanför dörren som exempel. Det är glädjande att läsa i dagstidningarna att namninsamlingarna håller högt tempo, över tusen namn i Malax på sju dagar till exempel. I skrivande stund handlar det om mellan 25 000 och 30 000 personer totalt som skrivit under eller gett sitt digitala stöd. Namninsamlingen pågår i ett halvt år. Det är bra och det är viktigt. Vi kämpar vidare.

 

KustNytt innehåller artiklar från olika hörn av vårt utgivningsområde. Vi skriver om glutenintolerans, kommande memoarer, bybor i förskingringen, Bergöfärjan, promenader i sällskap, ekologisk hårvård, en handelsepok som närmar sig slutet, ett resereportage från Zanzibar med mera.

Året har börjat bra på Kustmedia och att det är valår innebär speciella utgåvor inom vår bransch. Rekryteringen av kandidater i kommunalvalet är inne på slutrakan och jag önskar att duktigt folk ställer sig till förfogande. Samhällsförändringen just nu kräver sina män och kvinnor vid förhandlingsborden. Jag skriver att jag tycker att det är viktigt att stöda medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. När det drar ihop sig till kommunalval i april är det också verkligen viktigt att vi röstar, alla vi som kan och får göra det.

Jag har haft två semesterveckor under Afrikas sol i Zanzibar nu i januari. Det var skönt och avslappnande att göra ingenting. Emellanåt behövs det också sådana dagar.

Sköt om er alla, ät vitaminer och var mycket ut i friska luften. Det är skönt nu när dagsljuset återvänder mer och mer för varje vecka som går. KustNytt utkommer nästa gång om en månad. Den 8 mars på internationella Kvinnodagen. Ha det bra till dess!

Smedsby den 2 februari 2017

Tema är Tillsammans

tis, 13/12/2016 - 13:24 -- Tomas Bäck

Ett år till. Det kom och gick. Fint så. Jag är tacksam på så många plan och tacksam för god hälsa. Det har varit ett år med mycket av mycket: kulturkonsumtion, vänner, engagemang, upplevelser, sjöliv, arbete, bekymmer och förnöjsamhet. Det var också mycket med min bil och till sist blev det helt enkelt för mycket.

 

En skön avslutning på året önskar jag Er och en riktigt bra början på nästa år. Nästa år då vi firar hundra år av Finlands självständighet. Temat för året är Tillsammans. Det officiella firandet inleds på nyårsafton i Helsingfors och den som inte är på plats kan njuta av festen hemma i radio- eller TV-soffan. Hela 2017 kommer att genomsyras av jubileumsevenemang och aktiviteter. Ett otroligt omfattande program är att vänta, både lokalt och nationellt. I våra lokaltidningar har vi också anledning att återkomma. För det är så värt att firas och uppmärksammas.

Finland 100år

Jag gillar artikeln med Camilla Fant i den här tidningen. Både att vara kreativ och återbruka utan att använda desto mera pengar är så min stil. Tänk så mycket som ”förgås” som kan förvandlas till något annat, en nyttosak eller något som är vackert att titta på.

Inledningen på en annan artikel lyder ”Oftast blir vårt julfirande enligt de traditioner vi är födda med eller dem vi själva skapat. För julfirande är en tradition. Vågar vi ändra på det?”

En gång har jag vågat och firade jul i Malta för några år sedan. Det var annorlunda, avslappnat och

skönt. Men jag har heller inte något emot att fira jul hemma. I år blir det så.

I den här tidningen tycker jag också om Julhälsningarna från våra annonsörer. En stor och härlig bukett företagsamhet samlade inom röda ramar.

 

Tack alla Ni som bidragit till KustNytts år – personalen, medarbetare på fältet, läsare, annonsörer, medverkande i reportage, leverantörer och tipsare. I trettio år har KustNytt utkommit och jag känner mig priviligierad som fått vara en del av dem.

 

Var rädda om varandra!

Smedsby den 8 december 2016

Sidor